"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Σταθμός για το Κλίμα στο Περτούλι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του σταθμού μέτρησης κλιματικής αλλαγής από το Ταμείο Διοικήσεως

και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων.

Ο σταθμός, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μοναδικός στο είδος του στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει άλλος που να έχει τοποθετηθεί σε τέτοιο οικοσύστημα, δηλαδή δάσος αυτής της δομής σε αυτό το υψόμετρο.


Αποτελείται από επιστημονικά όργανα με αισθητήρες πολύ μεγάλης ακρίβειας, μέσω των οποίων λαμβάνονται online μετρήσεις μεταξύ άλλων και για τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, οι οποίες αξιολογούμενες θα οδηγούν σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει την κλιματική αλλαγή.
«Το Πανεπιστήμιό μας αποδεικνύει συνεχώς έμπρακτα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που τρέφει για το περιβάλλον και την προστασία του. Το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου συνιστά ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, όπου πραγματοποιούνται εξαιρετικής σημασίας έρευνες από μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας. Με την εγκατάσταση του σταθμού μέτρησης κλιματικής αλλαγής το Πανεπιστήμιό μας συνεισφέρει τόσο στην έρευνα σε διεθνές επίπεδο όσο και στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας», επισημαίνει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, συγχαίροντας τον πρόεδρο του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, καθηγητή Ιωάννη Γήτα, και τους συνεργάτες του για το έργο τους. Ο σταθμός μέτρησης κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου και προσφέρει μετρήσεις για το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα, την εισερχόμενη και εξερχόμενη ακτινοβολία, καθώς και την εναλλαγή αερίων πάνω από την κομοστέγη των δέντρων.


Οι βασικοί του αισθητήρες είναι οι εξής:
1) αισθητήρας μεθανίου,
2) αισθητήρας διοξειδίου του άνθρακα,
3) αισθητήρες εισερχόμενης και εξερχόμενης ακτινοβολίας,
4) ανεμόμετρο τελευταίας τεχνολογίας 3 διαστάσεων,
5) αισθητήρας υγρασίας,
6) αισθητήρες καταγραφής φωτοσυνθετικά ενεργής ακτινοβολίας.


Υπάρχουν πάνω από 30 ακόμα βοηθητικοί αισθητήρες οι οποίοι εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού. Πρόθεση της Διοίκησης του Ταμείου είναι να ενταχθεί η χώρα μας, μέσω του σταθμού κλιματικής αλλαγής, στο πανευρωπαϊκό δίκτυο ICOS (Integrated Carbon Observation System), το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο όργανο στο πεδίο της παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής και των αερίων του θερμοκηπίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρόμοιοι σταθμοί έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας θα αποκτήσει, έτσι, ένα σημαντικό εργαλείο παρατήρησης της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα καταγράφει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δάση. Με τα δεδομένα που θα παρέχει προς το αρμόδιο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό θα αποτελέσει βοήθημα και οδηγό σε μελλοντική λήψη αποφάσεων ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης