"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.8 C
Trikala

Στην τελική ευθεία η συμφωνία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ  αναμένεται να εγκρίνει το τελικό σχέδιο της σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα και στη συνέχεια να δοθούν όλα τα σχετικά έγγραφα μαζί με τη σύμβαση για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Είναι άγνωστο το πόσο χρόνο θα λάβει η διαδικασία ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με δεδομένο ωστόσο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο χρειάστηκε δύο μήνες για να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον χειμώνα του 2014-2015, εκτιμάται ότι ένα δίμηνο -το πολύ ένα τρίμηνο με δεδομένο ότι έχουμε Αύγουστο μπροστά μας- είναι εφικτό να έχουμε μια απόφαση του δικαστηρίου μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. 

Αν αυτό συμβεί, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής της παραχώρησης του οδικού άξονα στην κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα – EGIS, με την καταβολή του τιμήματος των 1,496 δισ. ευρώ, πριν το τέλος του 2023. Ο έλεγχος της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σηματοδοτεί ουσιαστικά την υπογραφή της σύμβασης από τα δύο μέρη και την κύρωσή της από τη Βουλή προκειμένου να καταβληθεί το εφάπαξ τίμημα.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον λάβουν το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα επιδιώξουν να φέρουν την σύμβαση στην Βουλή όσο το δυνατόν συντομότερα. Ας μην ξεχνάμε ότι στο προϋπολογισμό του 2023 το ΥΠΟΙΚ είχε προγραμματίσει την καταβολή του ποσού των 1,496 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε εφικτό. 

Γι’ αυτό το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν υψηλότερο ή το πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο. Η υπερεκτέλεση ωστόσο του προϋπολογισμού, με τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και τις χαμηλότερες δαπάνες, «έκρυψαν» την απουσία του κονδυλίου αυτού που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ.

Η καθυστέρηση αποδίδεται στις αναταράξεις των αγορών και στην αλλαγή όρων χρηματοδότησης των επενδυτών που απαίτησαν οι τράπεζες, λόγω της ρωσικής εισβολής, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων που άλλαξαν εντελώς το επενδυτικό κλίμα. Υπενθυμίζεται ότι η κατακύρωση του έργου στην κοινοπραξία των προτιμητέων επενδυτών έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021, λίγο πριν αρχίσει ο πλανήτης να δέχεται τις πρώτες πληθωριστικές πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές κορυφώθηκαν ένα χρόνο αργότερα και αφού τον Φεβρουάριο του 2022 εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία. 

Παράλληλα, τα βασικά επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ, από μηδενικά ή αρνητικά που ήταν το καλοκαίρι του 2021, ένα χρόνο αργότερα βρέθηκαν στο 2% και σήμερα στο 4%. Το πιο σημαντικό ήταν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, δημιουργούσαν ισχυρές αβεβαιότητες.

Όλα δείχνουν ότι όλα αυτά βρίσκονται στο παρελθόν, καθώς η κατάσταση εξομαλύνεται. Έτσι όλα δείχνουν ότι η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες.

.powergame

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης