"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

7.7 C
Trikala

Στην «τσιμπίδα» της Εφορίας 800 Airbnb στο Νομό Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός στα Αirbnb με το νέο μνημόνιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που θα υπογράψει η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες.

Στον νομό Τρικάλων ξεπερνούν τα 800 και διαθέτουν 3.000 περίπου κλινες.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι η αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων καθώς από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 τα στοιχεία αυτά θα είναι προσυμπληρωμένα. Με το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τον πλήρη φάκελο για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους.

Ετσι ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει αναλυτική εικόνα για το προφίλ των «ξενοδόχων» με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα να αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες συν τις καμπάνες με τα πρόστιμα από την εφορία που φτάνουν έως 20.000 ευρώ.

Η διαβίβαση των νέων στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα ξεκινήσει από φέτος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις εξπρές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την προσυμπλήρωσή τους στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης που υποβάλλουν οι υπόχρεοι.

Τονίζεται ότι οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά όχι κλειδωμένοι, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα για παρεμβάσεις με στόχο την ορθή απεικόνιση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024.

Η ακτινογραφία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνει ότι το 2022 δηλώθηκαν εισοδήματα 530 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο πήχης θα ανέβει πάνω από τα 550 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τις διασταυρώσεις στα 140.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής» της ΑΑΔΕ προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ψάχνω σύννεφο για να πέσω…Συμβαίνουν αυτά στην πόλη, όπως και σε άλλες πόλεις; Μεγαλύτερο αστείο κι από την εθνική Αγγλίας στο ποδόσφαιρο…Το ΛΕΝΕ ΡΕΕΕΕ: “Το μέτρο ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ….εφαρμοστεί το 2024…”, μετά τις εκλογές..χαχαχα.
    Είχα την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι φοροφυγάδες, μπαταχτσήδες – που λένε στα τούρκικα κλπ – , και διαφόρων τύπων “επενδυτές” κι “επιχειρηματίες” στην πόλη, όπως και στην περιφέρειά μας. Υπάρχουν άτομα που είναι….εισοδηματίες από τέτοιους χώρους – μπορεί και 10-15 διαφορετικούς, πολλές φορές – , τους οποίους νοικιάζουν ως Airbnb, δίχως να καταβάλλουν κάθε φορά τους φόρους που υποχρεούνται να καταβάλλουν; Δεν το πιστεύω. Έξαλλου, είμαστε στην ιντελιχέντε (smart) σιουδάδ (city), με τους smart σιουδαδάνος (πολίτες), κι όχι κ0Υτ0π⁰νηρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης