Στερνή μου πόλη να σε είχα πρώτα… προσβάσιμη για όλους Reviewed by Momizat on . Από την αδιαφορία στο ενδιαφέρον, από την απάθεια στη δράση, από την απλή συμπάθεια στη συμμετοχή. Το γενικό συμπέρασμα από την πρωινή εκδήλωση στα Τρίκαλα για Από την αδιαφορία στο ενδιαφέρον, από την απάθεια στη δράση, από την απλή συμπάθεια στη συμμετοχή. Το γενικό συμπέρασμα από την πρωινή εκδήλωση στα Τρίκαλα για Rating: 0

Στερνή μου πόλη να σε είχα πρώτα… προσβάσιμη για όλους

Στερνή μου πόλη να σε είχα πρώτα… προσβάσιμη για όλους

Από την αδιαφορία στο ενδιαφέρον, από την απάθεια στη δράση, από την απλή συμπάθεια στη συμμετοχή. Το γενικό συμπέρασμα από την πρωινή εκδήλωση στα Τρίκαλα για την προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στην πόλη, είναι σαφές: οι τρικαλινοί πλέον απαιτούν ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως σωματικών ιδιαιτεροτήτων ή/και ικανοτήτων. Η Κατερίνα Μπλέτσα, που έγινε γνωστή από το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη φωτογραφία ατόμων με σπάνιες ασθένειες, κινητοποίησε με τη βοήθεια φίλων, όλους όσοι μπόρεσαν το πρωί του Σαββάτου να βρεθούν στο Δημαρχείο Τρικκαίων.

Η Κατερίνα Μπλέτσα (δεξιά)

Η Κατερίνα Μπλέτσα (δεξιά)

Σε μια ικανοποιητική συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε από την ίδια ομιλία, σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της πρόσβασης των χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου σε όλη την πόλη. Από το μπαρ μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες, από τις πλατείες μέχρι τα πεζοδρόμια, θίγοντας το ζήτημα ακόμη και της ανυπαρξίας τουαλετών για ΑμεΑ, αλλά και της αδυναμίας τους να προχωρούν μόνοι τους στην πόλη. Οι φωτογραφίες που προβάλλονταν από την οθόνη, έδιναν το στίγμα των ελλείψεων.

Η ίδια, έθιξε όλα τα ζητήματα, μίλησε για τις ελλείψεις, καυτηρίασε και τη στάση… ημών (των ΜΜΕ δηλαδή), αλλά και ζήτησε παρεμβάσεις. Εφερε ως παράδειγμα την πόλη του Βερολίνου, που είναι ίσως η πιο προσβάσιμη σε ΑμεΑ πόλη της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν, υπενθύμισε τις συμπεριφορές πολιτών (πόσοι έχετε κλείσει ράμπα με το αυτοκίνητο;…), ζήτησε συνδρομή και ενεργοποίηση όλων, έθιξε τα ζητήματα της παιδείας και του πολιτισμού με την υιοθέτηση διαφορετικής συμπεριφοράς στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ακόμη και οι προδιαγραφές για τις ράμπες στα Τρίκαλα, δεν είναι οι κανονικές….

Και μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της, ο κόσμος ξέσπασε. Κυριολεκτικά!

(οι φωτό ανοίγουν σε νέα καρτέλα με δεξί κλικ)

Ενας συμπολίτης προσφέρθηκε εθελοντικώς να εκπονήσει σχέδια για τις ράμπες. Ετερος, έθιξε το ζήτημα της συμπεριφοράς μας και προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικώς.

Μια άλλη τρικαλινή ανέφερε τα όσα βιώνει η ίδια, που καθοδηγεί το αμαξίδιο συγγενικού της προσώπου.
Μια ακόμη συμπολίτισσα μίλησε για τις στάσεις των δημοτικών αρχών.
Και η συζήτηση συνεχιζόταν με πολύ ενδιαφέρον, αφού όλοι κάτι ήθελαν να πουν, να προσθέσουν, να εκφράσουν, ως αγωνία για τις ελάχιστες υποδομές στην πόλη.

Μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου από το πρόγραμμα Ecomobility παρενέβησαν και ζήτησαν προτάσεις, ενώ απευθύνθηκαν στην Κ. Μπλέτσα, που ανέφερε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην ενημερωτική εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση όλων, ως προς τη συμπεριφορά έναντι των ΑμΕΑ, αλλά και σε εύκολες λύσεις που μπορούν να υπάρξου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Αφεύκτως, τα πυρά των παρευρισκομένων συγκέντρωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Χρ. Λάππας, ο οποίος ουσιαστικά έγινε δέκτης όλων των παραλείψεων και μη δράσεων όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Στη λακωνική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη δέσμευση να εξετάσει άμεσα το ζήτημα της προσβασιμότητας σε ΔΕΥΑΤ και κολυβητήριο, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε και μια σχετική ένταση με άτομο από το κοινό

Παρενέβη και η κα. Κάκλα, ενώ παρευρίσκονταν και οι αντιδήμαρχοι κ. Μυρισλής και Ξάφος, αλλά και αντιπροσωπεία του «Φυσάει Κόντρα».

Βιωματική δράση
Αμέσως μετά, το δεύτερο μέρος της συγκέντρωσης περιλάμβανε μια βιωματική δράση. Συμπολίτες προσφέρθηκαν να νιώσουν ΑμΕΑ για λίγη ώρα. Στα αναπηρικά καροτσάκια που προσέφερε το ΘΧ Παθήσεων, ανέβηκαν και έγινε μια «πορεία» από το Δημαρχείο διαμέσου της Ι. Αδάμ και της Καρανάσιου προς την Ασκληπιού. Στόχος ήταν να δειχθεί, όχι μόνο, πώς αισθάνονται και λειτουργούν οι χρήστες αμαξιδίου, αλλά και οι ελλείψεις. Διότι αυτή ήταν
amea6

amea

amea1μια εύκολη διαδρομή, με πεζοδρόμια και πεζόδρομο. Σκεφτείτε για λίγο τη διαδρομή Δημαρχείο – Εφορία, ή αυτή από τη ΔΕΗ προς τον ΟΤΕ, από τη Μαυροκορδάτου (για παράδειγμα) προς την πιο κοντινή τράπεζα στην Ασκληπιού, από την κεντρική πλατεία προς τη ΣΜΥ… Για να μην αναφερθούμε στους λοιπούς δρόμους…

Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη δράση από την Κ. Μπλέτσα, είναι η αφορμή, η έναρξη, η αφετηρία. Το σχετικό κείμενο – ψήφισμα που ήδη έχουν υπογράψει εκατοντάδες τρικαλινοί (εδώ) θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και αφού η διάθεση υπάρχει, πολλά μπορούν να γίνουν.
Ναι, μπορούμε.
Θανάσης Μιχαλάκης

 

amea4

amea5

Σχόλια (2)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή