"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.2 C
Trikala

Στα ύψη η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα – Διπλάσιο ποσοστό από το μ.ο. της ΕΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την ανισότητα να βασιλεύει και στην απασχόληση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των στοιχείων της Eurostat δείχνουν πως στη χώρα μας η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με των ανδρών.

Συγκεκριμένα, η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα, αν και μειώθηκε λίγο, διατηρήθηκε  σε υψηλό ποσοστό φτάνοντας το 13,8% τον Μάρτιο (ήταν 13,9% τον Φεβρουάριο και 14,6% τον Μάρτιο του 2023). Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με των ανδρών που τον Μάρτιο «έτρεξε» με 7,2%.

Οι Ελληνίδες πρώτες στους δείκτες ανεργίας

Αν το συγκρίνουμε με το μέσο όρο της Ευρωζώνης παρατηρούμε πως το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι και πάλι σχεδόν διπλάσιο (7%). Οι Ελληνίδες βρίσκονται πρώτες στους δείκτες ανεργίας, μερικής απασχόλησης και χαμηλόμισθης αμοιβής σε σχέση με τους άνδρες ίδιας ηλικίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Μάρτιο του 2024, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 6,4% στην ΕΕ, σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024, και το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 5,7%, από 5,8% τον προηγούμενο μήνα. Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 7,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2024, και το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 6,0%, από 6,1% τον προηγούμενο μήνα.

Δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα απασχολείται το 52,4% των γυναικών. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία που έχει 52,3%. Άλλωστε, Ιταλία και Ελλάδα είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ-27 που καταγράφουν ποσοστά απασχόλησης των γυναικών χαμηλότερα του 60%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα 13 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος, μόνο σε τέσσερα η απασχόληση των γυναικών ξεπερνά το 50%. Όσο για τις αποκλίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι μεγαλύτερες καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα (28,4%), στο Νότιο Αιγαίο (25,5%), στα Ιόνια Νησιά (24%) και στη Δυτική Ελλάδα (23,5%), ενώ η μικρότερη καταγράφεται στην Αττική (14,3%). in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης