Στη Βουλή το θέμα αποστολής στοιχείων μηχανικών και δικηγόρων στο ΚΕΑΟ Reviewed by Momizat on . Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτίνα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, με θέμα την διαβίβαση στοιχείων οφειλετών του ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ για αναγκαστ Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτίνα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, με θέμα την διαβίβαση στοιχείων οφειλετών του ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ για αναγκαστ Rating: 0

Στη Βουλή το θέμα αποστολής στοιχείων μηχανικών και δικηγόρων στο ΚΕΑΟ

Στη Βουλή το θέμα αποστολής στοιχείων μηχανικών και δικηγόρων στο ΚΕΑΟ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η βουλευτίνα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Ασημίνα Ξηροτύρη, με θέμα την διαβίβαση στοιχείων οφειλετών του ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
Η ερώτηση έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα:  Διαβίβαση στοιχείων οφειλετών του ΕΤΑΑ στο ΚΕΑΟ για αναγκαστική είσπραξη μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών

Με τον Ν. 4172/2013 θεσπίστηκε η σύσταση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την είσπραξη οφειλών. Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια δομή είναι απαραίτητη, ο τρόπος με τον οποίο συστάθηκε αντιγράφει πιστά τη δομή, την τακτική και την πρακτική των ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για συμπεριφορές παράνομες και καταχρηστικές, που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα αυστηρή η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλέτες που χρωστούν μόλις 5.000 € καθώς και η άσκηση διοικητικών προσφυγών ή ενδίκων βοηθημάτων χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας ζήτησε από τη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) την άμεση διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων των οποίων προΐσταται το ΚΕΑΟ, προφανώς ώστε αυτό με την σειρά του να προχωρήσει σε ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ταμείου των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) που συγχωνεύτηκε στο ΕΤΑΑ, ενός κλάδου που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη κρίση. Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου υπάρχουν 40.000 περίπου μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι, λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του δραστικού περιορισμού των δημόσιων έργων, τελούν ουσιαστικά σε μακρόχρονια ανεργία και αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεωτικές και, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται στο ΤΕΕ και άρα δεν ασκούν το επάγγελμα ακριβώς γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Ταμείο τους.

Σημειώνεται δε ότι οι μηχανικοί έχουν την ιδιαιτερότητα (μειονέκτημα) έναντι της πλειοψηφίας των εργαζομένων, να ασφαλίζονται για την ιδιότητα τους και όχι για το χρόνο κατά τον οποίο εργάζονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ως μονίμως εργαζόμενοι και άρα να είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η απάντηση του Υπουργείου σ’ αυτήν τη ζοφερή για τους μηχανικούς πραγματικότητα είναι η άμεση απειλή με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, η μη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ καλούνται να πληρώνουν τόκους για υπηρεσίες που δεν τους παρέχονται και στερούνται το δικαίωμα υπογραφής.

Με δεδομένο ότι η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, όπως βέβαια συμβαίνει και με άλλους κλάδους, δεν είναι δυνατόν να απειλούνται με άμεση κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η εύρεση και η τιμωρία των κακοπληρωτών εργοδοτών που δεν πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων τους θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του ΚΕΑΟ και όχι η ταύτισή τους με το σύνολο των μηχανικών και ελεύθερων επαγγελματιών. Εξάλλου και το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ σε απόφαση – εισήγησή του προς το ΕΤΑΑ προτείνει τη μη διαβίβαση των στοιχείων οφειλών στο ΚΕΑΟ που δημιουργήθηκαν από το 2008 και μετά από ελεύθερους επαγγελματίες γιατί αυτό αυτόματα θα σημάνει και την καταστροφή τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς προτίθεστε να διασφαλίσετε την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως οφείλει ένα σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο κράτος;

2. Θα προβείτε στην αναστολή της αναγκαστικής είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων κλάδων που έχουν πληγεί βαθύτατα από την κρίση, και ιδιαίτερα του ΤΣΜΕΔΕ δεδομένης και της ιδιότυπης – υποχρεωτικής ασφάλισή τους; Προτίθεστε παράλληλα να ενεργοποιήσετε τον κλάδο ειδικών παροχών που προβλέπει μια σειρά από παροχές όπως επίδομα ανεργίας, μητρότητας, αναπηρίας κ.λπ.;

Η βουλευτής που ερωτά:

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή