"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Στο …βρόντο εκατoμμύρια ευρώ – Ετοιμάζουν νέα γέφυρα στη Διάβα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από τη συνάντηση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Κοινοτικό Γραφείο της Διάβας για τις επιπτώσεις που υπάρχουν εδώ και πέντε μήνες στις ζωές των κατοίκων και των επαγγελματιών από το κλείσιμο της γέφυρας Διάβας-Καλαμπάκας μετά από την καθίζηση που υπέστη μία κολόνα της από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας “Ντάνιελ”.

Φταίει ο Θεός τελικά, μόνο ο κακός ο καιρός (κυριολεκτικά!) φταίει για τη γέφυρα στη Διάβα. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος.

Αίσθηση  προκάλεσε η είδηση που μετέφερε στους παραβρισκόμενους ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ταχιάο, που του μετέφερε ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι η κατασκευή νέας γέφυρας.

Πρόσθεσε ότι η ανάθεση θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι στην εταιρεία που θα αναλάβει το έργο και ότι πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί του αρμόδιου Υπουργείου, αν μπορεί να γίνει πρόχειρο και ασφαλές πέρασμα – Ιρλανδική διάβαση.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος Έργων της ΠΕ Τρικάλων, Αθανάσιος Τσιάρας, πρόσθεσε ότι για μία νέα γέφυρα απαιτείται χρονικό διάστημα 18 μηνών μόνο για την ωρίμανση, ενώ ενημέρωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει διαγράμμιση στην επαρχιακή οδό Διάβας-Σαρακίνας.

Είπε επίσης ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είχε σήμερα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με την εταιρεία του κ. Σαμαρά, που έχει αναλάβει τη μελέτη για τη γέφυρα της Διάβας, και την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο, και θα ακολουθήσει συνάντηση στο Υπουργείο για το θέμα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποια λύση θα ακολουθηθεί – νέα γέφυρα ή αποκατάσταση της υπάρχουσας.

O κ. Αβραμόπουλος ζήτησε συγγνώμη για όλα αυτά που βιώνει και ο ίδιος από το κλείσιμο της γέφυρας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση και να δοθεί λίγος χρόνος να βρεθεί λύση.

“Δεν χάρηκα τη νίκη, διότι παραλάβαμε έναν Δήμο πληγωμένο και με πολλά χρέη”, είπε και πρόσθεσε ότι γίνεται τεράστιο έργο από την Τεχνική Υπηρεσία και την Εδική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την καταγραφή όλων των προβλημάτων του Δήμου Μετεώρων, καθώς 35 χωριά και οικισμοί έχουν αποκοπεί.

“Διεκδικούμε ειδικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του Δήμου σε δύο πυλώνες

  • Αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυο ύδρευσης και οδικό δίκτυο και γέφυρες
  • Χρηματοδότηση επιχειρήσεων που πλήττονται, την οποία ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας σήμερα ανακοίνωσε ότι θα δοθεί.

Ας δείξουμε όλοι λίγη ανοχή”, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αθανάσιος Ξάφος, είπε ότι η Περιφέρεια θα εξασφαλίσει ένα μίνι μπας για δρομολόγια Καλαμπάκα-Διάβα το απόγευμα και το βράδυ, εκτός από τα δρομολόγια που ήδη γίνονται πρωί και μεσημέρι.

Ο κ. Λιούτας είπε ότι έχει ζητήσει ήδη την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων και των επαγγελματιών, καθώς και ότι εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνει η γέφυρα σωστά.

Η κ. Κοντοτόλη τόνισε ότι επέλεξε να παραβρεθεί στη συγκέντρωση, παρόλο που η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις Σπέτσες, και πρόσθεσε ότι αυτό το έπραξε διότι καταλαβαίνει και γνωρίζει την αγανάκτηση των πολιτών και τα προβλήματά τους. “Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι αποφασίσετε”, κατέληξε.

Η κ. Ντιντή είπε συνεργάζεται με τον Δήμαρχο Μετεώρων για να λυθούν τα προβλήματα, ενώ τόνισε ότι οι αρμοδιότητες για γέφυρες κ.λπ. έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει κάτι. Είπε επίσης ότι η προσωρινή λύση με ένα πρόχειρο πέρασμα δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα. “Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο. Για όλους μας είναι προτεραιότητα η γέφυρα της Διάβας”, κατέληξε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Μετεώρων, Σωτήρης Παπαχρήστος, είπε ότι ο Δήμος έχει κοπεί στα δύο, και ότι πρέπει να αναλάβει ο καθένας να υλοποιήσει αυτά που του αναλογούν.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Μετεώρων, Λεωνίδας Κεραμίδας, έθεσε ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό του δικτύου της αποχέτευσης της Διάβας που περνούσε μέσα από την κοίτη του ποταμού δίπλα από τη γέφυρα και έχει καταστραφεί, λέγοντας ότι είναι μία υγειονομική βόμβα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Ντίνος Μπάρδας, είπε ότι πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για να πράξει ό,τι της αναλογεί, όπως και ότι η Κυβέρνηση πρέπει από την πλευρά της να κάνει όλα αυτά που είναι αρμόδια να κάνει. “Από την πλευρά μας θα πιέσουμε για τα καλύτερα αποτελέσματα”, είπε.

Ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Χρήστος Σιμορέλης, κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να μην αφήσει σε “χλωρό κλαρί” τους Τρικαλινούς Υπουργούς και βουλευτές, και να μιμηθεί τον αείμνηστο Χρήστο Σινάνη, που πίεζε καθημερινά να γίνει η γέφυρα όταν είχε πέσει το 2016 πρώτη φορά. “Δήμαρχε, κάν’το όπως το κάναμε”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Αβραμόπουλο, και πρόσθεσε ότι με τη συνεργασία Δημάρχου και βουλευτών τότε έγινε πράξη το ακατόρθωτο.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων η Πέρυ Χαρτοπούλου είπε ότι πρέπει να επανέλθουν στην Περιφέρεια οι αρμοδιότητες που της αφαιρέθηκαν και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία των κατοίκων και των επαγγελματιών που προγραμμάτισαν τη συγκέντρωση πρέπει να γίνει κινητήρια δύναμη για Υπουργούς και Βουλευτές.

Στην αρχή τον λόγο πήραν κάτοικοι και επαγγελματίες που είπαν ότι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι η Κυβέρνηση είναι απούσα εδώ και πέντε μήνες και ότι ο Δήμαρχος παλεύει μόνος του, καθώς και ότι το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωσή τους.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων και των επαγγελματιών της Διάβας, και σ’ αυτή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Αθανάσιος Λιούτας, η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρύσα Ντιτνή, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μετεώρων Αθανάσιος Ρουστάνης, Πρόεδροι Κοινοτήτων και πολλοί πολίτες από τη Διάβα και τα υπόλοιπα χωριά.

με πληροφορίες από tameteora.gr

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Αποβραδίς το χτίζανε και το πρωί χαλούσε.
    Ακούν φωνή, ακούν στριγγλιά μέσα στο μεσονύχτι :
    Άμα δεν χτίσετε άνθρωπο, γεφύρι δε στεριώνει….»

  2. Να πάρουν τον Ισπανό αρχιτέκτονα Καλατράβα, ανθεκτικές, εμπνευσμένες και όμορφες κατασκευές ή τον Μπερτζ Μικαελιάν για την καλωδιωτή γέφυρα του Ρίου (επικεφαλής αρχιτέκτονας της γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης”, αν είναι εν ζωή ο άνθρωπος).
    Μάστορες, πρωτομάστορες ηπειρώτες δεν ξέρω αν θα δώσουν τα μυστικά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης