«Η ελληνική αγορά είναι σημαντικά φθηνότερη από την γαλλική αγορά»

Για την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία μίλησε το πρωί της Τρίτης (7/11) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κυβέρνηση πιέζει ώστε να μειωθούν όσο πιο πολύ γίνεται οι τιμές στα ράφια ενώ σημείωσε «δεν έχουμε κανένα δισταγμό να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όποιον παρανομεί».

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Τα πρόστιμα που βάλαμε το καλοκαίρι εισπράχθηκαν σε διάστημα 20 ημερών για να λάβουν και την έκπτωση οι εταιρείες που παρανόμησαν. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ, ένα εκατ. για κάθε επιχείρηση που παραβίασε τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας, η μία επιχείρηση θα πληρώσει το πρόστιμο και μετά μπορεί να προσφύγει να κάνει ένσταση. Τα πρόστιμα εισπράττονται και πρέπει να σας πω ότι από τα 7.5 εκατ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα στη χρονιά τα 4.5 έχουν βεβαιωθεί ή πληρωθεί στην εφορία. Το θέμα δεν είναι μόνο να εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο στόχος δεν είναι να κάνουμε κακό στις εταιρείες».

«Ο στόχος είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας για την αθέμιτη κερδοφορία και τα νοικοκυριά να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται στα ράφια» διαμήνυσε.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε η ελληνική αγορά είναι σημαντικά φθηνότερη από την γαλλική αγορά. Θα σας πω όμως γιατί μπορεί να βλέπετε προϊόντα να είναι πιο φθηνά σε ένα ράφι σούπερ μάρκετ του εξωτερικού σε σχέση με την Ελλάδα» δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Αναφερόμενος δε στα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε: «Πρώτον, εδώ δεν λαμβάνονται υπόψιν οι μέσες τιμές. Στην Ελλάδα τα αποσμητικά τις περισσότερες φορές είναι σε προωθητική ενέργεια. Έτσι, από την μία αυτό δίνει την αίσθηση στον καταναλωτή ότι ψωνίζει κάτι με έκπτωση και τον ελκύει να το αγοράσει, αλλά από την άλλη αυτό ενέχει κι ένα ποσοστό παραπλάνησης του καταναλωτή, γιατί η μόνιμη τιμή στο ράφι θα έπρεπε να είναι σημαντικά χαμηλότερη, δηλαδή η μόνιμη τιμή. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε κάθε μέρα χαμηλή τιμή για τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία μόνιμη μείωση της τιμής κατά 5%».

«Από την Δευτέρα ξεκινούν έλεγχοι στα σούπερ μάρκετ αν έχουν τοποθετηθεί τα ταμπελάκια μόνιμης μείωσης τιμής»

Αναφερόμενος στα ταμπελάκια που θα πρέπει να μπουν στα σούπερ μάρκετ και την κριτική που ακούγεται ότι δεν έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σούπερ μάρκετ ο υπουργός αποκάλυψε: «Από την Δευτέρα ξεκινούν έλεγχοι της ΔΗΜΕΑ στα καταστήματα σούπερ μάρκετ για να διαπιστωθεί αν έχουν τοποθετηθεί τα καρτελάκια μόνιμης μείωσης τιμής ως οφείλουν ή όχι. Αλλιώς το πρόστιμα θα είναι βαρύ. Διενεργούμε ελέγχους συνέχεια και συγκρίνουμε το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εταιρείες το 2023 σε σχέση με το 2021. Αν δούμε ότι βγάζουν περισσότερο κέρδος σε σχέση με το 2021 ερχόμαστε κι επιβάλλουμε πρόστιμο. Το πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: διπλασιάζουμε την διαφορά του επιπλέον κέρδους».

«Ήδη 629 κωδικοί προϊόντων στα σούπερ μάρκετ έχουν μόνιμη μείωση τιμής» υπογράμμισε.

Για την αύξηση των τιμών που παρατηρείται σχολίασε ο κ. Σκρέκας: «Η αύξηση των τιμών δεν προήλθε αποκλειστικά και μόνο από απληστία. Η αύξηση των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια έγινε γιατί είχαμε αντικειμενικές συνθήκες, για παράδειγμα είχαμε ένα πόλεμο – τώρα έχουμε κι ένα δεύτερο πόλεμο – και υπήρχε και ενεργειακή κρίση. Οι τιμές έχουν μειωθεί, το σκληρό σιτάρι έχει πάει στα 28 λεπτά από τα 32 λεπτά, δηλαδή ”έπεσε” κατά 4 λεπτά. έχουν μειωθεί οι τιμές του ψωμιού και του τοστ στα σούπερ μάρκετ».

«Πιέζουμε ώστε να μειωθούν όσο πιο πολύ γίνεται οι τιμές στα ράφια, έχουμε τους ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, επιβάλλουμε πρόστιμα και διορθώνονται οι τιμές, έχουμε την πρωτοβουλία ”μόνιμης μείωσης τιμής” κι έχουμε και το καλάθι του νοικοκυριού που κάθε εβδομάδα ανανεώνεται» είπε.

Ο Κώστας Σκρέκας επιπλέον σχολίασε και το ρεπορτάζ που παρουσίασε χθες η εκπομπή για την τιμή του λαδιού, όπου αναμένεται να φθάσει τα 23 – 25 ευρώ το λίτρο.

«Φέτος η παραγωγή λαδιού στην Ελλάδα και για δεύτερη χρονιά σε Ισπανία, Πορτογαλία κι άλλες χώρες που παράγουν ελαιόλαδο είχαν εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών κι αυτό εκτινάσσει τις τιμές. Σήμερα έρχονται λοιπόν εδώ ξένοι έμποροι και γίνεται πλειστηριασμός επί της ουσίας για να αγοράσουν λάδι από τον παραγωγό» δήλωσε.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι έλεγχοι»

Αναφορικά με τα πρόστιμα και τους ελέγχους ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Ελέγχονται άλλες έξι πολυεθνικές εταιρείες και δεν πρόκειται να σταματήσουν οι έλεγχοι. Δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όποιον παρανομεί. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό σε εταιρείες, θέλουμε να είμαστε μία φιλελεύθερη κυβέρνηση που τηρούνται οι νόμοι του κράτους».