Στη “γνωστή συνταγή” των δανείων και των ρυθμίσεων προσφεύγει ο Παπαστεργίου Reviewed by Momizat on . Η εκρηκτική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τρικκαίων οδήγησε τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων . Τα οικονομικά Η εκρηκτική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τρικκαίων οδήγησε τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων . Τα οικονομικά Rating: 0

Στη “γνωστή συνταγή” των δανείων και των ρυθμίσεων προσφεύγει ο Παπαστεργίου

papastergioy

Η εκρηκτική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τρικκαίων οδήγησε τον δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων . Τα οικονομικά του Δήμου μόνο ανθηρά δεν είναι και δεδομένου ότι το 2016 λήγει η περίοδος “χάριτος” που είχε συμφωνηθεί επί Χρήστου Λάππα και σύμφωνα με την οποία μέχρι τότε ο δήμος πληρώνει μόνο τους τόκους και όχι τοκοχρεολύσια. Ο Δήμος Τρικκαίων εισέρχεται σε δύσκολη οικονομικά περίοδο κάτι το οποίο φαίνεται και από το δελτίο τύπου της δημοτικής Αρχής :
dimarxeio
Δύο άμεσες και μία μελλοντική, οι αναπτυξιακές θέσεις και δράσεις που συζήτησε σήμερα ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνο Γ. Βαρλαμίτη.

Οι δύο πρώτες αφορούσαν στη χρηματοδότηση και αναχρηματοδότηση δανείων του Δήμου. Παρά τη δυσμενή κατάσταση, οι ρυθμίσεις για δάνεια δεν αφορούν στους ΟΤΑ και, με δεδομένο ότι ο Δήμος Τρικκαίων ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αναχρηματοδότησης παλαιών δανείων, απαιτείται βελτίωση των όρων αποπληρωμής.

Ετσι, συζητήθηκε εκτενώς η συντονισμένη κίνηση τριών Δήμων (Τρικκαίων, Πειραιά και Ασπροπύργου) για την κατάθεση τροπολογίας. Αυτή θα αφορά στην ουσιαστική μείωση των ποσών που καταβάλλονται για την αποπληρωμή τόκων, κατά περίπου 350.000 ετησίως, μέσω της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής.

Οι συντονισμένες κινήσεις των τριών Δήμων ευελπιστείται ότι θα έχουν αποτέλεσμα σύντομα, προκειμένου να ελαφρυνθεί ο δημότης, τη στιγμή μάλιστα που σε λίγους μήνες – από το επόμενο έτος – λήγει η περίοδος αποπληρωμής μόνο τόκων και αρχίζει η περίοδος αποπληρωμής και κεφαλαίου. Μάλιστα, εάν η τροπολογία – που έχει τη στήριξη της ΚΕΔΕ – ψηφιστεί από τους βουλευτές, ο Δήμος Τρικκαίων θα αποδίδει ποσά σε επιτόκια δανείων στο 4,35% και όχι στο 6 – 7,5% που είναι σήμερα.

Η δεύτερη κατά σειρά δράση, που αφορούσε σε απόδοση χρημάτων σε επιχειρήσεις και πολίτες, σχετίζεται άμεσα με την οικονομική βελτίωση στον Δήμο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου συζήτησε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Δήμου, προκειμένου να αποπληρωθούν οι παλιές οφειλές σε όσους δικαιώθηκαν δικαστικώς.

Αυτές οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ δημοτών, σε συνδυασμό με την ανάγκη βελτίωσης των μεγεθών του προϋπολογισμού, προκειμένου να υπάρξει θετική ρύθμιση από το ΤΠ&Δ, ήταν το αντικείμενο της ουσιαστικής συζήτησης. Εξάλλου, στόχος του Δήμου είναι η τροχιά ενίσχυσης της σχέσης εμπιστοσύνης του με προμηθευτές και πολίτες.

Η τρίτη δράση που συζητήθηκε, είχε πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Αφορούσε στο ενδεχόμενο – που πλέον έχει πιο σαφή χαρακτηριστικά – μετατροπής του ΤΠ&Δ σε αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτή η προοπτική έχει τη στήριξη και του Δημάρχου Τρικκαίων, καθώς η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι θα αποτελέσει ένα εργαλείο χρηματοδότησης, με δεδομένο ότι ήδη οι ΟΤΑ σε ολη τη χώρα συνεργάζονται στενά και με ουσιαστική σχέση, με το ΤΠ&Δ.

Από το γραφείο Τύπου

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή