Στα Τρίκαλα οι Βλάχοι όλης της Ελλάδας Reviewed by Momizat on . Μια πολύ μεγάλης σημασίας πολιτιστική διοργάνωση φιλοξενούν τα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, υπό την αιγ Μια πολύ μεγάλης σημασίας πολιτιστική διοργάνωση φιλοξενούν τα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, υπό την αιγ Rating: 0

Στα Τρίκαλα οι Βλάχοι όλης της Ελλάδας

Στα Τρίκαλα οι Βλάχοι όλης της Ελλάδας

Μια πολύ μεγάλης σημασίας πολιτιστική διοργάνωση φιλοξενούν τα Τρίκαλα.

Ο Δήμος Τρικκαίων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων διοργανώνουν το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.

Αποτέλεσμα εικόνας για χοροσ σαμαρινα βλαχοι

Το τριήμερο 21, 22, 23 Ιουνίου 2019 στα Τρίκαλα, ο βλάχικος πολιτισμός παρουσιάζεται σε όλους, με περισσότερους από 2500 χορευτές και χιλιάδες επισκέπτες.

Τα Τρίκαλα, κέντρο της βλάχικης παρουσίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και κόμβος της βλάχικης δραστηριότητας για εκατοντάδες χρόνια, φιλοξενούν τη διοργάνωση που, εκτός από τον χορό και τις παραδόσεις, τιμούν και τη σύγχρονη δημιουργία.

Για τον λόγο αυτόν , το πρόγραμμα του Ανταμώματος έχει διανθιστεί από διάφορα δρώμενα, με στόχο να συμπλεχθούν παλιότερες και νεότερες δραστηριότητες.

Κυρίαρχο, πάντως, ρόλο, κατέχουν ο χορός και το τραγούδι των Βλάχων, όλων των περιοχών της χώρας, με τις διαφορετικές και ιδιότυπες τοπικές εκδοχές κάθε πολιτιστικής έκφρασης.

Αποτέλεσμα εικόνας για χοροσ σαμαρινα βλαχοι

Οι Βλάχοι του Ασπροποτάμου, της Πίνδου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας, οι μεταναστεύσαντες στο εξωτερικό, οι εσωτερικοί μετανάστες σε καμποχώρια, είναι οι προσκεκλημένοι και ταυτόχρονα οι πρωταγωνιστές αυτού του μεγάλου Ανταμώματος.

Η πόλη των Τρικάλων υποδέχεται τους επισκέπτες στα βλάχικα: Γκίνι βίνιτς οάσπιτς αμέι!

Ο Δήμος Τρικκαίων επισημαίνει ότι για ένα τριήμερο, θα υπάρχουν ρυθμίσεις στην κίνηση των οχημάτων, κάτι που συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2019 στο Δημαρχείο Τρικκαίων.

Σε αυτή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχ. Λάππας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων κ. Σοφία Αλεστά, Παν. Ντιντής, Τ. Παζαΐτης,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντ. Μπάρδας, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχ. Μαγειρίας, ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Χρ. Αναστασίου, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, της Π.Υ. Τρικάλων, της Δημοτικής Αστυνομίας Τρικκαίων και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, συζήτησαν για τα θέματα βελτιωμένων παροχών και ενισχυμένων δράσεων, για την καλύτερη διοργάνωση του Ανταμώματος.

Ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην κίνηση οχημάτων θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Το πρόγραμμα του Ανταμώματος είναι το ακόλουθο:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

21:00 ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΦΡΟΥΡΙΟ)
Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού .

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

11:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
Εκδήλωση για παιδιά- Εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα
Βλαχοχώρια μας και χορεύοντας τα τραγούδια μας».

18:30 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια.

19:00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας με βάση την κοινή καταγωγής τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

8:30 Εκκλησιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

10:00 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ: Συγκέντρωση χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια.

10:15 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ : Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.
 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή