Στα Τρίκαλα τα βραβείο για τον “Αγρότη της Χρονιάς” Reviewed by Momizat on . Τα βραβεία για τον «Αγρότη της Χρονιάς» θα δοθούν φέτος στα Τρίκαλα. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει εισαγάγει η εφημερίδα Agrenda και αφορούν σε τρεις κατηγο Τα βραβεία για τον «Αγρότη της Χρονιάς» θα δοθούν φέτος στα Τρίκαλα. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει εισαγάγει η εφημερίδα Agrenda και αφορούν σε τρεις κατηγο Rating: 0

Στα Τρίκαλα τα βραβείο για τον “Αγρότη της Χρονιάς”

Τα βραβεία για τον «Αγρότη της Χρονιάς» θα δοθούν φέτος στα Τρίκαλα. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει εισαγάγει η εφημερίδα Agrenda και αφορούν σε τρεις κατηγορίες: Αγρότης της Χρονιάς, Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς και Συλλογική προσπάθεια της Χρονιάς.
Τα βραβεία δίνονται σε πρόσωπα και πρωτοβουλίες με «σύγχρονη επιχειρηματική αντίληψη και ζωηρή παρουσία στην εγχώρια αγροτική παραγωγή».
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΑΝΑΝΤΙ.

Φέτος βραβεύονται οι:

1. Αχιλλέας Παπακωνσταντίνου (Αγρότης της Χρονιάς)

agrΟ 54χρονος από το Αδενδρο Θεσσαλονίκης καλλιεργεί πάνω από 2.200 στρέμματα ρυζιού με απόδοση που κυμαίνεται από 1.050 έως 1150 κιλά/στρέμμα, όταν ο μέσος όρος στη χώρα ανέρχεται στα 900 κιλά/στρέμμα

Συνυποψήφιοι ήταν οι Μπάμπης Ζερζελίδης από το Νεοχωρόπουλο Ημαθίας (καλλιεργεί σε 100 στρμ., μήλα, αχλάδια, νεκταρίνια, κυδώνια, με σύγχρονο τρόπο) και Αλέξης Σούρλας από τη Ν. Ευκαρπία Σερρών (καλλιεργεί συνολικώς 1.900 στρέμματα, 1.000 εκ των οποίων με σιτηρά, μαζί με τον πατέρα του)

2. Φάρμα Σκαφισά, Καστόρι Λακωνίας (Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς)

agr1Οικογενειακή φάρμα σε έκταση 25 στρεμμάτων, με 300 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής  κα 200 μοσχίδες με ημερήσια παραγωγή περίπου 6 τόνους γάλα. Παράλληλα, τα αδέλφια Κώστας και Ευθύμης καλλιεργούν 300 στρέμματα αραβόσιτο, 150 στρέμματα τριφύλλι και 500 στρέμματα σιτηρών (κριθάρι και σανό βρώμη), καλύπτοντας έτσι το 70% των ζωοτροφών για τη φάρμα, η οποία διαθέτει επτά τρακτέρ, σύγχρονο αρμεκτήριο, σταβλικές και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και, βεβαίως, όλα τα παρελκόμενα.

Συνυποψήφιοι ήταν, ο Γιώργος Τσεβρενίδης από τη Ν. Κερασούντα Πρέβεζας (με υπερσύγχρονη μονάδα με 200 μάνες γαλακτοπαραγωγής και 150 μοσχάρια πάχυνσης, που παράγει 1.600 τόνους γάλακτος ετησίως. Παράγει επίσης το 50% των χονδροειδών ζωοτροφών) και Φάρμα Κουτσιόφτη από το Μακροχώρι Ημαθίας (διαθέτει την άδεια αποκλειστικής εκμετάλλευσης του μοναδικού στο κόσμο μοσχαρίσιου κρέατος «άρω3μα». Οι πολυβραβευμένοι αδελφοί Γιούλης και Τάκης Κουτσιώφτης διαθέτουν 950 μόσχους και ιδιόκτητο παρασκευαστήριο ζωοτροφών).

3. ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων (Συλλογική προσπάθεια της Χρονιάς)

agr2Η μονάδα των 25 παραγωγών καλύπτει το 50% (!) των αναγκών σε κηπευτικά στην Αττική, συνεργάζεται με σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Αναμένει πιστοποίηση για να μπει και στον χώρο της εμπορίας – τυποποίησης των 15 κηπευτικών που παράγει. Ο συνεταιρισμός στηρίζει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, έχοντας διαθέσει δωρεάν προϊόντα, ενώ έχει οργανώσει εκπαιδευτικές δομές για διπλώματα τρακτέρ και «πράσινο πτυχίο» νέων αγροτών. Ο πρόεδρός του, ο 40χρονος Γιώργος Παπαβασίλης, είναι μηχανολόγος μηχανικός, πρώην εργαζόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Συνυποψήφιοι ήταν, η Ομάδα Πήγασος από τα Στίμαγκα Κορινθίας (22 αμπελοκαλλιεργητές εφαρμόζουν τις αρχές της αειφόρου καλλιέργειας και εξάγουν σταφύλαι με το όνομα «7Grapes». Πρόεδρος ο Μ Λέγγας) και ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Βύσσας από τη Ν. Βύσσα Εβρου (το 70% της ελληνικής παραγωγής σκόρδου προέρχεται από το ακριτικό αυτό χωριό και το 1/3 των 3.000 στρεμμάτων της περιοχής ανήκει στον συνεταιρισμό, με επικεφαλής τον Τάσο Γιακμογλίδη).
Σηµειώνεται ότι η λίστα των υποψηφίων προήλθε από έρευνα της Agrenda και από εθελοντική υποβολή αιτήσεων µέσω της ενηµερωτικής πύλης AgroNews. Υπενθυµίζεται επίσης ότι φέτος αρωγοί στη διοργάνωση του θεσµού είναι η εταιρεία Yara Ελλάς Α.Ε. ως Μέγας Χορηγός και η Μαρινόπουλος Α.Ε. ως Υποστηρικτής, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγµατοποιηθούν οµιλίες και µια ανοιχτή συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ µε βασικούς οµιλητές τον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ηµήτρη Μελά, τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες, Γιάννη Κολυβά, τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ, Σάββα Μπαλουκτσή, τον Νίκο Κυριακίδη της Yara Ελλάς και την Αγγελική Μοτσάκου της Μαρινόπουλος ΑΕ.

*Η εκδήλωση γίνεται στα Τρίκαλα, αλλά ουδείς τρικαλινός ή Θεσσαλός βραβεύονται…
**Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, σύντομα.

Αφήστε το σχόλιο σας