"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

32.7 C
Trikala

Στέφανος Σαράφης 67 χρόνια από τη δολοφονία του – Το παράδειγμά του θα διδάσκει, για πάντα, τις νεότερες γενιές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

Στις 31 Μαϊου 1957 το μεσημέρι, ένα αυτοκίνητο με στοιχεία Ξ.Α. (Ξένη Αποστολή), μια ανοιχτή Μπουίκ Κόβερτιμπλ, που έτρεχε με 140 χιλιόμετρα, σκότωσε στον Άλιμο Αττικής, στην παραλιακή λεωφόρο, τον τιμημένο στρατιωτικό αρχηγό των ανταρτών του ΕΛΑΣ, στρατηγό Στέφανο Σαράφη, βουλευτή τότε της ΕΔΑ και τραυμάτισε σοβαρά την αγγλίδα σύζυγό του Μάριον.

«Με αρχηγούς Σαμαρινιώτη, τον Σαράφη και τον Άρη…» Ο στρατηγός Στ. Σαράφης δίπλα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, με αξιωματικούς του ΕΛΑΣ

Οι υποψίες ότι δεν επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα, γεννήθηκαν από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν πήραν – λόγω των τότε πολιτικών συνθηκών- έκταση στον τύπο της εποχής, ούτε μπόρεσαν να θεμελιωθούν στη δίκη που έγινε μετά από οκτώ μήνες.

00000054

Ο δράστης, Μάριο Μουζάλι, Αμερικανός Ιταλικής καταγωγής, ιπτάμενος σμηνίας της 7206 μοίρας υποστηρίξεως, 22 χρόνων, που υπηρετούσε στη μονάδα της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας στο Ελληνικό, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών κατά συγχώνευση για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» και για σωματικές βλάβες της Μάριον Σαράφη.

Ο συνεπιβάτης του αμερικανικού αυτοκινήτου, Γκάλαχαν, επίσης στρατιωτικός, που απολογούμενος κατέθεσε«δεν θυμάμαι τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα» και αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, εξαγόρασε την ποινή του προς 100 μεταλλικές δραχμές την ημέρα και έσπευσε να εξαφανιστεί από την Ελλάδα, καθώς δεν έμεινε στη χώρα μας ούτε καν για να ασκήσει έφεση.

Η Μάριον Σαράφη ήταν πεπεισμένη πως δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά πολιτική δολοφονία.

Στέφανος και Μάριον Σαράφη

Δέκα επτά χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη μεταπολίτευση του 1974, η Μάριον Σαράφη, που κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βοήθησε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα από το Λονδίνο, είχε δηλώσει απερίφραστα στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοκκινάκη:«Ο άντρας μου δολοφονήθηκε. Τον σκότωσε η CIA. Από τότε το ένιωθα αυτό. Τώρα είμαι σίγουρη»….

sarafis2a
Στέφανος Σαράφης – 64 χρόνια από τη δολοφονία του – Το παράδειγμά του θα διδάσκει, για πάντα, τις νεότερες γενιές

 

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Γεώργιος Καρτάλης, πολιτικός αρχηγός της ΕΚΚΑ, σε μία αποστροφή του λόγου του κατά το συνέδριο του Λιβάνου, αναφερόμενος στον Σαράφη, του είπε: «Ανηγορεύθης αρχιστράτηγος του ΕΛΑΣ δι΄ εμπτυσμού», υπονοώντας τις ταπεινωτικές συνθήκες προσχώρησής του.

    • Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, το ΣΧΟΛΙΟ γράφει ακριβώς τα ίδια. Προφανώς κρατάει για τον καθένα, αντικομμουνιστικά …σκονάκια. Ούτε το ψευδώνυμο δεν αλλάζει.
      ΥΓ. Κάνε και καμιά ανανέωση σύντροφε, σαν το ΚΚΕ κατέληξες.

    • Ο κ@λος του Γ. Καρτάλη ήταν μαθημένος από τις πολυθρόνες των ευρωπαϊκών και ντόπιων σαλονιών, ενώ του Σαράφη από τις σέλες των αλόγων στο Σαραντάπορο, στη Μ.Ασία και αλλαχού. Τα γκαφάλια του μεγίστου νάνου (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) Μεταξά* του απαγόρευσαν τη συμμετοχή του στο Αλβανικό μέτωπο.
      *Για όσους τον καμαρώνουν για το ΟΧΙ του, ας εμβαθύνουν στο ρόλο του πατέρα Γεώργιου, δηλαδή του καμουφλαρισμένου πράκτορα των Άγγλων εν Ελλάδι, Ντέιβιντ Μπάλφουρ.

        • Όντως Δημήτριος, παρντόν. Είχε μεγάλη επιρροή στην υψηλή Αθηναϊκή κοινωνία και ειδικά στο παλάτι, όπου τους εξομολογούσε όλους (χα, χα). Το είχαμε δει το έργο με τον πατέρα Γρηγόριο στο Βορρά, πριν 30 χρόνια περίπου.
          Γενικώς, το τι δούλεμα έχει φάει η ανθρωπότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά καιρούς, ειδικά οι Άραβες και οι Κύπριοι, είναι απίθανο. Τα σημερινά γατάκια, ανήκουν στα τσικό. Ο δε άλλος, ασχολείται με τον βουτυρομπεμπέ Γ. Καρτάλη. Τώρα διαβάζω αναφέρει και το Ψαρρό. Αν ρωτήσουν οι Έλληνες τους θυρωρούς, μόνο τον Τηλέμαχο Χυτήρη θα θυμούνται.

      • O Kαρτάλης ήταν ο πολιτικός αρχηγός της ΕΚΚΑ, όπως πολιτική ηγεσία είχε και το ΚΚ.
        Για πες μας για τη δολοφονία του Ψαρρού, του συντάγματος 5/42 της ΕΚΚΑ από τον ΕΛΑΣ…?

        • Από τον Σαράφη στον Ψαρρό, καλά το πας. Θα σου πω εγώ ότι θες, αλλά πολλά από αυτά που θα ακούσεις δεν θα σου αρέσουν.

        • Να μην πλακώνονταν με τον Θύμιο ο Ψαρρός, τα γούσταρε το πετσί του. Τώρα πες μας εσύ για τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, σαν σήμερα 5/6/1825, από τον κομμουνιστή Γιάννη Γκούρα.
          ΥΓ. Ρε ΣΧΟΛΙΟ την ώρα που όλη η Ελλάς ασχολείται με το πόθεν έσχες του Κασσελάκη, εσύ μπαμπαλίζεις χαζομάρες; Μας τα έχεις πει 200 φορές…

        • -Ο Σαράφης όταν αιχμαλωτίστηκε, άλλαξε αμέσως στρατόπεδο, ενώ ο Ψαρρός πέθανε για τις ιδέες του.
          -Αν ο Θύμιος έκανε μεμονωμένα φόνο του Ψαρρού, τότε να πιστέψουμε ότι ο Σαράφης πέθανε από δυστύχημα…

          • Μπράβο του παλικαριού Ψαρρού.
            ΥΓ. Μια φορά δεξιός, για πάντα δεξιός… Θα τον παρουσιάσει ο Σακκάς στη θέση του Στρατηγού, τι το πήρε το 61τακατό.
            (Έλα, γράψε μας για το πόθεν έσχες, περιμένει όλη η ιστοσελίς με αγωνία. Τσάκωσε την TV η κυρία να δει Ψυχοκόρες και δεν περνάει η ώρα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης