"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.8 C
Trikala

“Σοφία και Παιδαγωγία μέσα από τα έργα των αρχαίων Ελλήνων”

lafarm

Σχετικά άρθρα

000
του εκπαιδευτικού κ Σταύρου Φαλαγκάρα : Πέρασε περίπου ένας χρόνος (Μάρτιος 2014),από την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο «ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΓΡΑΦΩΝ», του συμπολίτη μας φιλολόγου Βασίλη Κ. Αρβανίτη. Με καθυστέρηση λοιπόν που δεν σχετίζεται με κάποια σκοπιμότητα, ούτε γίνεται από πρόθεση, αλλά υπαγορεύτηκε από λόγους έξω από τη θέλησή μου, εκφράζω σήμερα το δημόσιο έπαινο στον συγγραφέα του προαναφερόμενου έργου, όχι βέβαια ως ειδήμων βιβλιοκριτικός, αλλά ως απλός πολίτης με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού που παρακολουθεί «τα δρώμενα» στην πόλη μας, στο μέτρο του δυνατού. Άλλωστε η διαχρονική αξία και η σημασία ενός τέτοιου έργου, είναι αυτονόητη και δεδομένη. Συνεπώς η δική μου «παράκαιρη» αναφορά, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την σπουδαιότητα του αξιόλογου έργου, αλλά αντίθετα φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την έκδοση του βιβλίου του κ. Αρβανίτη.
arvanitis_eksofyllo
Ο κ. Αρβανίτης, γνωστός στην τοπική κοινωνία και από δημοσιεύματά του στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο της πόλης μας, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο: «Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τους νέους», το 2001. Τώρα, προσφέρει στον αναγνώστη ένα σημαντικό και χρήσιμο έργο, προϊόν πολύμοχθης και πολύχρονης έρευνας, παρακινούμενος, όπως ο ίδιος τονίζει στον πρόλογο, «από αγάπη και απεριόριστο θαυμασμό για τη σοφία και τα σπουδαία παιδευτικά μηνύματα των αρχαίων ποιητών και πεζογράφων». Και δεν είναι μόνο ο θαυμασμός και η αγάπη του συγγραφέα, που αρκούν για την εκπόνηση μια τέτοιας μελέτης. Βασική προϋπόθεση κατά τη γνώμη μου, είναι η επαρκής επιστημονική κατάρτιση, την οποία ασφαλώς και διαθέτει ο φιλόλογος, κ. Αρβανίτης. Και η οποία καταδεικνύεται από τις αναλύσεις, τα σχόλια και τα δείγματα και υποδείγματα αρχαίας σοφίας που επιλέγει με υποκειμενικό τρόπο ο συγγραφέας.
Η εντρύφησή του στα έργα των αρχαίων ελλήνων ποιητών και πεζογράφων, όπου «υπάρχει μεγάλη περιουσία πνεύματος», όπως γράφει στον επίλογο, είχε ως αποτέλεσμα αυτή την εξαντλητική καταγραφή και παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, της ποίησης και του πεζού λόγου, κατά την αρχαϊκή και κλασσική περίοδο.
000
Η «σοφία και παιδαγωγία», είναι ένα άριστο, χρηστικό βοήθημα σπουδής της αρχαίας ελληνικής σκέψης, όπου μπορεί να ανατρέχει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης, για να μελετήσει την επική, τη λυρική και δραματική ποίηση, τους σοφιστές, τους φιλοσόφους, τους λογογράφους, τους ιστορικούς και τους ρήτορες, και γενικά να αντλήσει πληροφορίες για όλα όσα συνθέτουν το ευρύ φάσμα του αρχαιοελληνικού πνεύματος.
Άξιος λοιπόν, τιμής και επαίνου ο συμπολίτης μας, Βασίλης Αρβανίτης, για την πνευματική του προσφορά σε χαλεπούς καιρούς.
Φαλαγκάρας Σταύρος, εκπαιδευτικός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης