"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Όπως και πέρυσι έτσι κι εφέτος και στα πλαίσια των «Ασκληπιείων» της Πιαλείας θ πραγματοποιήθηκε η  ανάβαση στο Παλαιόκαστρο όπου ο αρχαιολόγος Καστριότης (1903) αναφέρει ότι υπήρχε το φαρμακοτριβείο του Ασκληπιού.

Περπατήσαμε στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού. Απολαύσαμε τη μαγευτική θέα του τοπίου που προσφέρει ο πανέμορφος Κόζιακας με την πλούσια βλάστηση. Σκαρφαλώσαμε στη βραχώδη κορυφή του Παλιόκαστρου και θαυμάσαμε τα κυκλώπεια τείχη του αρχαίου οχυρού. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής πλημυρισμένοι από συγκίνηση και χαρά. Κυρίως, νιώσαμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη σε όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της περιήγησης.

Εδώ, πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες στον αγαπητό φίλο Δημήτρη Παπαγιαννόπουλο και στον οδηγό μας τον Αντώνη. Ήταν ένας περίπατος που είχε τα στοιχεία της γνώσης, της αναψυχής και της ευαισθητοποίησης. Κυριάρχησε όμως έντονα και η αίσθηση του προβληματισμού. Τον Σεπτέμβρη του 1902, ο εξαίρετος αρχαιολόγος Παναγιώτης Καστριώτης κατάφερε να φέρει στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα με ανασκαφές που διήρκησαν μόλις τέσσερις ημέρες στο Παλιόκαστρο και μια ημέρα στη θέση Φτελιάς.

Από τότε πέρασαν 115 χρόνια δίχως να ακουστεί ο ήχος της αρχαιολογικής σκαπάνης. Η ακριβής θέση της αρχαίας Πιάλειας δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Οι γήλοφοι κάτω από το Παλιόκαστρο και κοντά στον Φτελιά, όπου υπήρχε βυζαντινός ναός που πιθανόν ήταν κτισμένος πάνω σε αρχαίο ιερό (όπως και η περίπτωση της Πόρτας Παναγιάς), παραμένουν αρχαιολογικά ανεξερεύνητοι.

Το ίδιο ισχύει για το Παλιοκάστρο, τη λάκκα δυτικά του υψώματος και την οχυρή θέση Αλπίνα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η αρχαιολογική υπηρεσία, η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση, και η τοπική κοινωνία να ευαισθητοποιηθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης