"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Στην τελική ευθεία οι υπογραφές για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατία οδού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η παραχώρηση του μεγαλύτερου ενιαίου αυτοκινητόδρομου στην Ευρώπη. Έχοντας περάσει από 40 κύματα, η μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ήταν μεταξύ των προαπαιτούμενων για τη χρηματοδότηση της χώρας μας στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων.

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την υπογραφή της 35ετούς σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού η οποία θα αποφέρει στο δημόσιο ταμείο έσοδα περί το 1,35 δις. ευρώ, βρίσκονται η παραχωρησιούχος κοινοπραξία (ΓΕΚ Τέρνα 75% – Egis Projects 25%) και οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς.

Ο οδικός άξονας, συνολικού μήκους 883 χλμ., ενώνει τη δυτική με την ανατολική Ελλάδα από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου, στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία, και διέρχεται από τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του παραχωρησιούχου πραγματοποιήθηκε η σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού «Νέα Εγνατία Οδός» με ημερομηνία έναρξης 5 Μαρτίου 2024, λήξης το 2061 (37 έτη) και αρχικό κεφάλαιο 2,5 εκατ. ευρώ. Σκοπός της είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων και η άσκηση των δικαιωμάτων της σύμβασης παραχώρησης.

Η προστιθέμενη αξία του άξονα είναι τεράστια για την ευρύτερη περιοχή, καθώς συνδέει μεταξύ τους όλες τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και τα αεροδρόμια Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, μέσω 74 ανισόπεδων κόμβων και προσβάσεων.

Τι θα γίνει με τα διόδια – Πότε έρχονται αυξήσεις

Ως εκκρεμότητα παραμένει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών για την αύξηση των διοδίων. Καθώς το έργο μέχρι σήμερα είναι δημόσιο οι χρήστες του πληρώνουν χαμηλότερα, σε σχέση με τους υπολοίπους αυτοκινητοδρόμους, διόδια.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού που έχει προηγηθεί για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού τα διόδια θα αυξηθούν σε πρώτη φάση από τα 3 λεπτά σήμερα σε 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο. Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας με διόδια η χρέωση έχει διαμορφωθεί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Τα διόδια της Εγνατίας θα αυξηθούν δεύτερη φορά, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, από τα 4 στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αφού ο παραχωρησιούχος εκτελέσει ορισμένα έργα.

Η Σύμβαση Παραχώρησης της Εγνατίας Οδού πριν τεθεί σε εφαρμογή θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατία οδού (χαίρομαι που τη γράφετε σωστά στη γενική πτώση), θα σημάνει αυτόματη αύξηση των μισθών των τρολλακίων.
    ΥΓ. ΣΧΟΛΙΟ, είσαι για κεράσματα.

    • Αυτά να τα πεις στα trolls της υπόγας του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε την ΕΓΝΑΤΙΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, με ένα “νόμο και ένα άρθρο”.
      Οι φιλελεύθεροι πολίτες δεν πληρώνονται για να λένε τη γνώμη τους.

      • Τότε, οι πολίτες που αναφέρεις, ανήκουν στα κορόιδα. Σαν αυτά, που ψήφιζαν τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, ενώ τον είχαν ζήσει στην αποστασία.
        ΥΓ.1. Καταλήγουμε: για την πώληση(μπιρ παρά) της Εγνατία, πταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.
        ΥΓ.2. Άσε τα μακ-μουκ και πέσε για κέρασμα.

        • Αν άκουγαν τον Κωνσνταντίνο Μητσοτάκη , δεν θα είχε χρεωκοπήσει η Ελλάδα.
          Για την πώληση (μπιρ παρά) της TΡΑΙΝΟΣΕ, πταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

          • Τον άκουσαν τον ακατονόμαστο και πήγε η βενζίνη από 37 δραχμές 85 μέσα σε μία νύκτα. Επίσης διπλασίασε την τιμή του νερού λόγω λειψυδρίας, αλλά τα επόμενα χρόνια που πνιγήκαμε από τα νερά, δεν το κατέβασε. Επίσης…(φωνάζει ο Σάκης, σταματώ).
            Την εποχή εκείνη έπρεπε, ψυχραίμως και αντικειμενικώς, να …δώσουμε 45 εκατομμύρια για να πάρουν οι Ιταλοί τα τρένα, στην κατάσταση που τα είχαμε. Ο μάγκας Τσίπρας, τσέπωσε 45. Άρα, όφελος 90.
            ΥΓ. Πες την αλήθεια. ΝΔ είσαι ή …αντιΣΥΡΙΖΑ; Διότι χθες βράδυ, οι …αντιολυμπιακοί φαρμακώθηκαν. Π.χ. εγώ. Είδα και τα 6 γκολ οφσάιντ. Το 1 των άλλων, κανονικό.

  2. Εδώ το καλό ξεπούλημα…..όλα τα σφάζω όλα τα ξεπουλάω.
    Από την Εγνατία εισπράττουμε κάθε χρόνο 150 εκ. στα 10 χρόνια θα εισπράξουμε 1,5 δις …
    Την παραχωρούμε για 37 χρόνια …
    Τι καλό που είναι το ΤΑΥΠΕΔ….!!!!!!!!!.

    • ΛΟΓΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΠΤΥΧΙΟ , ξέχασε ότι η ΕΓΝΑΤΙΑ χρειάζεται συντήρηση και νέα έργα για τις παλιές της σήραγγες και γέφυρες.
      Επίσης ξέχασες ότι εκτός από το τίμημα παραχώρησης, τα ετήσια έσοδα που θα εισπράξει το Δημόσιο κατά τα 35 έτη ανέρχονταν αρχικά σε €850.000.000 σύμφωνα με την πρόβλεψη της σύμβασης για επιστροφή του 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης