"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Στη χώρα των 11 εκατομμυρίων εκλογολόγων…

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Γιουρμετάκης

ΔΕΝ νοείται να δηλώνεις δημοσιογράφος και να μην γνωρίζεις πότε θα γίνουν  οι εκλογές… Για τις πρόωρες μιλάμε, που μετά τον πρόσφατο χρησμό του πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ (πάντα υπάρχουν λόγοι για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για να μην προκηρυχθούν), όλοι τις θεωρούν βέβαιες το φθινόπωρο και στοιχηματίζουν  για τις ημερομηνίες… Η ερώτηση κάνει follow up στον τυπικό χαιρετισμό:

–Καλημέρα!

–Καλημέρα…

–Τι λες εσύ, πότε θα γίνουν οι εκλογές;

ΓΙΑ να είμαι όσο περισσότερο ειλικρινής γίνεται πιστεύω ότι θα γίνουν την Άνοιξη του 2023… Αλλά, δεν τολμώ να το διατυμπανίσω, γιατί αυτοί  που με ρωτάνε είναι σίγουροι:

«Μα τι λες τώρα; Τον Σεπτέμβριο! Είναι 100% σίγουρο!»

ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ο καθένας την οφείλει  αφενός  στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα (ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, αναρτήσεις στα social media, δηλώσεις πολιτικών, ετοιμασίες πολιτευτών) και αφετέρου στις «πληροφορίες» που υποτίθεται  πως έχει. Υπό την ιδιάζουσα βέβαια περίσταση που θέλει «στην Ελλάδα να μη μένει τίποτα κρυφό»…  Που ακόμη κι αν δεν έχει αποφασίσει ο Μητσοτάκης, οι «πληροφορίες» αυτές δεν επιδέχονται διαψεύσεις….

ΕΧΩ έναν φίλο πολιτευόμενο που μου ορκίζεται από την Άνοιξη του 2020 ότι οι εκλογές είναι υπόθεση μηνών. Τότε τις «έβλεπε» για να καρπωθεί ο Μητσοτάκης την επιτυχή διαχείριση της πρώτης πανδημίας και να απαλλαγεί από το άγχος της απλής αναλογικής… Κάθε διάψευση της πρόγνωσης του συνοδευόταν από μια νέα ημερομηνία: Την Άνοιξη του ’20, το Φθινόπωρο του ’20, την Άνοιξη του ’21, το φθινόπωρο του 2021, την Άνοιξη του 2022. Θα περίμενε κανείς να «ντρέπεται» για το «άσφαιρο» των υποτιθέμενων πληροφοριών του και να απαντάει «δεν ξέρω» όταν τον ρωτούν… Αμ δε! Τώρα είναι σίγουρος για τον Σεπτέμβριο!

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, κάποια στιγμή θα «πέσει μέσα» και θα πει «σου τα έλεγα εγώ» κολλώντας το δάχτυλο με νόημα στο κούτελο για να συμπληρώσει η γλώσσα του σώματος τον προφορικό θρίαμβο…. Στο κάτω- κάτω, δεν είναι ο μόνος που αστόχησε απανωτά στις προγνώσεις του, η μισή Ελλάδα από την επόμενη των εκλογών του 2019 εκλογολογεί: Δημοσιογράφοι με υποτιθέμενες πληροφορίες, ΜΜΕ με διεισδυτική ματιά και πολιτευτές με άκρες στο Μαξίμου…

ΟΛΟΙ αυτοί, τώρα συμπλέουν στον Σεπτέμβριο – έχοντας μάλιστα, ένα επιπλέον  επιχείρημα: Ότι  δεν απέκλεισε κατηγορηματικά – όπως έκανε μέχρι πριν λίγο καιρό- ο Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές… Λες και όταν τις απέκλειε δεν στοιχημάτιζαν ότι θα τις διενεργούσε τον επόμενο μήνα… Ας είναι: Υπάρχει ένα δημοσιογραφικό αξίωμα των ‘80ς σύμφωνα με το οποίο «οι πρόωρες εκλογές κι η υποτίμηση της δραχμής διαψεύδονται από επίσημα χείλη πριν ανακοινωθούν»…  Χάρις στο ευρώ με τις υποτιμήσεις τελειώσαμε, οπότε έμειναν οι εκλογές για να το επιβεβαιώνουν. Και συνήθως το επιβεβαιώνουν αυτά τα 48 χρόνια της μεταπολίτευσης. Με μόνη εξαίρεση στην ολοκλήρωση των εκλογικών κύκλων τις δυο θητείες του Κώστα Σημίτη, που υπήρξε ο μόνος πρωθυπουργός που ολοκλήρωσε δυο πλήρες κυβερνητικές θητείες.

ΚΑΤΙ, που όλοι εκτιμούν ότι δεν θα συμβεί τώρα, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος, όπως μου έλεγε σοβαρά- σοβαρά ένας βουλευτής του, εάν α) δεν προκύψει μεγάλη πυρκαγιά τύπου Ευβοίας το φετινό καλοκαίρι β) κάποιο απρόοπτο με την Τουρκία και γ) οι δημοσκοπήσεις δεν ξαναγυρίσουν σε μονοψήφια διαφορά, θα τις προκηρύξει σίγουρα! Και παρά το γεγονός ότι αριθμούσε μόνος του τρεις (!) προϋποθέσεις, μου έδωσε και ημερομηνίες: Ημερομηνία ανακοίνωσης της πρόωρης εκλογικής διαδικασίας τον Αύγουστο και δύο ακόμη ημερομηνίες πιθανότερες διεξαγωγής των εκλογών το Σεπτέμβριο… Θαυμάζεις την αβάσταχτη ελαφρότητα του ανθρώπου ο οποίος παρ’ ότι έχει «πέσει» πέντε φορές «έξω», επιμένει να κάνει προγνώσεις (θα μου πεις κι αυτοί που παίζουν ΠΡΟ-ΠΟ και χάνουν κάθε Κυριακή, δεν επιμένουν προσδοκώντας το δεκατριάρι;) και να εκπροσωπεί το είδος του ηλίθιου πολιτικού που την ώρα που ο πρωθυπουργός του μιλάει για εξάντληση της τετραετίας, αυτός ανακοινώνει ημερομηνίες!

ΥΠΑΡΧΕΙ εξήγηση: Η απλή αναλογική έχει τρομοκρατήσει τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας… Τα σχεδόν δύο τρίτα της κοινοβουλευτικής ομάδας ξέρουν ότι πιθανότατα δεν θα εκλεγούν στην πρώτη εκλογική διαδικασία που θα διεξαχθεί με τον εκλογικό νόμο που έφερε ο ΣυΡιζΑ για να αποτρέψει καθαρή νίκη του κυβερνώντος κόμματος… Και παρ’ ότι, βλέπουν τις δημοσκοπήσεις σταθερά εδώ και τρία χρόνια να μην απειλούν την πρωτιά του κόμματος τους και τα μετεκλογικά σενάρια να μην αφήνουν αμφιβολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, «τρέμουν» στην ιδέα η πρώτη κάλπη να επιβάλλει συμμαχική κυβέρνηση (Νέας Δημοκρατίας -ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με το πιο λογικό σενάριο) και δεν τους επιτρέψει να πάρουν στην δεύτερη κάλπη την έδρα που τους στέρησε η πρώτη… Επιπλέον, τους φοβίζει ενδεχόμενο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος από απρόβλεπτο  γεγονός και κάθονται κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα… Αυτά είναι που τους οδηγούν να βλέπουν εκλογές συνεχώς από την Άνοιξη του 2020 και μετά καθημερινά… Ο φόβος της απώλειας των κεκτημένων!

ΕΧΟΥΝ «πληροφορίες»; Τρίχες έχουν! Ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει πληροφορίες, όταν η κατάσταση είναι τόσο ρευστή: Με έναν πόλεμο που συνεχίζεται, έναν πληθωρισμό στα ύψη και μία πανδημία που απειλεί και το προσεχές Φθινόπωρο, δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο ή προκήρυξη των εκλογών… Ιδίως, αν στις δύο παραπάνω παραμέτρους προσθέσουμε το γεγονός ότι μία προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο (και το απαιτούμενο τουλάχιστον τρίμηνο των μετεκλογικών διαδικασιών) θα δημιουργούσε προβλήματα στον τουρισμό και την αγορά εν γένει που, όπως όλοι ξέρουμε, πέρασε δύο δύσκολους χειμώνες και περιμένει την ανάκαμψη. Τούτων δοθέντων καλό είναι να γνωρίζουμε ότι την πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι δυνατόν να τη ρυθμίζει η ανασφάλεια και η ανυπομονησία των πολιτευτών.

ΜΑ, όλοι αυτοί είναι ήδη σε προεκλογικό mood, θα μπορούσε να είναι ο αντίλογος… Στον οποίο, ο περαιτέρω αντίλογος είναι ότι, όλοι αυτοί σε προεκλογικό mood βρίσκονται από την επόμενη κάθε εκλογικής διαδικασίας: Μετρήστε σε πόσους γάμους, βαφτίσια και κηδείες πάνε κάθε Σαββατοκύριακο καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας για να συντηρήσουν το πελατολόγιο τους και θα αντιληφθείτε ότι δεν είναι και τα πλέον ψύχραιμα άτομα για να προβλέψουν το πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές… Όταν μάλιστα, αυτές απειλούν την ύπαρξη τους, περισσότερο από κάθε άλλη, αυτή τη φορά… Οπότε; Οπότε ο Μητσοτάκης είναι η μόνη σταθερά σ’ αυτό το γαϊτανάκι των προβλέψεων… Που, μιλάει με τους δημοσκόπους και δεν πιέζεται όσο βλέπει τουλάχιστον το βασικό του ανταγωνιστή να μην «τσιμπάει» μονάδες από τη φθορά του κόμματος του… Το διάστημα που θα μπορούσε να ανατραπεί η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, λένε οι εγκυρότεροι τον δημοσκόπων, ήταν από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 όταν η φθορά του κυβερνώντος κόμματος «χτύπησε ταβάνι»… Πλην όμως, τα κέρδη που αποκόμισε ο ΣυΡιζΑ από αυτή τη φθορά δεν ξεπέρασαν τις δύο μονάδες! Αυτό, από μόνο του δημιουργεί μια ασφάλεια στο κυβερνητικό επιτελείο, που του επιτρέπει να αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα από τους βουλευτές του την κατάσταση…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης