"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.3 C
Trikala

Σοφία Σακοράφα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: «Ναι σε μια Τουρκία δημοκρατική»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, εν όψει των Ευρωεκλογών, ζήτησε τη γνώμη τεσσάρων υποψηφίων από διάφορα κόμματα, μεταξύ τους και η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Το ερώτημα είναι:
Στις προσεχείς ευρωεκλογές, αν εκλεγείτε, θα κληθείτε να συναποφασίσετε για τη νέα σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ποια, αλήθεια, είναι η θέση σας; Τάσσεστε με το πάγωμα κάθε συζήτησης για ένταξη ή με τη δρομολόγησή της;

Η Ευρωβουλευτής του ΜέΡΑ25 απάντησε ως εξής:
«Ναι» σε μια Τουρκία δημοκρατική

Η Ε.Ε. οφείλει να είναι ειλικρινής με την Τουρκία. Κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι θα υπάρξει ένταξη της στην Ε.Ε. Οι λόγοι είναι αρκετοί


αλλά πρωτίστως γιατί δε φαίνεται να το θέλει η ίδια η Τουρκία. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε σημαντική περιφερειακή δύναμη και ως εκ τούτου δεν θα επιτρέψει σε καμία Ε.Ε και Γερμανία να συν-καθορίζουν ούτε την εξωτερική πολιτική της ούτε τα οικονομικά της συμφέροντα. Δεν το έχει επιτρέψει σε κανέναν στο παρελθόν και δεν θα το κάνει στο μέλλον. Αντίθετα, η Ευρώπη επειδή έχει ανάγκη την Τουρκία ως μια αγορά 85 εκατομμυρίων και επειδή «φιλοξενεί» 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, προσποιείται ότι διαπραγματεύεται την ένταξή της με πρόσχημα τον εκδημοκρατισμό της. Κανείς δεν πιστεύει επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. αν δεν αποσυρθεί ο κατοχικός στρατός από την Κύπρο, δεν αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αρθεί το casus beli κατά της Ελλάδας και δεν τερματιστούν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο.


Συνεπώς, η Ε.Ε. είτε θα πρέπει να ξεκινήσει αξιόπιστες ενταξιακές διαπραγματεύσεις είτε θα πρέπει να τις αναστείλει εντελώς. Προσωπικά είμαι υπέρ της ένταξης μιας δημοκρατικής Τουρκίας στην Ε.Ε., μιας Τουρκίας που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις Συνθήκες και τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ποτέ δεν θα υποστηρίξω μια διαδικασία που δεν θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Η Τουρκία είναι γνωστό ότι από το 2016 έχει γίνει πρωταθλήτρια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ το αποδεικνύουν. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε ως E.E αν θέλουμε μια πραγματικά δημοκρατική Τουρκία. Στη στήριξη των Τούρκων δημοκρατών, ώστε να αποτελέσουν το αναγκαίο ανάχωμα στην επέλαση της νέας τουρκικής αυτοκρατορίας του Ερντογάν και του τουρκικού βαθέος κράτους.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης