Στις κάλπες οι Έλληνες Reviewed by Momizat on . Στις 7 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ενώ θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Περίπου 9.808.76 Στις 7 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ενώ θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Περίπου 9.808.76 Rating: 0

Στις κάλπες οι Έλληνες

Στις κάλπες οι Έλληνες

Στις 7 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές και την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, ενώ θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Περίπου 9.808.760 πολίτες ψηφίζουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.

Αμέσως μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας τα τηλεοπτικά κανάλια θα παρουσιάσουν το κοινό exit poll.

Στις 9:30 το βράδυ, δυόμιση ώρες αφότου κλείσουν οι κάλπες, αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα, τα οποία κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις.

Όπως έχει ενημερώσει η Singular Logic, που διαχειρίζεται τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, η εκτίμηση αυτή θα είναι και φέτος δυνατή εκείνη την ώρα μέσω του συστήματος SRT, το οποίο αποτελούν ειδικά κινητά τηλέφωνα σε 4.800 εκλογικά τμήματα (το 25% του συνόλου) μέσω των οποίων οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ενημερώνουν την εταιρεία με ταχύτητα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από το 2006 και επιτρέπει την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μέσα από στατιστική επεξεργασία που περιλαμβάνει και το ιστορικό προηγούμενων εκλογών.

Όμως, η ανάδειξη ή μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αναμένεται πολλές ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, καθώς εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν τα κόμματα εκτός Βουλής.

Χρειάζονται αρκετές ώρες προκειμένου καταρχήν να αποτυπωθεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων που θα βρίσκονται γύρω στο 3% και να πιστοποιηθεί ποια από αυτά μπαίνουν εντός Βουλής και ποια μένουν εκτός και αρκετές περισσότερες για να διαπιστωθεί το συνολικό ποσοστό των ψήφων που θα πάρουν τα κόμματα που θα βρεθούν εκτός Βουλής.

Για παράδειγμα, και σύμφωνα με πίνακα που έχει διανείμει η Singular Logic, εάν το ποσοστό των ψήφων των κομμάτων εκτός Βουλής ανέλθει στο 20%, το πρώτο κόμμα θα κερδίσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών με 32,32% των ψήφων.

Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής λάβει 19% (κάτι το οποίο συνέβη το 2012), το πρώτο κόμμα κερδίζει 151 έδρες με το 32,72% των ψήφων. Εάν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής κυμανθεί στο 5%- 7% των ψήφων (ιστορικό σύνηθες των εκλογικών αναμετρήσεων) τότε θα χρειασθεί 38,38%- 37,57% για αυτοδυναμία 151 εδρών του πρώτου κόμματος.

Για τους παραπάνω λόγους, για πρώτη φορά φέτος, στον κεντρικό πίνακα των εκλογικών αποτελεσμάτων θα περιλαμβάνεται πινακάκι με τις έδρες που θα λαμβάνει το πρώτο κόμμα, ανάλογα με το ποσοστό που εκείνο λαμβάνει και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ανά Περιφέρεια, η εικόνα θα αποτυπωθεί συντομότερα στις μονοεδρικές και μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες (Λευκάδα, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Γρεβενά, Φωκίδα, Σάμος, Κεφαλληνία) και στις μικρότερες σε πληθυσμό Περιφέρειες με 2 έδρες (Θεσπρωτία και Καστοριά).

Αντιστοίχως τελευταία θα αποτυπωθεί η εικόνα στις πολυπληθέστερες εκλογικές Περιφέρειες (Β’ Αθηνών με 1.428.769 ψηφοφόρους, Α’ Θεσσαλονίκης με 512.768 ψηφοφόρους, Α’ Αθηνών με 476.183 ψηφοφόρους, Β’ Θεσσαλονίκης με 283.717 ψηφοφόρους, Αχαΐας με 276.080 ψηφοφόρους και Β’ Πειραιώς με 270.517 ψηφοφόρους).

Από το πρωί της Κυριακής οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας προσέρχονται στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι άνω των 18 ετών και διαμένουν στην ελληνική επικρατεία. Έλληνες που διαμένουν εκτός Ελλάδας δεν μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα παρά μόνο αν βρεθούν εντός των ελληνικών συνόρων.

Τι απαιτείται

Οι ψηφοφόροι επιβάλλεται να προσέρθουν στις κάλπες με την ταυτότητα ή το διαβατήριο τους. Δεκτά θα γίνονται και τα ασφαλιστικά βιβλιάρια όλων των ταμείων, ακόμα και οι “κομμένες” ταυτότητες. Όσοι δε διαθέτουν κανένα από τα παραπάνω θα μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών τμημάτων.

Πώς “σταυρώνουμε”

Ολοι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό προτίμησης στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες, δύο στις περιφέρειες που εκλέγουν 4 έως 7 βουλευτές, τρεις σταυρούς για περιφέρειες με 8 έως 12 βουλευτές και τέσσερις στις περιφέρειες που εκλέγουν από 13 και άνω βουλευτές.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή