Στον Βλαχογιάννη οι τρικαλινοί φαρμακοποιοί Reviewed by Momizat on . Συνάντηση με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου νομού Τρικάλων, είχε σήμερα στο γραφείο του ,ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ. Οι εκπρόσ Συνάντηση με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου νομού Τρικάλων, είχε σήμερα στο γραφείο του ,ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ. Οι εκπρόσ Rating: 0

Στον Βλαχογιάννη οι τρικαλινοί φαρμακοποιοί

Στον Βλαχογιάννη οι τρικαλινοί φαρμακοποιοί

Συνάντηση με το Προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου νομού Τρικάλων, είχε σήμερα στο γραφείο του ,ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών του νομού μας, εξέφρασαν στον βουλευτή την αντίθεσή τους, στην πώληση από τα πολυκαταστήματα τροφίμων των ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ.
Ανέφεραν ότι ήδη η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί σημαντικά, όπως και τα κέρδη του κλάδου τους και πολλά φαρμακεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και ζήτησαν την παρέμβαση του κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ.
Από την πλευρά του ο βουλευτής τους διαβεβαίωσε ότι η προσωπική του άποψη είναι κοντά στις θέσεις του κλάδου και ότι πιστεύει στην συνέχιση πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα φαρμακεία, με παράλληλη μείωση της τιμής τους, ώστε να ωφεληθούν οι πολίτες, αλλά και να εκλείψουν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις , περί υψηλότερης τιμής πώλησής τους στην Ελλάδα, απ’ ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μάλιστα τους ενημέρωσε ,οτι μαζί με άλλους 13 βουλευτές της Νεας Δημοκρατιας, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

 

ΘΕΜΑ: Διάθεση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), εκτός φαρμακείων

 

            Η αγορά του φαρμάκου έχει ιδιαιτερότητες, εξαιτίας των οποίων σε πολλές χώρες δεν εφαρμόζονται οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς, παρά τον προσανατολισμό αυτών των χωρών στην απελευθέρωση των τιμών σε άλλα προϊόντα.

Τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι διατιμημένα προϊόντα και διατίθενται από τα φαρμακεία σε πολύ χαμηλές τιμές, (κατά μέσο όρο 2 ευρώ). Γι’ αυτό άλλωστε και η βιομηχανία πιέζει για αύξηση αυτών των τιμών.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει, ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών, είναι χαμηλότερες σε χώρες όπου όπως και στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες.

Ο ΟΟΣΑ επίσης παραδέχεται, ότι 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο με την Ελλάδα νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Υποστηρίζεται ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω, επειδή δεν έχει ανοίξει η αγορά των φαρμάκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Με δεδομένο το καθεστώς της διατίμησης αλλά και τη σκέψη για απελευθέρωση, γιατί δεν προσανατολίζεται το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην καθιέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, με βάση τη χαμηλότερη τιμή που συναντάται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με πλαφόν στην υψηλότερη τιμή διάθεσης;

Αν υπάρχει η βεβαιότητα, ότι δια της απελευθερώσεως θα υπάρξει ελάττωση στην τιμή τους, γιατί να μη συνεχίσει η αποκλειστική τους διάθεση από τα φαρμακεία με απελευθερωμένη την τιμή τους, δεδομένου του τεράστιου αριθμού φαρμακείων συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας;

Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η προοπτική διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όταν ο κλάδος των φαρμακοποιών, έχει ήδη δεχθεί σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της μειώσεως του ποσοστού στο κέρδος τους, και των αυξημένων φορολογικών συντελεστών, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά κατά τις τελευταίες δεκαετίες να κλείνουν φαρμακεία;

Ποια ανάγκη εξυπηρετεί η εισβολή των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο χώρο του φαρμάκου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

(Από το πολιτικό γραφείο)

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή