Φθηνότερο λευκό τυρί που παράγεται από φθηνό -σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενο- γάλα και φθηνά εισαγόμενα τυριά, όπως η gouda, επιλέγουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, έχοντας ρίξει «άκυρο» στην ακριβότερη φέτα ΠΟΠ με πρόβειο και γίδινο γάλα ελληνικής προέλευσης, ένα από τα εμβληματικά συστατικά της διατροφής στη χώρα μας.
Ούτε και οι προσφορές που κάνουν κατά καιρούς τα σούπερ μάρκετ, με τιμές στα 9-10 ευρώ το κιλό για τη φέτα ΠΟΠ, φαίνεται ότι μπορούν να συγκινήσουν τους καταναλωτές που συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να γίνονται βορά της ακρίβειας.
Μια ανάλογη εικόνα, ίσως και χειρότερη, εμφανίζει και η αγορά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την κατανάλωση χαλλουμιού, που είναι το κορυφαίο τυροκομικό προϊόν της μεγαλονήσου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Κύπριοι αντί για χαλλούμι ΠΟΠ τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese!
Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας
«Η κατανάλωση φέτας υποχωρεί κατά 70%» αναφέρει ο Στέλιος Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς), κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης χαρτογράφησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά της φέτας.
Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, σε διάστημα σχεδόν ενάμιση έτους (1/2/23-31/6/2024), ο όγκος των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων φέτας μειώθηκε από περίπου 85% στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, στο 79% στο τέλος της.
«Στην Ελλάδα καταναλώνονταν περίπου 80 χιλιάδες τόνοι φέτας και περίπου 40 χιλιάδες τόνοι εξάγονταν, τώρα είναι ανάποδα. Ογδόντα, σχεδόν 90 χιλιάδες τόνοι εξάγονται και 30 χιλιάδες τόνοι καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Σαράντης.
«Πετάνε» οι εξαγωγές φέτας
Οι εξαγωγές της φέτας συνεχίζουν να αυξάνονται και εφέτος υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 6%.
Ήδη από την αρχή του 2024 μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι εξαγωγές του «λευκού χρυσού» όπως χαρακτηρίζεται το εθνικό μας τυρί κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ας σημειωθεί δε ότι στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023 όταν ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 2014, η φέτα έκανε εξαγωγές μόλις 142 εκατ. ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 2013-2024 οι εξαγωγικές πωλήσεις στη φέτα σημείωσαν μια αύξηση 700%!
Το 97% του χαλουμιού εξάγεται
Την ίδια ώρα, το χαλλούμι έχει εξελιχθεί στο δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπορου, με την αγορά στην εν λόγω κατηγορία να αθροίζει συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ.
Αυτό το ποσό αφορά σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγές, καθώς το 97% του χαλλουμιού που παράγεται στη μεγαλόνησο κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.
Καλπάζει η ακρίβεια
Πέραν των αλλαγών που προέρχονται από τις παγκόσμιες τάσεις στη διατροφή, οι οποίες έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τους Έλληνες καταναλωτές, οι λόγοι της δραματικής υποχώρησης στην κατανάλωση φέτας εστιάζονται κυρίως στην τιμή του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών στη χώρα μας.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα τυριά, εκ των οποίων η φέτα είναι το πλέον δημοφιλές, άγγιξαν την περίοδο 2021 – 2023 το 39,3%.
Το 2024 –από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο- υπήρξε μια μικρή διόρθωση στις τιμές των τυριών, της τάξης του -2,14%. Ακόμα κι έτσι όμως η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη από ότι στις αρχές του 2022.
Πηγή: ot.gr
Η τιμή της φέτας εκτοξεύτηκε πριν 2 χρόνια, λόγω – μας είπανε – του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε – μας είπανε – και οι εταιρείες το μετακύλησαν στον καταναλωτή. Αλήθεια, με την τιμή της βενζίνης και την τιμή του ρεύματος στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, με υψηλότερη κερδοφορία από ποτέ και με δεδομένες τις υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης γιατί οι γαλακτοβιομήχανοι δεν μειώνουν τις τιμές; Μα το λέει ξεκάθαρα ο ίδιος ο κύριος Σαράντης! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πουλάνε φτηνή γνήσια φέτα στην Ελλάδα, αφού αυξάνονται οι εξαγωγές και θα καλύψουν από εκεί την εγχώρια χασούρα. Οι Έλληνες θα αρκεστούν στο πολύ φθηνότερης παραγωγής υποκατάστατο φέτας με εξευτελιστικό κόστος και τεράστια κερδοφορία. Το να κάνετε κύριε Σαράντη μία διαπίστωση, που με την πρώτη ματιά προβληματίζει και σας παρουσιάζει κοινωνό του προβλήματος, δε σας καθιστά και άμοιρο ευθυνών από την στιγμή που εσείς κρατάτε και το καρπούζι και το μαχαίρι. Εμείς το πολύ πολύ να φτύσουμε τα κουκούτσια…
Μιλάτε μόνο για την φέτα. Μιλήστε για το σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων πόσο έχουν μειωθεί οι πωλήσεις. Και να μας μιλήσετε πόσο έχουν μειωθεί σε όγκους όχι σε αξίες.
Αγοράζουν το γάλα 0.6 λεπτά και πουλάνε
1.4€!!!
Τους Κοστίζει η φέτα (τυρί),5€ το κιλό και πουλάνε 14€!!!!
Αλλά τι περιμένεις από μία χώρα, πού ορίζουν την τύχη της, τυρογαλαδες!!!
Άκου φίλε χημικέ και κάνε διάψευση, εάν θέλεις.
5 λίτρα γάλα αγελαδινό παστεριωμένο, το φέρνεις στους 68 βαθμούς Κελσίου για 7-8 λεπτά, το αφήνεις να κατέβει στους 34, ρίχνεις την ανάλογη πυτιά, το αφήνεις 1-1,5 ώρα, πήζει, το κόβεις κομματάκια και σουρώνεις σε τούλι διπλό όλη τη νύχτα. Το πρωί το αλατίζεις, το βάζεις στο ψυγείο και το μεσημέρι τρως 1 κιλό τυρί με κόστος 5,5 ευρώ το πολύ. Όχι φέτα όμως διότι εκεί θέλει ακριβότερο γάλα, 70 πρόβειο-30 κατσικίσιο. Αγελαδινό βρίσκεις με 1 ευρώ, πρόβειο 2, κατσικίσιο 2,8. Αυτά για ερασιτεχνική παραγωγή.
Για να τα λέμε όλα: το κοστολόγιο στις μονάδες παραγωγής ανεβαίνει κατακόρυφα μετά, για τη συσκευασία, την ωρίμανση των δύο μηνών, τα εργατικά, την οργάνωση , την παρακολούθηση και τη συνεχή εξέλιξη της παραγωγής. Βάλε μεταφορικά, διαφήμιση, ανταγωνισμό κλπ, κλπ.
Δεν είναι τα πράγματα απλά λοιπόν, αλλιώς θα ήμασταν όλοι τυροκόμοι.