Στη Βουλή το θέμα της ασφάλειας πεζών στο Κηπάκι Reviewed by Momizat on . Για τα "Προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας του Περιφερειακού Δακτυλίου Τρικάλων – Κόμβος Κηπακίου".   Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών κ Για τα "Προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας του Περιφερειακού Δακτυλίου Τρικάλων – Κόμβος Κηπακίου".   Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών κ Rating: 0

Στη Βουλή το θέμα της ασφάλειας πεζών στο Κηπάκι

Στη Βουλή το θέμα της ασφάλειας πεζών στο Κηπάκι

Για τα “Προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας του Περιφερειακού Δακτυλίου Τρικάλων – Κόμβος Κηπακίου”.

 

dritseliΕρώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Ηρώ Διώτη και Ευγενία Ουζουνίδου. Οι βουλευτές στην ερώτησή τους τονίζουν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον οικισμό του Κηπακίου για τους κατοίκους, μετά από την παράδοση στην κυκλοφορία του Περιφερειακού Δακτυλίου Τρικάλων, καθώς και τα προβλήματα ασφάλειας και προσβασιμότητας που έχει δημιουργήσει η εσφαλμένη χάραξη του έργου. Οι βουλευτές καλούν επίσης τα συναρμόδια Υπουργεία να καταθέσουν στην Βουλή των Ελλήνων όλες τις σχετικές με τον Περιφερειακό Δακτύλιο μελέτες, για να αποτιμηθούν οι ελλείψεις του έργου και τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

Προς τους Υπουργούς :

 Εσωτερικών

 Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

 

Θέμα : «Προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας του Περιφερειακού Δακτυλίου Τρικάλων – Κόμβος Κηπακίου»

 

Ο Περιφερειακός Δακτύλιος Τρικάλων, ο οποίος σχεδιάστηκε το 2001 και παραδόθηκε στην κυκλοφορία στα τέλη Φεβρουαρίου 2014, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ειδικά στο τμήμα που εκτείνεται από τον κόμβο του Κηπακίου έως και τον κόμβο του Δέλτα Καλαμπάκας. Ο εν λόγω δρόμος έχει χωρίσει στα δύο τον οικισμό του Κηπακίου, που αριθμεί 2000 και πλέον κατοίκους. Εξαιτίας της διασταύρωσής του με γραμμές του σιδηροδρομικού δικτύου και για να επιτευχθεί η σύνδεσή του με τον κόμβο Δέλτα Καλαμπάκας κατασκευάστηκε Αυτόματη Ισόπεδη Σιδηροδρομική Διάβαση (ΑΣΙΔ) αντί της αρχικά σχεδιασθείσας ανισόπεδης διάβασης.

Λόγω της συγκεκριμένης τροποποίησης, ο ΟΣΕ είχε απαιτήσει την κατάργηση της υφιστάμενης ΑΣΙΔ Κηπακίου, αποτέλεσμα της οποίας όμως είναι η τριχοτόμηση του οικισμού και η καταδίκη του σε απομόνωση και παρακμή. Ζωτικά κύτταρα της καθημερινότητας του, λόγω των κινδύνων και των προβλημάτων που προκαλούν οι κακοτεχνίες και οι παραλείψεις στο έργο του Περιφερειακού στη εν συγκεκριμένη περιοχή, κινδυνεύουν να απονεκρωθούν.

Το συγκεκριμένο τμήμα του Περιφερειακού Δακτυλίου βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με Δημοτικό Σχολείο, να έχει ληφθεί μέριμνα για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, ενώ για τη διέλευσή του υφίσταται ισόπεδη διάβαση, η οποία δε διασφαλίζει την ασφάλεια των πεζών (ειδικά των μαθητών) και των οχημάτων. Οι κάτοικοι του Κηπακίου, οι οποίοι ταυτόχρονα επιβαρύνονται και από την τεράστια όχληση που παράγει ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, ο οποίος περνά λίγα μέτρα από τα σπίτια τους, έχουν επανειλημμένα εκθέσει  τα προβλήματα προσβασιμότητας και ασφάλειας για το συγκεκριμένο τμήμα του Περιφερειακού Δακτυλίου στην αρμόδια περιφερειακή αρχή.

 

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού του Κηπακίου;

Παρακαλούνται επίσης οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα :

  1. Την Οριστική μελέτη Περιφερειακού Δακτυλίου Τρικάλων που εγκρίθηκε με την με αρ. πρωτ. 4071/Τσ/05.12.2001 Απόφαση της Δ.Δ.Ε. /Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις τροποποιήσεις της.
  2. Την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύουν την Κ.Υ.Α. έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου με αρ. πρωτ. 132.293/09.09.2003 της Ε.Υ.ΠΕ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αλλά και τις τροποποιήσεις της συγκεκριμένης απόφασης έγκρισης.
  3. Τις μελέτες κατασκευής των προβλεπόμενων έργων ασφαλείας και προσβασιμότητας του κόμβου του Κηπακίου.
  4. Τις μελέτες του ΟΣΕ σχετικά με την κατασκευή ισόπεδης διάβασης και των λοιπών έργων διάβασης πεζών και ασφάλειας δικτύου

 

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διώτη Ηρώ

Ουζουνίδου Ευγενία

Αφήστε το σχόλιο σας