Στους δρόμους για τα μπλόκα της αγροτιάς Reviewed by Momizat on . Μπλόκα ξανά από σήμερα σε όλη τη χώρα, με αυτό της Θεσσαλίας να στήνεται στον κόμβο της Νίκαιας. Αυτή είναι η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μπλόκων Μπλόκα ξανά από σήμερα σε όλη τη χώρα, με αυτό της Θεσσαλίας να στήνεται στον κόμβο της Νίκαιας. Αυτή είναι η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μπλόκων Rating: 0

Στους δρόμους για τα μπλόκα της αγροτιάς

Στους δρόμους για τα μπλόκα της αγροτιάς

Μπλόκα ξανά από σήμερα σε όλη τη χώρα, με αυτό της Θεσσαλίας να στήνεται στον κόμβο της Νίκαιας. Αυτή είναι η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των μπλόκων από την περασμένη εβδομάδα. Ενός συντονιστικού που κατά βάση αποτελεί τη συνέχεια και το μέτωπο των προσπαθειών της ΠΑΣΥ να είναι η βασική αιχμή του δόρατος των αγροτών. Ετσι όπως είναι η κατάσταση στην αγροτιά, δεν υπάρχει άλλη δύναμη (σε κομματικό ή συνδικαλιστικό επίπεδο) που να μπορεί έστω και μόνο να πραγματοποιήσει μια απλή συγκέντρωση. Οι γνωστοί συνδικαλιστές από τη Λάρισα και αλλού, που πολιτεύτηκαν με τη ΝΔ, έχουν από καιρό πάψει να μετέχουν ή να ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι όλα ανεξαιρέτως τα μέτρα που ελήφθησαν ελέω μνημονίων, πλήττουν αφάνταστα τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά πλέον, και αγρότες με περισσότερα στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι, το αγροτικό στρώμα τείνει να επανέλθει σε καταστάσεις εργατών γης ή μικροκαλλιεργητών εξαρτημένων πλήρως από εμπόρους, μεγαλοκτηματίες, αλλά και τις τράπεζες (η ΑΤΕ δεν υπάρχει, ως γνωστόν). Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι, εάν υπάρχουν λόγοι για αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά, κατά πόσον θα υπάρξει συμμετοχή. Αυτό, φυσικά, θα εξαρτηθεί από τη μαζική δουλειά που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και από το εάν υπάρχει ρευστό για καύσιμα μέχρι τα μπλόκα… Κυρίως, όμως, θα εξαρτηθεί από το εάν η γραμμή που θα ακολουθήσει η ΠΑΣΥ, θα αφορά και στα αγροτικά και στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Μην ξεχνάμε ότι η κινητοποίηση αρχίζει τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και το ΚΚΕ δημοσκοπικά εμφανίζει ήδη άνοδο. Ταυτοχρόνως, θα ήταν άδικο να ταυτιστεί κάθε διαμαρτυρόμενος αγρότης, με το ΚΚΕ. Είτε διότι μπορεί να μη συμφωνεί πλήρως με αυτό, αλλά αναγνωρίζει το δίκαιο του αγώνα, είτε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει – στον κάμπο τουλάχιστον – μια σαφή προσπάθεια να κερδίσει δυνάμεις, που μέχρι το 2000 σχεδόν δεν είχε. Φυσικά, η ταύτιση της κινητοποίησης με το ΚΚΕ, μπορεί να είναι σαφώς προβληματικό για την ίδια την κινητοποίηση. Αν, δηλαδή, μόνο δυνάμεις προσκείμενες στο ΚΚΕ μετάσχουν, θα είναι σχετικά πιο εύκολο για την κυβέρνηση να προσπαθήσει να παρουσιάσει τα μπλόκα ως «συνήθεια» και επαναστατική γυμναστική». Αν, όμως, υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, σαφώς θα δυσκολευτεί – σε επικοινωνιακό και μόνο επίπεδο – να πείσει ότι «δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό με τους αγρότες».

 

Τα μπλόκα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι Καρδιτσιώτες, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, θα προσυγκεντρωθούν στις 11 το πρωί, στον κόμβο της Ιτέας και από κει το κομβόι των τρακτέρ θα κινηθεί προς τον κόμβο της Νίκαιας. Εκεί θα φτάσουν και τα τρακτέρ που θα ξεκινήσουν από τα Φάρσαλα, τον κάμπο της Λάρισας και τον Τύρναβο, καθώς και τα τρακτέρ των Τρικαλινών αγροτών.

Στον Έβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 4 Φλεβάρη.

Στην Κρήτη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων καλεί όλους να δώσουν το «παρών» στο μπλόκο, στη διασταύρωση στα Μεγάλα Χωράφια, την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι.

Η Τοπική Γραμματεία Λέσβου της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).

Σημειώνεται ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με ικανοποιητική συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα, με τον Β. Μπούτα να αναφέρει ότι «Δε θα το βάλουμε κάτω. Μας μένει να παλέψουμε για το σήμερα και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, το 2016 θα είμαστε ελάχιστοι. Από Δευτέρα να στηθούν μπλόκα παντού. Από τον Έβρο ως την Κρήτη, μπλόκα σε αυτή την πολιτική, μπλόκα για την ανατροπή της».

Τι ζητούν

Καθώς πλέον, ακόμη και οι νεότεροι αγροτοσυνδικαλιστές, που εμφανίστηκαν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, έχουν διαφωνήσει με την ΠΑΣΥ και είναι άγνωστο, εάν μετάσχουν, η πανελλαδική συντονιστική των μπλόκων ζητά:
– καθιέρωση βιβλίων εσόδων εξόδων να μην αφορά αγρότες με ετήσιο τζίρο έως 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί,

– «κούρεμα» 30% και για ύψος δανείων έως 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα,

– αφορολόγητο πετρέλαιο,

– κατώτατες εγγυημένες τιμές στα γεωργικά προϊόντα,

– κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η ΚΑΠ,

– υλοποίηση των έργων υποδομής και ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου

– να μην ιδιωτικοποιηθεί η Λίμνη Πλαστήρα.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή