Πριν πέντε χρόνια έγραφα στη καθ’ όλα φιλόξενη σελίδα της Trikkipress ένα σύντομο άρθρο με τίτλο “Νερό έχουμε μυαλό δεν έχουμε” αυτό προήλθε με αφορμή τη φωτογράφηση του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον Αύγουστο μήνα μέσα στην κατάξερη κοίτη του Πηνειού.
Εκεί τόνιζα εν ολίγοις τη σημασία της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μέσω των μεγάλων φραγμάτων, όπως της Πύλης του Μουζακίου και άλλων μικρότερων καθώς και την εκτροπή των νερών του Άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Δεδομένου ότι τα εν λόγω έργα είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται σχεδόν προ τριακονταετίας, αλλά ως επενδυτικά σχέδια προσέκρουσαν στα γρανάζια μιας ατέρμονης, σκληρής και αδιαπέραστης γραφειοκρατίας πολλαπλών και πολύπλοκων αποχρώσεων.
Η λόγω γραφειοκρατία εκφράζεται από την πλευρά των θεσμικών ταγών οι οποίοι δέχονται ως θέσφατα τις παράλογες και εν πολλοίς παράφρονες προσεγγίσεις των περιβαλλοντικών θεμάτων από κάποιους αυτόκλητους και παχυλά αμειβόμενους προς τούτο σωτήρες του, οι απόψεις και οι πρακτικές των οποίων ουδεμία σχέση έχουν με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, μέσω των οποίων δομείτε η ισόρροπη συμβίωσή του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι με το φυσικό περιβάλλον.
Αν βέβαια υπήρχαν τα μεγάλα φράγματα της Πύλης και του Μουζακίου, στην περίπτωση των πρόσφατων πλημμυρών, κυρίως του Daniel, η καταστροφή της δυτικής τουλάχιστον Θεσσαλίας δεν θα είχε γίνει, καθότι τα νερά που δημιούργησαν την πλημμύρα, προήλθαν από τον ορεινό όγκο και θα είχαν κατακρατηθεί στο μεγάλο μέρος από τα δύο εν λόγω φράγματα.
Σήμερα ένα χρόνο μετά και ενώ το στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης Θεσσαλίας που παρουσίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, η Greenpeace παραθέτει μια σειρά αντιρρήσεων οι οποίες αντίκεινται σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής με τη μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή στη χώρα μας.
Αρχικά θεωρεί τα έργα των φραγμάτων και τις γενικότερες υδρονομικές διευθετήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην άριστα επωφελή χρήση των υδάτινων πόρων τόσο στην άρδευση αλλά και στις άλλες χρήσεις, ως κατασκευαστικά έργα παρωχημένης γενιάς και χαρακτηρίζει το έργο της εκτροπής των υδάτινων πόρων του άνω ρου του Αχελώου ως φαραωνικό και ως άκρως επικίνδυνο, ενώ δεν κάνει καμιά αναφορά στη χρήση των εν λόγω υδάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο ζήτημα αυτό οι προτάσεις και οι γενικότερες θέσεις και απόψεις της Greenpeace δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, μιας περιοχής της οποίας τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα επιβάλουν την αγροτική ανάπτυξη και τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νερό.
Από τις δέκα προτάσεις τις οποίες θέτει θα σχολιάσω μόνο τις δύο τις οποίες θεωρώ σημαντικές.
α) Φυσικές ροές και θέσεις νερού. Στην ενότητα αυτή απορρίπτει την κατασκευή των μεγάλων φραγμάτων και εισηγείται την κατασκευή μικρών “ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα συγκράτησης των νερών για την άρδευση των καλλιεργειών και παράλληλα να μειωθούν οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη ροή τους.”
Η πρόταση αυτή είναι εντελώς άτοπη καθότι κανένα μικρό φράγμα σε περίπτωση μιας καταιγίδας του μεγέθους του Daniel δεν είναι ικανό να κρατήσει τα νερά ενός τόσου μεγάλου πλημμυρικού φαινομένου, παρόμοια του οποίου θα γίνονται πιο συχνά εξ αιτίας της κλιματικής καταστροφής ένεκεν του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Στη συνέχεια απορρίπτει την εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο το οποίο εκτός από αναχρονιστικό το θεωρεί καταστροφικό και μέσω αυτού προκαλούνται και εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ηθελημένα προφανώς ξεχνάει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κυριότερου αερίου που επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Εδώ καλείτε να απαντήσει πως μέσω ενός έργου που αποσκοπεί στην κατασκευή ενός φράγματος προκαλούνται ακραία καιρικά φαινόμενα.
β) Ριζική αλλαγή κτηνοτροφικού μοντέλου. Μιλάει για ριζική αλλαγή του μοντέλου στην κτηνοτροφία προτείνοντας την υπαίθρια βοσκή των ζώων. Πριν διατυπώσει την πρόταση αυτή έπρεπε να ρωτήσει πρώτα τους κτηνοτρόφους για τις καταστροφές που προκαλούν στα κοπάδια τους οι αγέλες λύκων που πρόσφατα έχουν πληθύνει τόσο πολύ λόγω του ότι κάποιοι άλλοι αυτόκλητες σωτήρες προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον προστατεύοντας τους λύκους, από τις αγέλες των οποίων κινδυνεύουν όχι μόνο τα ζώα αλλά και οι άνθρωποι.
Συνεπώς εκ των πραγμάτων διαφαίνεται ότι η υπόθεση της διατήρησης των υδάτινων πόρων στη χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια εγκλωβισμένη σε ένα πολύπλευρο τέλμα στασιμότητας εξ αιτίας ενός πλήθους παράλογων αντιλήψεων για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία στην περίπτωση του Αχελώου αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης και τώρα εκφράζετε και στην περίπτωση της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Είθε να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές επιπλοκές και το σύνολο των έργων να προχωρήσεις καθώς έχει παρουσιαστεί, αυτό θα δείξει ότι επί τέλους βάλαμε μυαλό.
Παναγιώτης Βλάχος
Τα φράγματα επείγει να γίνουν καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων για να αποτραπούν φαινόμενα Daniel . Η Greenpeace ονειροβατει εκτός ρεαλισμού ενώ η Θεσσαλία πρέπει να θωρακιστεί ας επικοινωνήσει με τον κύριο βλάχο για τα ύδατα της Θεσσαλίας. Το θέμα της βοσκής καταντά δύσκολο γιατί τα αρπαχτικά πλήθυναν και οι βοσκοί δεινοπαθουν .
Αυτό που έχει να κάνει η Greenpeace δεν είναι να επικοινωνήσει , αλλά να απαντήσει σε αυτά που γράφει και να μην κρύβεται.
Ο κος Παναγιώτης Βλάχος έχει θέσει κάποια θέματα που αφορούν σημαντικά ζητήματα και πρέπει να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις.
Θα μπορούσαμε να μάθουμε την ιδιότητα του κ βλάχου με τι ασχολείται τι κατάρτιση έχει για το περιβάλλον και τη διαχείριση των υδάτων και επιβάλλεται η Greenpeace να απαντήσει σε αυτόν για τα θέματα των αρπακτικών ζώων και για τα φράγματα πυλης και μουζακιου
Όταν κυρία Ιοκάστη μάθουμε την ιδιότητα, την κατάρτιση και τη μόρφωση του ΣΧΟΛΙΟΥ, όστις είναι γνώστης απασών των οικονομικών θεωριών, των γεωργικών ζητημάτων επίσης και ειδικός επί θεμάτων ενεργείας, θα σας ενημερώσουμε και για τον κ. Βλάχο*
*Στα κύρια ονόματα, βάζουμε κεφαλαίο.
Αγαπητέ φίλε θα σε απαλλάξω από το να ψάξεις να μάθεις για μένα, θα σου τα εγώ.
Το όνομα είναι Παναγιώτης Βλάχος γεννήθηκα στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων .
Σπούδασα οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ.
Ειδικότερα: Μικροοικονομική ανάλυση Εμ. Δρανδάκης.
Μακροοικονομική ανάλυση. Νεοφιλελεύθερο Μοντέλο Γεώργιος Δημόπουλος, Κέυνς και Μαρξιστική Θεωρεία Θεωδ. Λιανός. Στατιστική Κ Κεβόρκ, και Γ. Λαμπράκης, Οικονομετρία Εμ. Δρετάκης και Ανδρ. Κιντής, Οικονομική Πολιτική Κυπριανός Προδρομίδης και Ιστορία Οικονομικών Θεωριών από τον Ρηγίνο Θεοχάρη.
Σε ότι αφορά τις οικονομικές θεωρίες ελπίζω ότι σε έχω καλύψει.
Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Δούλεψα στην ΕΛΣΤΑΤ αρχικά στους Εθνικούς Λογαριασμούς και στη συνέχεια στους Λογαριασμούς Περιβάλλοντος ή καλύτερα έστησα σε συνεργασία με τη EUROSTAT το Σύστημα των Λογαριασμών αυτών στη χώρα μας.
Τα αντικείμενα των εν λόγω λογαριασμών είναι: Λογαριασμοί αερίων ρύπων, Λογαριασμοί ροής υλικών, Λογαριασμοί περιβαλλοντικών φόρων, Λογαριασμοί φυσικών ροών ενέργειας, Στατιστικές Στερεών και υγρών αποβλήτων και Στατιστικές νερών.
Συμμετείχα σε όλες τις ομάδες εργασίας στη EUROSTAT στα θέματα περιβάλλοντος καθώς και στην κοινή ομάδα εργασίας UNECE-EUROSTAT-OECD για την κατάρτιση των στατιστικών για την αειφόρο ανάπτυξη.
Συνεπώς σας απαντώ και για το ζήτημα της ενέργειας.
Σε ότι αφορά τα γεωργικά ζητήματα που θέτετε αυτό το απαντά η κοινή λογική, χωρίς νερό δε γίνετε τίποτα.
Επίσης θα ήθελα να σας τονίσω τα παρακάτω: Σήμερα είμαι συνταξιούχος, αλλά έχοντας ως αρχή να βοηθάω τη χώρα να αναπτύσσετε για το καλό των πολιτών της και κυρίως σε θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, έχω ιδρύσει με έδρα τον Άγιο Προκόπιο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ (Ε.Ι.ΠΕ.Λ.) [ http://www.eipel.gr ] εκεί, αν και ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή θα βρείτε περισσότερα.
Σε ότι αφορά το άρθρο με το οποίο απαντώ στην Greenpeace δεν θέλω να απαξιώσω το σημαντικό έργο της που είναι αξιόλογο αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι στη λάθος πλευρά.
Τώρα μπορείτε να απαντήσετε στην κα Ιοκάστη.
Πω, πω!!! εάν ο κ. Βλάχος, διαθέτει αυτή την κατάρτιση, φανταστείτε την ανάλογη του ΣΧΟΛΙΟΥ, που καταπιάνεται με πλείστα όσα θέματα. Και να φανταστείς το φουκαριάρικο, ξεκίνησε με τοπικά αθλητικά, ιδίως ποδοσφαιρικά. Κατόπιν, ζητούσε επιμόνως ονόματα. Τι πρόοδο κάνει ο άνθρωπος εάν το θέλει…
Είχαμε τον Τσέρτσιλ (για Αγγλομαθείς, σαν την αφεντιά του), που δούλευε την οικουμένη στον εικοστό αιώνα, έχουμε και αυτόν τώρα.
Κύριε το δημοσίευμα του κυρίου Βλάχου και οι σπουδές του δείχνουν ότι είναι σοβαρή και συγκροτημένη προσωπικότητα με επαρκείς γνώσεις για το περιβάλλον. Επίσης είναι θεσσαλος και γνωρίζει καλά τη διαμόρφωση του τοπίου της και για αυτό θεωρεί αναγκαίο να γίνουν τα φράγματα