"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

32.6 C
Trikala

Στις κάλπες με οδηγό τη δυσαρέσκεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εικοσιπέντε μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς την κατάκτηση της πρωτιάς όμως σχεδόν τίποτα δεν θα μοιάζει ίδιο με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου (2023). Ο «αέρας» του 41% για το κόμμα της Πειραιώς όπως όλα δείχνουν, για πολλούς και διάφορους λόγους, θα εξανεμιστεί και το 33% αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο για το κυβερνών κόμμα που «κοιτάζει» ποσοστά ευρωεκλογών 2019.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί καθώς τα θέματα της επικαιρότητας δεν βοηθούν για την αλλαγή της ατζέντας. Ενόψει των ευρωεκλογών μάλιστα, ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στη κάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας.

H «τραυματισμένη» ΝΔ και η δυσαρέσκεια των πολιτών

Η «τραυματισμένη» πρωτιά της ΝΔ που έρχεται έχει εξήγηση και μάλιστα αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ψήφο διαμαρτυρίας χτυπάει «κόκκινο» με τις δημοσκοπήσεις να εντοπίζουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών οι πολίτες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN οι συμμετέχοντες απαντούν στο δίλημμα σταθερότητα ή δυσαρέσκεια. Το 60,3% απαντά πως θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ έναντι ενός 32,7% που λέει πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί έχει πολλά πετύχει με τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, το 80,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, ενώ το 19,2% θα απέχει από την κάλπη.

Στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης βρίσκεται χαμηλά. Θετικά (19,5%) και μάλλον θετικά (20,6%) αθροιστικά συγκεντρώνουν 40,1% ενώ η αρνητική αξιολόγηση βρίσκεται στο 58,9% με τους συμμετέχοντες να απαντούν αρνητικά κατά 41,5% και μάλλον αρνητικά κατά 17,4%.

Αδιευκρίνιστη ψήφος

Ως προς το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου οι ψηφοφόροι που δηλώνουν κεντρώοι (27%) δείχνουν να αμφιταλαντεύονται. Οι δεξιοί και οι κεντροδεξιοί ξεπερνούν το 21% και οι αριστεροί και κεντροαριστεροί το 27%. Στις ηλικιακές ομάδες προβληματίζονται οι 45-54 (ετών) με ποσοστό 26% και ακολουθούν οι 17-34 και 55-64 με 20%. Περισσότερα κατασταλαγμένοι δείχνουν οι ηλικιακές ομάδες 33-44 και οι 65 και άνω.

Η έρευνα εντοπίζει και την κομματική προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου. Εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά για τη Νέα Δημοκρατία που κατέχει την κορυφή με 39,1%. Πολύ χαμηλότερα κινούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (15,3%), του ΠΑΣΟΚ (12,4%), του ΚΚΕ (7,3%) της Νίκης (4,3%), της Ελληνικής Λύσης (3,3%) του ΜέΡΑ25 (3,3%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (2,6%).

Βαθμός ικανοποίησης

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό του ALPHA, αν οι ευρωεκλογές θα είναι μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Σε ποσοστό 50% οι συμμετέχοντες απαντούν «όχι» και σε ποσοστό 48% «ναι». Ως προς το πολιτικό διακύβευμα οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες πιστεύοντας κατά 65% πως τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση.

Στην ίδια έρευνα ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων από την απόδοση της κυβέρνησης είναι χαμηλός. Ένας στους δύο απαντούν «καθόλου» και μόνο 2 στους δέκα «πολύ, αρκετά».

Ένας στους δύο πάει στις ευρωεκλογές όπως στις εθνικές

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης