Στα 11 εκατ. ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑΛ στο Δημόσιο! Reviewed by Momizat on . Έντεκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό το οποίο οφείλει η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας στο ελληνικό Δημόσιο, ένα ποσό που την καθιστ Έντεκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό το οποίο οφείλει η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας στο ελληνικό Δημόσιο, ένα ποσό που την καθιστ Rating: 0

Στα 11 εκατ. ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑΛ στο Δημόσιο!

Στα 11 εκατ. ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑΛ στο Δημόσιο!

Έντεκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό το οποίο οφείλει η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας στο ελληνικό Δημόσιο, ένα ποσό που την καθιστά μεγαλοφειλέτη του δημοσίου εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

deyal1«Επιχείρηση πρότυπο». Η «ναυαρχίδα» του Δήμου Λαρισαίων. Η «εταιρία πρότυπο που εξάγει τεχνογνωσία σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο». Αυτές και πολλές ακόμα είναι κάποιες από τις εκφράσεις που συνήθιζε να εκστομίζει δημόσια, ακόμα και πριν λίγες μέρες, ο Κώστα Τζανακούλης για να περιγράψει το θαύμα της ΔΕΥΑΛ. Της δημοτικής δηλαδή επιχείρησης η οποία όχι μόνο στήριζε, με τα αποθεματικά της, μέρος της κοινωνικής πολιτικής της νυν δημοτικής αρχής, ήταν όμως σε θέση, σύμφωνα με τον οραματισμό του νυν δημάρχου, να βοηθήσει οικονομικά και στην αποκατάσταση του A’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης!

Προεκλογικές σκοπιμότητες ή όνειρα θερινής νυκτός; Απέλπιδα προσπάθεια εξαπάτησης των ψηφοφόρων ή συνειδητή στρατηγική επιλογή σε μια διαδικασία για την οποία πλέον ζητούνται απαντήσεις;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα προκύπτουν σήμερα εξαιτίας του εγγράφου της αρμόδιας ΔΟΥ που φέρνει αποκλειστικά στο φως της δημοσιότητας η Larissanetκαι σύμφωνα με το οποίο η ΔΕΥΑΛ χρωστάει στο δημόσιο το ποσό των 11. 264.832,65 ευρώ! Ναι, δεν διαβάσατε λάθος! Έντεκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό το οποίο οφείλει η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας στο ελληνικό Δημόσιο, ένα ποσό που την καθιστά μεγαλοφειλέτη του δημοσίου εδώ και αρκετά χρόνια.

Η «βόμβα» αυτή, όσον αφορά τα οικονομικά της δημοτικής επιχείρησης έρχεται να προστεθεί στην αποκάλυψη πως τα αποθεματικά της εταιρίας δέχθηκαν σημαντική μείωση μετά το «θανατηφόρο» PSIτου 2012, αφού τα ομόλογα που διέθετε στην κατοχή της υπέστησαν σημαντικό «κούρεμα». Η πληροφορία και μόνο όμως πως αυτή τη στιγμή τα αποθεματικά της εταιρίας ανέρχονται στο ύψος των 22 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνδυασμό με την σημερινή αποκάλυψη της Larissanet, τροφοδοτούν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης.

Τα πρώτα ερωτήματα:

  • Από πού και πότε δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο χρέος και γιατί μέχρι σήμερα δεν αποπληρώθηκε;
  • Πώς είναι δυνατόν η εταιρία να κρατά ως τραπεζικό απόθεμα το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ και την ίδια ώρα να χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 11 εκατομμυρίων;
  • Πώς ελάμβανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και σήμερα, η ΔΕΥΑΛ φορολογική ενημερότητα;
  • Είναι ενημερωμένο το ΔΣ της επιχείρησης για το ύψος των συγκεκριμένων χρεών προς το δημόσιο;
  • Είναι ενημερωμένο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και η νυν δημοτική αρχή στο σύνολό της;
  • Ποιες οι ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΥΑΛ;
  • Γιατί το εν λόγω ληξιπρόθεσμο χρέος δεν επιδέχεται προσαυξήσεις;
  • Γιατί η ΔΕΥΑΛ δεν έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο, ως όφειλε, τους τελευταίους της ισολογισμούς;

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Larissanet. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ερώτημα, πολιτικής, και όχι μόνο, ουσίας το οποίο απευθύνεται στην δημοτική αρχή που κράτησε τα ηνία του δήμου στα χέρια της για 16 και πλέον χρόνια:

Πώς είναι δυνατόν μέχρι και την τελευταία στιγμή να γίνεται λόγος για μια «εταιρία πρότυπο», όταν η συγκεκριμένη εταιρία χρωστά στο δημόσιο αυτό το τεράστιο νούμερο; Πώς είναι δυνατόν ο νυν δήμαρχος να επικαλείται το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρίας όταν γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα; Και φυσικά: Η νέα δημοτική αρχή ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο χρέος ή το μαθαίνει σήμερα;

Ερωτήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις, όπως συγκεκριμένες απαντήσεις ζητούνται τόσο για τα αποθεματικά της εταιρίας όσο και για τα περίφημα ομόλογα τα οποία «κουρεύτηκαν».

Η νέα πλέον δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει πλήρως για το τι παραλαμβάνει, αν θεωρεί πως υπάρχουν, και τι είδους ευθύνες, και τι σκοπεύει να πράξει.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή