Στα χωριά του καλαμποκιού η ΟΑΣ “Ανοιξη” Reviewed by Momizat on . Σε σύσκεψη με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και στη  συνέχεια σε  συνέντευξη Tύπου προχώρησε   η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων  "Η Aνοιξη" για τα φλέ Σε σύσκεψη με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και στη  συνέχεια σε  συνέντευξη Tύπου προχώρησε   η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων  "Η Aνοιξη" για τα φλέ Rating: 0

Στα χωριά του καλαμποκιού η ΟΑΣ “Ανοιξη”

Στα χωριά του καλαμποκιού η ΟΑΣ “Ανοιξη”

Σε σύσκεψη με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων και στη  συνέχεια σε  συνέντευξη Tύπου προχώρησε   η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων  “Η Aνοιξη” για τα φλέγοντα  προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων  και με  αιχμή τη διάθεση της παραγωγής καλαμποκιού.

Στην εισηγητική του ομιλία στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής  ενημέρωσης ο Αποστόλης Θωμόπουλος , πρόεδρος της Ομποσπονδίας, μεταξύ άλλων τόνισε :

« Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί καλαμποκιού του νομού μας , βλέποντας τους κόπους τους να πάνε χαμένοι, καθώς η τιμή που λαμβάνουν στο καλαμπόκι δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Αυτή την στιγμή η τιμή στο καλαμπόκι καθορίζεται στα 12-14 λεπτά/κιλό πολύ κάτω από την μέση διεθνή τιμή και προκαλούνται ερωτηματικά για αυτή την απόκλιση.

 Για τον αγρότη  το κόστος παραγωγής( καύσιμα, εφόδια ,λιπάσματα, ρεύμα ,νερό κ.α.) ανέρχεται για φέτος στα 200€ ανά στρέμμα για την καλλιέργεια  καλαμπόκιου και μάλιστα για ιδιόκτητα χωράφια, οπότε για νοικιασμένα εκτοξεύεται ακόμη παραπάνω. Ο μέσος όρος απόδοσης στο καλαμπόκι για φέτος κυμαίνεται στα 1200 κιλά ανά στρέμμα , οπότε μ’ αυτές τις τιμές χρειάζεται τουλάχιστον 1500 κιλά ανά στρέμμα για να βγει το κόστος.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει επιστρέψει τον κουτσουρεμένο ΦΠΑ σε χιλιάδες αγρότες όπως και το 50% του ειδικού φόρου καυσίμων. Ενώ το αποτέλεσμα της πώλησης της ΑΤΕ είναι ότι ουσιαστικά σταμάτησε η χορήγηση ανοιχτών δανείων (ΑΔΑ) με πρόσχημα την κρίση παρότι οι τράπεζες έχουν επιδοτηθεί με πάνω από 200 δις ευρώ ως τώρα.  Έτσι οι αγρότες δεν έχουν ρευστότητα να πραγματοποιήσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια τους ούτε να καλύψουν τα τρέχοντα οικογενειακά έξοδα και τα κάθε λογής χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, να γίνονται έρμαια στα χέρια των εμπόρων ώστε να πάρουν «ζεστό χρήμα» να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Με τις «ευλογίες» του υπουργείου και της κυβέρνησης υπάρχει ασυδοσία των εμπόρων, που κερδοσκοπούν με το καλαμπόκι ενάντια σε αγρότες και κτηνοτρόφους.  Αυτή είναι η λογική εξέλιξη και κατάληξη  από την στιγμή που «ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση είναι η οικονομία της αγοράς, Οι όροι και οι προϋποθέσεις αγοράς και πώλησης θα διαμορφώνονται πάντα από τους εμπόρους και εισαγωγείς με θύματα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και συνολικά το λαό που είναι οι καταναλωτές των προϊόντων που παράγονται.

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των Κυβερνήσεων και όλων εκείνων που αποδέχονται και έχουν υπογράψει συμφωνίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ για την ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στην χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό ώστε να έρχονται σε χαμηλότερες τιμές και να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς.

Έτσι αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει κατακλυστεί από εισαγόμενο καλαμπόκι, αμφιβόλου ποιότητας, που οδήγησε το ελληνικό καλαμπόκι είτε στις αποθήκες χωρίς να διασφαλίζεται ότι αργότερα θα έχει καλύτερη τιμή  είτε στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές.

Είναι σαφές πως οι παραγωγοί καλαμποκιού, η τεράστια πλειοψηφία τους, δεν έχει αποθηκευτικούς χώρους να αποθηκεύσει το προϊόν οπότε η πώληση του σε αυτή την τιμή που καθορίζει «η οικονομία της αγοράς» είναι μονόδρομος με αποτέλεσμα να υπάρχει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος αλλά και των κτηνοτρόφων που θα το αγοράσουν πανάκριβα.

Αναδεικνύεται σ’ αυτές τις στιγμές  , όλο και περισσότερο, ο εχθρικός ρόλος  των Ενώσεων,  όπως και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, απέναντι  στους φτωχομεσαίους αγρότες. Οι Ενώσεις ,όπως και η ΕΑΣΤ, η «νέα ΕΑΣΤ» ονομάζεται πλέον Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων,    με την εφαρμογή της πολιτικής και των νόμων των κυβερνήσεων έχουν μετατραπεί σε Ανώνυμες Εταιρείες και περάσει στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η στην ΕΑΣΤ ακόμη και πριν λίγους μήνες , δηλ πριν τη μετατροπή της σε ΑΣ Τρικάλων συμμετείχαν 9300 συνεταιρισμένοι αγρότες , ενώ στη «νέα ΕΑΣΤ» μόλις 400… Γι’ αυτή την κατάληξη  , το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα , όπως και η ομοσπονδία μας, είχε προειδοποιήσει και καταγγείλει εδώ και χρόνια.

Άλλωστε ενάντια σ’ αυτή την προοπτική αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Η ΕΑΣΤ ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα για να υπερασπίσει τους λίγους εναπομείναντες μικρομεσαίους συνεταιρισμένους αγρότες , αλλά τους χιλιάδες παραγωγούς  του νομού μας. Δεν έκανε και ούτε προτίθεται να κάνει  τίποτα για να διεκδικήσει κατώτερη εγγυημένη τιμή για το καλαμπόκι. Ακόμα και η «προσφορά» της για αποθηκευτικό χώρο στους παραγωγούς είναι βέβαια με το αζημείωτο , αφού θα τους χρεώσει και 2 λεπτά το κιλό, παίζοντας ταυτόχρονα το ρόλο του μεσάζοντα για τους μεγαλεμπόρους και καθιστώντας την παραγωγή σε εύκολη λεία για τα δόντια τους.  Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες με ποια συμφέροντα συντάσσεται η ΕΑΣΤ, τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και μεγαλεμπόρων που επιδιώκουν να ισχυροποιηθούν περισσότερο από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

1.  Κατώτερη εγγυημένη τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες.

2.  Άμεσο σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών καλαμποκιού, ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι.

3.  Να παρέμβουν τα αρμόδια υπουργεία για την αισχροκέρδεια που γίνεται ενάντια στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τους εισαγωγείς και εμπόρους. Να υπάρχει προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

4.  Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών καλαμποκιού αφού είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών.»

Επίσης , τα μέλη του ΔΣ της ΟΑΣΤ αναφέρθηκαν στην ανάγκη οργάνωσης και θωράκισης των αγροτών ενάντια στο κύμα φοροεπιδρομής και κατασχέσεων , αφού τα ραβασάκια  εφορίας , τραπεζών , ΔΕΗ κλπ φτάνουν καθημερινά  σε όλο και περισσότερα  αγροτικά σπίτια. Τόνισαν ότι η ομοσπονδία θα πρωταγωνιστήσει σ’ αυτό τον αγώνα και για  το επόμενο διάστημα καθορίστηκαν συσκέψεις –συγκεντρώσεις  αγροτών με πρώτα απ’ όλα  τα καλαμποκοχώρια. Συγκεκριμένα:

Τρίτη 17 Σεπτέμβρη , στο Μικρό Κεφαλόβρυσο

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στη Βασιλική

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στο Βαλτινό και στη συνέχεια στο δήμο Φαρκαδόνας.

 

Ομοσπονδία  Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων “Η Άνοιξη”

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή