"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.5 C
Trikala

Στον αέρα τα έργα του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία – πάνω από 20,6 εκ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί, σε παύση εργασιών 39 έργα

lafarm

Σχετικά άρθρα

AGORASTOS

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ αλλά και της νέας προγραμματικής περιόδου, έκρουσε την Τετάρτη για άλλη μία φορά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, σχετικά με τη σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων, η οποία θέτει σε κίνδυνο αφενός τα έργα και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και αφετέρου εντείνει την «ασφυξία» στην πραγματική οικονομία.

Όπως σημείωσε ο κ. Αγοραστός, μόνον στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε έργα του ΕΣΠΑ αυτή στιγμή υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί που ξεπερνούν τα 20,6 εκ. ευρώ, ενώ σε 39 έργα έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών.

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη και στο εθνικής σημασίας έργο της Κάρλας, εκεί όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Περιφερειαρχών υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασμοί ύψους 3 εκ. ευρώ και παύση εργασιών, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την έλευση αντιπροσωπείας ευρωπαϊκών θεσμών για την επιθεώρηση του έργου.
Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας: «Στον αέρα τα έργα του ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα μηδέν. Υπάρχουν σε όλη τη χώρα χιλιάδες έργα με απλήρωτους λογαριασμούς.
epixeirisi-ergatis
Είναι έργα που χρηματοδοτούνται από το παλιό ΕΣΠΑ, αυτό που τρέχει αυτή τη στιγμή. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα. Είχα προειδοποιήσει όλους τους προηγούμενους μήνες, από τον περασμένο Μάρτιο και λέμε και σήμερα πως αυτό που συμβαίνει δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία και στην οικονομία. Σήμερα έχουμε σε έργα του ΕΣΠΑ απλήρωτους λογαριασμούς πάνω από 20.671.000 ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχουμε 39 έργα στα οποία έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι κατασκευαστές που συνεχίζουν με δική τους ευθύνη να λειτουργούν με πολλές δυσκολίες, γιατί εμπιστεύονται την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ότι δε θα χάσουν τα χρήματά τους.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Εμείς ως θετική δύναμη αλλαγής καταθέσαμε προτάσεις. Είπαμε από την αρχή πως επειδή δεν έχει χρήματα το κράτος, να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική και το χρηματοδοτικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Εδώ βέβαια έχει γίνει μία παρανόηση. Τα χρήματα δεν έρχονται από την Ευρώπη. Πρώτα πληρώνονται από τον εθνικό προϋπολογισμό και μετά γίνεται το αίτημα πληρωμής για την επιστροφή τους από την Ευρώπη.

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, συνεννοηθήκαμε με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κρέτσου και μετά από πολύ αγώνα πετύχαμε πρώτα να πάρουμε τα χρήματα και μετά να κάνουμε τα έργα, τόσο για το παλιό όσο και για το νέο ΕΣΠΑ. Έτσι, δημιουργούμε προϋποθέσεις συνέχισης των υφιστάμενων έργων αλλά και έναρξης των έργων του νέου ΕΣΠΑ. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα, θα τονωθεί η αγορά εργασίας και η πραγματική οικονομία. Η αλλαγή των νόμων όμως στην Ευρώπη είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει να περάσει από το ευρωκοινοβούλιο και αυτό θα συμβεί τον Οκτώβριο.

Συνεπώς εάν μέχρι τον Οκτώβριο δεν βρούμε τρόπο να συνεχιστούν τα έργα, μετά ακολουθεί μία χειμερινή περίοδος οπότε και λόγω των καιρικών συνθηκών δε θα είναι δυνατό να συνεχιστούν οι εργασίες.
Έχουμε ένα ακόμη αίτημα το οποίο ενστερνίστηκε μεν ο πρωθυπουργός αλλά μένει να δούμε πώς θα το λύσουμε.

Εάν δεν παραταθούν τα έργα του ΕΣΠΑ, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015. Αυτό το έχουμε πει σε όλους τους αποδέκτες από την περασμένη Άνοιξη. Εάν δε δοθεί παράταση κινδυνεύει να μην έχουμε νέα έργα στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ούτε να κτίσουμε καινούργια σχολεία, ούτε να προχωρήσουμε σε νέα έργα ύδρευσης και υποδομών. Αυτό θα συμβεί γιατί έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από το παλιό ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στο καινούριο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νέοι πόροι.

Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η σύνεση. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν τους ενάριθμους λογαριασμούς των έργων και να πληρωθούν, γιατί αυτή τη στιγμή κόσμος δεν πληρώνεται, άλλοι έχουν απολυθεί και η εθνική οικονομία κινδυνεύει με ναυάγιο.
Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και γι’ αυτό προειδοποιούμε.
Ακόμη, απέστειλα ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα της Κάρλας γιατί 24 Σεπτεμβρίου έρχεται εδώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου. Το έργο αυτό όπως γνωρίζετε, είναι στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί είναι έργο το οποίο αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδας να επενδύει τα χρήματα και να κάνει τα έργα σωστά.

Εμείς το αναλάβαμε τον Μάιο του 2014 και το «τρέχουμε» γρήγορα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει χρηματοδότηση και είναι πάνω από 3 εκ. οι απλήρωτοι λογαριασμοί την ώρα που κάποιες εργολαβίες δεν έχουν ξεκινήσει καν.
Θέλω επίσης να σας πω ότι και σήμερα που ψηφίζεται στη βουλή το νομοσχέδιο, θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές και στους προμηθευτές να προεξοφλούν τους λογαριασμούς στις τράπεζες ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έμμεσης ρευστότητας για να συνεχιστούν τα έργα. Αν οι τράπεζες μπορούν να προεξοφλήσουν τους λογαριασμούς του δημοσίου, αυτός τότε είναι ένας έμμεσος τρόπος για να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία.

Αυτή τη στιγμή έχουμε χρήματα και δεν μπορούμε να πληρώσουμε γιατί είναι κλειδωμένοι οι λογαριασμοί. Υπάρχουν έργα που έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνονται, υπάρχουν έργα που δεν έχουν χρήματα και άλλα στα οποία έχει γίνει η κατανομή των χρημάτων και δεν πληρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας.
Έχω επικοινωνήσει με το υπουργείο ώστε να υπάρξουν ενέσεις ρευστότητας στην αγορά για να συνεχιστεί η διαδικασία. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε πλήρη κατάρρευση.

Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα πλέον να κάνουν μία σοβαρή υπέρβαση και να ξεφύγουν από τον συνήθη ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα, αυτόν της επικοινωνίας και του τακτικισμού για την κατάληψη της εξουσίας. Αυτό πρέπει να το θυσιάσουν για τη σωτηρία των Ελλήνων και της πατρίδας. Πρέπει να ενωθούν στην πράξη με την συναίνεση και όχι στα λόγια.
Η συναίνεση σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί αυτοσκοπό ούτε μηχανιστική επίκληση, παρά αποδεικνύεται καθημερινά και εμπράκτως ώστε να ολοκληρωθεί ο στόχος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης