Στήριξη και ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για τον ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by Momizat on . Η πορεία της αριστεράς προς τη διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται συμμαχίες και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορ Η πορεία της αριστεράς προς τη διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται συμμαχίες και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορ Rating: 0

Στήριξη και ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στήριξη και ευρύτερη κοινωνική συμμαχία για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πορεία της αριστεράς προς τη διακυβέρνηση της χώρας χρειάζεται συμμαχίες και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορεί (είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπασίμος), αλλά και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει προοδευτική λύση. Εχει μεν την πρωτοκαθεδρία, αλλά όχι την ηγεμονία, συμπλήρωσε.
Οπότε, οι μισοί σχεδόν του ψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ του 2012, αποφάσισαν να συνενώσουν δυνάμεις και να δηλώσουν δημοσίως την ανιδιοτελή συμπαράταξή τους και τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αλλά όχι μόνο. Η ουσία είναι το «μετά». Που, όπως είπε ο Θαν. Ζαχαρόπουλος, χρειάζεται τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου ανατροπής, με ισχυρές συμμαχίες ευρύτερα.

Αυτό το ζήτημα, πάντως, των συμμαχιών, από χρόνια απασχολεί την αριστερά, σε όλες της τις μορφές. Ο Λένιν και ο Μάο είχαν γράψει ειδικά κείμενα, ο Γκράμσι επίσης ασχολήθηκε με το θέμα, ενώ ειδικά το τελευταίο διάστημα, όλη η αριστερά ειδικεύεται σε αναλύσεις περί των συμμαχιών. Αυτή, όμως, είναι ξεκάθαρη στους δυο συν τον Θόδωρο Σπαθή, παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς στα Τρίκαλα. Ενίσχυση των δυνάμεων και επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, στήριξη στη μετεκλογική περίοδο, υποστήριξη της ανατροπής με στόχο την αυτοδύναμη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αυτή, δε, η στήριξη, όπως διευκρίνισε ο Θαν. Ζαχαρόπουλος κατόπιν ερώτησής μας, αλλά και ο Θοδ. Σπαθής, είναι ανιδιοτελής. Δηλαδή, ουσιαστικά, δεν μπαίνει κάποιος από τους τρεις και τις δυνάμεις που εκπροσωπούν, στον «κόπο» να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να «αποσπάσει» αργότερα κάποια οφέλη.

Αυτό που κυριάρχησε στην επιλογή των τριών, είναι το πολιτικό ζητούμενο, σημείωσε ο κ. Σπαθής. Δηλαδή η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης με πρώτο βήμα τις εκλογές (τις τριπλές), η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών και το νέο ΕΑΜ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπασίμος.

Επομένως, «και αφίσες θα κολλήσουμε», είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος, αλλά η ουσία δεν είναι εκεί. Με παρόντες, τους Θαν. Ευαγγελόπουλο και Στ. Παζαΐτη, αλλά και τον Γ Κεμανίδη, ομοίως παραιτηθέντα από ΔΗΜΑΡ, αλλά μετέχοντα στο ψηφοδέλτιο του Χρ. Λάππα, είναι εμφανές ότι η κοινωνική βάση της συμμαχίας αρχίζει να δημιουργείται.

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (2)

Αφήστε το σχόλιο σας