"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Στην κορυφή του Ολύμπου μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία η Ελασσόνα!

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τον πλήρη εξοπλισμό του, το έργο της ψηφιακής απεικόνισης του Ολύμπου στην Ελασσόνα, το οποίο δημιουργεί νέα δεδομένα στην τουριστική προβολή του μυθικού βουνού και της ευρύτερης περιοχής.

Η υποδομή αυτή προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα παρουσίασης-περιήγησης στον Όλυμπο, τη μυθολογική και γεωμορφολογική του ιδιομορφία, μέσα από τρισδιάστατα βίντεο (3D), σε μία αναβαθμισμένη αίθουσα προβολής, όπως η «Βασ. Φαρμάκη» δυναμικότητας 400 και πλέον ατόμων, στην Ελασσόνα.

Στην κορυφή του Ολύμπου μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία η Ελασσόνα!

Στη χθεσινή επίσημη «πρώτη» – τελετή παράδοσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα για τον τόπο καθότι παραδίδεται έργο καινοτομίας, ένα έργο ουσίας, ψηφιακής οικονομίας και ένα μαθησιακό εργαλείο. Ο Όλυμπος είναι ένα μυθικό βουνό με διεθνή εμβέλεια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη δημιουργία της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας, είναι να υπερβούμε μέσω της τεχνολογίας κάθε σύνορο και να καταστήσουμε τον Όλυμπο σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, με πολλαπλά οφέλη για τη Θεσσαλία, την τοπική οικονομία, την ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιάς. Η ψηφιακή απεικόνιση αξιοποιεί τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και θέτει τις βάσεις για την αύξηση τόσο της επισκεψιμότητας, όσο και του χρόνου παραμονής στην περιοχή».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια κατάφερε να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία υπέρ των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου τόνισε τα εξής: «Είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελασσόνα καθώς παραδίδεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την προβολή του Ολύμπου. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα έτσι ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό στην περιοχή, αλλά και μια ευκαιρία για όσους δεν μπορούν να μεταβούν στο βουνό, να το γνωρίσουν μέσα από ψηφιακά μέσα. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την καθοριστική συμβολή του στην υλοποίηση του έργου αλλά και για τη συνεργασία που αποφέρει χρήσιμα έργα για τον τόπο μας».

Μηνύματα έστειλαν ο βουλευτής κ. Χρ. Κέλλας και ο διοικητής της 1ης Στρατιάς κ. Δημόκριτος Ζερβάκης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος και Γιάννης Μπουτίνας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Θανάσης Παιδής και Νίκος Λιούπας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, ο υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέλη της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, εκπαιδευτικοί και μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων της περιοχής Ελασσόνας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, πολίτες, κ.ά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο βασικός στόχος του εν λόγω έργου είναι η διεθνής προβολή της περιοχής, ως τουριστικού προορισμού, μέσω των νέων τεχνολογιών δίνοντας προστιθέμενη αξία στο θεσσαλικό τουριστικό προϊόν.

Στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ολύμπου – Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας» πραγματοποιήθηκαν:

– Εγκατάσταση κινηματογραφικού επιπέδου υποδομών προβολής τρισδιάστατων (3D) βίντεο στην Ελασσόνα – (που όμοιές τους ελάχιστες είναι στην Ελλάδα)

– Έργα για τη βελτιστοποίηση της αίθουσας

– Δημιουργία υλικού 3D προβολής, υψηλής ποιότητας, και περιλαμβάνουν 3D spots μυθολογικού περιεχομένου (virtual reality) και πραγματικού περιεχομένου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε τις 700.000 ευρώ και η χρηματοδότηση έγινε μέσω Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το Μουσείο Ψηφιακής Προβολής, ένα ψηφιακό πλανητάριο για τον Όλυμπο στη Θεσσαλία, αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα που τόσα χρόνια στην περιοχή αποκαλούμε “αξιοποίηση του Ολύμπου”. Πλέον όλοι οι επισκέπτες στην Ελασσόνα θα μπορούν να επισκεφτούν την “αίθουσα Β. Φαρμάκη” και να απολαύσουν τρισδιάστατα τις ομορφιές του Ολύμπου.

Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, μια υπόθεση που “τρέχουμε” από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου στα χέρια μας.

Είναι αδύνατο να μιλάμε για αξιοποίηση ενός μνημείου παγκόσμιας ιστορικής, και όχι μόνο, αναφοράς, και μετά από τόσα χρόνια να μην υπάρχει ακόμα η δυνατότητα αυτή, λόγω της μη ύπαρξης του ΠΔ.

Την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτώ και πάλι το αρμόδιο υπουργείο θέτοντας τους υπευθύνους, ξεκάθαρα, προ των ευθυνών τους.

Ευχαριστώ τον Κώστα Αγοραστό για το ψηφιακό αυτό πλανητάριο. Το μέλλον θα τον δικαιώσει…».

* «Για την πρώτη επίσημη προβολή του Ψηφιακού Μουσείου Ολύμπου στην Ελασσόνα, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα για την περιοχή της Ελασσόνας, με την επίσημη πρώτη προβολή του ψηφιακού μουσείου για τον Όλυμπο.

Το Ψηφιακό Μουσείο εντασσόταν σε μία ευρύτερη στρατηγική της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την προβολή της παρολύμπιας περιοχής της Ελασσόνας και είχε σκοπό να συνδυαστεί με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου, το οποίο είχαμε δρομολογήσει και παρά την καθυστέρηση θα υλοποιηθεί από τη νέα δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Ελασσόνας πρέπει να αξιοποιήσει το Ψηφιακό Μουσείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μαζί να προωθήσει την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού, όπως και τα οικοτουριστικά περίπτερα στον Όλυμπο. Άλλωστε η αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδίδει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Αρθρογράφος: Γιάννης Μουκίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης