"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Σπίτι και μετρητά για πρόσφυγες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα ένταξης για τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στην Ελλάδα έχει υποβάλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Ε.Ε. Πρόκειται για την επέκταση του προγράμματος HELIOS (Hellenic Integration System) που εφαρμόζεται πιλοτικά από την αρχή του χρόνου στους Δήμους Θήβας και Λιβαδειάς σε επιλεγμένο δείγμα 120 ατόμων.

Το πρόγραμμα αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες στους οποίους για ένα εξάμηνο θα δίδονται στέγη και χρήματα (με τη μορφή προπληρωμένων καρτών ή ως μετρητά), εκπαίδευση για τα παιδιά με παράλληλη στήριξη για πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Μέσω αυτού του προγράμματος θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις σε διαμερίσματα για τη φιλοξενία τους, ενώ αρχικά τη διαχείριση σχεδιάζεται να αναλάβουν η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ΔΟΜ.

Πρακτικά, με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν 5.000 επιπλέον θέσεις και για αιτούντες άσυλο, δεδομένου ότι θα αδειάσουν οι θέσεις που ήδη χρησιμοποιούνται σε διαμερίσματα (συνολικά 24.000 θέσεις – πρόγραμμα ESTIA). «Είναι μια βαλβίδα για να έχει το σύστημα εκροές. Γιατί έως τώρα λόγω των αφίξεων στην ενδοχώρα από τα νησιά υπάρχουν μόνο εισροές», τονίζει στέλεχος του υπουργείου. Οσον αφορά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι αισιόδοξη, καθώς «ο σχεδιασμός του ακολουθεί τα διεθνή πρωτόκολλα και πρότυπα για τους πρόσφυγες».

Ο σχεδιασμός, πάντως, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι σε περίπου ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2019, τόσο το πρόγραμμα HELIOS όσο και το πρόγραμμα ESTIA να περάσουν στη διαχείριση των δήμων έτσι ώστε να υπάρχει αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, αναζητούνται κενές θέσεις στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα για να μεταφερθούν αρκετές εκατοντάδες άτομα που παραμένουν στα νησιά, ενώ έχουν άρση του γεωγραφικού περιορισμού, έτσι ώστε να ηρεμήσει το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω του υπερπληθυσμού.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον 4.000 θέσεων είτε με την επέκταση των υφιστάμενων είτε και με τη χωροθέτηση νέων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης