"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Σουρωτήρι… η Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σουρωτήρι θυμίζει η ελληνική γη και κυρίως η θεσσαλική πεδιάδα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος υπολογίζει σε 200.000 τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή απειλή για χιλιάδες στρέμματα γης, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης των υδάτινων πόρων και μάλιστα σε πολλές περιοχές της χώρας είναι μεγάλο και υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει ριζικά ο εδαφολογικός χάρτης και να προκληθεί καθίζηση του υπεδάφους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρών.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΚΑ «το 20% των γεωτρήσεων είναι παράνομες, δηλαδή 40.000 περίπου, το 50% -60% του αρδευτικού νερού που χρησιμοποιείται στη γεωργία προέρχεται από γεωτρήσεις, ενώ σε 35-38 χιλιάδες υπολογίζονται να είναι οι «τρύπες» στους τέσσερις νομούς του Θεσσαλικού κάμπου. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει άδεια και η εκμετάλλευση του νερού γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο.

Αυτή την κατάσταση επιχειρεί η Πολιτεία να αλλάξει, προωθώντας για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό, μέσω της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Αρχικά η προθεσμία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά δόθηκε τελικά η απαραίτητη παράταση μέχρι τέλος του έτους, καθώς όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ταγάρας «κάθε μεγάλη αλλαγή απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής».

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γεωτρήσεις στη Λάρισα υπολογίζονται σε 20.000. Ήδη 6.000 παραγωγοί είχαν καταθέσει –σε ανύποπτο χρόνο- τον σχετικό φάκελο στην Δ\νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, με δική τους πρωτοβουλία και για τους δικούς τους λόγους. Μετά την ΚΥΑ που καθιστούσε υποχρεωτική την καταγραφή των γεωτρήσεων και πριν λήξει η πρώτη προθεσμία (30-9-2014) απευθύνθηκαν στους δήμους, όπως όρισε η απόφαση περίπου 7.500 ιδιοκτήτες γεωτρήσεων. Μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζεται να προσέλθουν και οι υπόλοιποι 6.500-7.000 αγρότες.

Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής του βαμβακιού, οι παραγωγοί αναμένεται να διεκπεραιώσουν την υποχρέωση αυτή. Η υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δ\νσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης κ. Γρηγόρη Σουλιώτη «είναι απλή, χωρίς κόστος και υποβάλλεται στον κάθε δήμο.

Ίσως χρειαστούν οι συντεταγμένες του χωραφιού, αλλά αυτές πλέον μέσω κινητού τηλεφώνου μπορούν να ληφθούν. Όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να καταγράψουν τις γεωτρήσεις τους, χωρίς να είναι καχύποπτοι ότι κρύβει κάτι ύποπτο η όλη διαδικασία. Κάποια στιγμή σαν χώρα θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσες γεωτρήσεις διαθέτουμε».

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος έχει ήδη παραταθεί μέχρι τις 30 Γενάρη 2015 και η αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετέπειτα αδειοδότηση. Αν τηρηθούν αυτές οι προθεσμίες τότε στον αγρότη δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Από τη νέα χρονιά όμως τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα κυμαίνονται από 1.000-5.000 ευρώ για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που «ξέχασαν» να καταθέσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Η ΚΥΑ προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής όλων των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας στο ηλεκτρονικό μητρώο με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων, που περιλαμβάνει γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, δηλαδή τις γεωγραφικές συντεταγμένες, όπως αποτυπώνεται στον ψηφιακό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι πολίτες δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν καμία περίπλοκη διαδικασία, καθώς μετά τη δήλωση οι εγγραφές γίνονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η διαδικασία για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι πλήρως απλουστευμένη χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από όσους ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας μέσω του οικείου δήμου. Απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του Παραρτήματος Ι (Αίτηση-Δήλωση) της ΚΥΑ 145026/2014 (ΦΕΚ Β’ 31) η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Το μόνο σημείο που δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως είναι ο ρόλος της ΔΕΗ στη συμπλήρωση του παραπάνω παραρτήματος. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να ταυτοποιήσει τα στοιχεία της κάθε γεώτρησης, ώστε να διαπιστώσει αν το ρεύμα που καταναλώνεται έχει δηλωθεί ως αγροτικό ή οικιακό. Ενδεχομένως κάποιοι να χρησιμοποιούν το ρεύμα μιας ανενεργής γεώτρησης και για άλλες χρήσεις.

Εφ. Ελευθερία (Γ. Ρούστας)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης