Σοβαρά θέματα σήμερα στο Δημ. Συμβούλιο Καλαμπάκας Reviewed by Momizat on . Δύο εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά θέματα συζητά σήμερα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας. Το ένα από αυτά δε, έχει παγκόσμια σημασία! Το πρώτο αφορά Δύο εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά θέματα συζητά σήμερα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας. Το ένα από αυτά δε, έχει παγκόσμια σημασία! Το πρώτο αφορά Rating: 0

Σοβαρά θέματα σήμερα στο Δημ. Συμβούλιο Καλαμπάκας

Σοβαρά θέματα σήμερα στο Δημ. Συμβούλιο Καλαμπάκας

Δύο εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά θέματα συζητά σήμερα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας. Το ένα από αυτά δε, έχει παγκόσμια σημασία!

Το πρώτο αφορά στη γνωμοδότηση του Σώματος για τις δράσεις και τις δραστηριότητες εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων. Πρόκειται για το γνωστό έγγραφο που απέστειλε η Προϊσταμένη της 19ης ΕΒΑ, Κρυσταλία Μαντζανά, η οποία ζητά από τον Δήμο Καλαμπάκας να γνωμοδοτήσει στις προτεινόμενες νέες απαγορεύσεις που θέτει η Υπηρεσία.

Επί του θέματος έχουν καταθέσει εγγράφως τις απόψεις τους αρκετοί φορείς και η συζήτηση του θέματος αναμένεται με ενδιαφέρον.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις ουσιαστικά περιορίζουν τις διάφορες δράσεις (αναρρίχηση, ποδηλασία, γενικότερες δραστηριότητες) σε πολύ λίγα σημεία των Μετεώρων, θέτοντας ως πρώτιστο, τη θρησκευτικότητα της περιοχής. Και ανακύπτει το ερώτημα: αν μειωθύν αυτές οι δραστηριότητες, θα είναι μια ωφέλιμη για τη περιοχή πρόταση; Και τι σημαίνει «ωφέλιμη»; Ποιος ωφελείται και από τι; Και η τουριστική δραστηριότητα αντιμετωπίζει προβλήματα, και ταυτοχρόνως, η θρησκευτικότητα είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Φυσικά, δεν είναι ζήτημα να ταχθεί κανείς υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης άκριτα. Αλλά κάποτε, θα πρέπει να αποφασιστεί, τι ακριβώς θέλουμε στα Μετέωρα.

Όταν δίνονται τόσα χρήματα για το γεωλογικό μουσείο στο Καστράκι και για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους επισκέπτες,

Όταν επιδιώκεται η αύξηση του αριθμού των «θρησκευτικών» τουριστών,

Όταν επιχειρείται η εύρεση τρόποων για την αύξηση των νυχτών διαμονής στην Καλαμπάκα,

Όταν υπάρχουν ιδέες για σύνδεση των «ξωτικών» με τα Μετέωρα,

Όταν οι αθλητικές δραστηριότητες είναι οι μόνες που φέρνου κόσμο στην περιοχή για πάνω από ένα βράδυ,

είναι προφανές ότι πρέπει όλα να ισορροπήσουν. Και το Δημοτικό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει, αλλά προφανώς το θέμα δεν αφορά μόνο τους καλαμπακιώτες. Αφορά.. όλη τη γη!

 

Ανεμογεννήτριες

 

Το δεύτερο σημαντικό θέμα, αφορά στην επιθυμία εταιρίας (ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Α.Ε.) να κατασεκυάσει ένα τεράστιο αιολικό πάρκο. Η άδεια αφορά στην περιοχή «Ζυγουροτόπια – Μακροβούνι – Φούρκα – Δοκίμι – Κοπάνες – Μία – Τράμπα – Θεοδόσι – Σκαφίδα», των Δήμων Μετσόβου και Καλαμπάκας. Προβλέπει, δε, την εγκατάσταση 48 Ανεμογεννητριών (Α/Γ), 3 MW η καθεμιά, σε έκταση 10.642 στρεμμάτων και συνολικού προϋπολογισμού 176.250.000 ευρώ.
Δηλαδή, ένα όντως τεράστιο έργο. Το Σώμα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Όμως, ήδη οι κάτοικοι του Ανηλίου Μετσόβου, διά της «Κίνησης Πολιτών Ανηλίου», έχουν αντιδράσει (αναλυτικά εδώ). Όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με στοιχεία. Όπως, ότι
»- η τεράστια έκταση της περιοχής του υπό εγκατάσταση Α/Π (10.642 στρέμματα) περικλείεται από τρεις (3) Ειδικές Ζώνες Προστασίας (Natura 2000).

– η Μελέτη του 2011, «Αποτύπωση ενεργειακού χάρτη της Περιφέρειας Ηπείρου και των αποθεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», από την Ενδιάμεση Διαχειριστική  Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου,  καταδεικνύει πληρέστατα την όλη κατάσταση.

– η αρνητική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στις 4 Απριλίου 2012, για πολύ μικρότερο έργο Α/Π  στην γειτονική περιοχή «Χιόλι», αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να ισχύουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

– για πολλούς και διάφορους λόγους δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της (Άρθρο 85 του ν.3852/10), με απώτερο σκοπό να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις, αιτιάσεις και ενστάσεις της για το έργο – τέρας.

– το Δασαρχείο Καλαμπάκας αποδομεί σε καίρια σημεία την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και γνωμοδοτεί ΑΡΝΗΤΙΚΑ για το έργο.

– η ίδια η Μ.Π.Ε τη εταιρείας «Αιολική Θεσπρωτίας Ε.Ε», παραδέχεται ότι το έργο  πάνω στην Πίνδο, ανήκει στην κατηγορία εκείνη που «ενδέχεται να προκαλέσει πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Και πολλά άλλα, όπως το ότι η Κίνηση καλεί «το Δασαρχείο Μετσόβου να αναθεωρήσει επί των πραγματικών πλέον δεδομένων την απόφαση του, η οποία φάσκει και αντιφάσκει όταν ενώ είναι θετική, παραθέτει αμέσως μετά και 17 όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου»

Αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να  «αναλάβει πρωτοβουλία, ενθυμούμενη ασφαλώς και την από 4 Απριλίου 2012 απόφαση της για την περίπτωση της γειτονικής – του έργου – θέσης «Χιόλι».

Φυσικά, υπάρχει – ως συνήθως – το ζήτημα των θέσεων εργασίας, που πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις τίθεται προ του περιβάλλοντος.

Αλλά, το περιβάλλον είναι πάνω απ’ όλα. Και εδώ, το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι οι ανεμογεννήτριες θα απλωθούν σε τεράστια έκταση. Μέσα στα δάση της Πίνδου. Μπορεί και να μην υπάρχουν αρνητικά δεδομένα. Μπορεί όλα να είναι θετικά και ευχάριστα και ουδέν κακό να σημειωθεί. Μέχρι τότε, όμως, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στα σοβαρά. Με το περιβάλλον δεν παίζουμε. Αλλιώς, όλες οι διακηρύξεις πολιτικών για την 5η Ιουνίου και δέκα δεντροφυτεύσεις, είναι απλώς κερασάκια.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή