"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Στο βυθό του χρέους

lafarm

Σχετικά άρθρα

της Σοφίας Νικολάου

Διαβάζουμε πολύ συχνά υπολογισμούς για το ύψος των χρεών των φορολογουμένων προς το Κράτος. Συνήθως, τα ποσά που δημοσιεύονται δεν περιλαμβάνουν τους τόκους και τις προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται γύρω στα 100 δισεκατομμύρια.

Και πάλι πολλά είναι θα μου πείτε. Σκεφτείτε να προσθέταμε και τα 80 δισεκατομμύρια τόκων. Αλλά και τα περίπου 6 δισεκατομμύρια οφειλών προς τα Τελωνεία. Τότε ο λογαριασμός δεν αγγίζει απλά, αλλά ξεπερνά ακόμα και το ΑΕΠ της χώρας (περίπου 185 δις).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επίσημη ενημέρωση της ΑΑΔΕ. Διαβάζοντας, όμως, πιο αναλυτικά, εντοπίζει κανείς ορισμένα σημαντικά ζητήματα, τα οποία σε βάζουν σε σκέψεις: Δεν είναι τα περίπου 25 δις που έχουν χαρακτηριστεί ως ανείσπρακτα. Άλλωστε, σε αυτά περιλαμβάνονται χρέη του… Μινιόν και της Τράπεζας Κρήτης. Ούτε το γεγονός ότι μόνο τον περασμένο Αύγουστο – μήνας χωρίς επιβαρύνσεις δόσεων – προστέθηκαν 940 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων χρεών. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση, μετά από 27 νέους φόρους, μας έχει συνηθίσει να προσθέτει βάρη στα βάρη μας.

Εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι το γεγονός πως, από τα 3,8 εκατομμύρια Ελλήνων οφειλετών, τα 3,5 εκατομμύρια χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ. Δυστυχώς, τα στοιχεία δεν περιέχουν την κοινωνική διαστρωμάτωση των οφειλετών.

Μπορούμε, όμως, όλοι να φανταστούμε ποιοι είναι: Είναι ο συνταξιούχος, που αδυνατεί να πληρώσει, γιατί προτιμά να τα δώσει στο άνεργο παιδί του. Είναι ο ιδιωτικός υπάλληλος, που αδυνατεί να πληρώσει, γιατί προτιμά να τα δώσει στην οικογένειά του. Είναι και ο μικροεπιχειρηματίας, που προτιμά να τα δώσει σε κάποιον προμηθευτή του, για να συνεχίσει να έχει εμπόρευμα.

Είναι αυτή η βουβή και πολύπαθη μεσαία τάξη των Ελλήνων, που αυτή η κυβέρνηση στοχοποίησε με τον πιο χυδαίο τρόπο, που αφαίμαξε και στράγγιξε, για να διαμορφώσει πολιτική επιδομάτων, για να μπορεί χειραγωγεί τους αδύναμους.

Όσο αυτά τα 3,5 εκ. Ελλήνων θα χρωστάνε μέχρι 10.000 ευρώ, η ελπίδα για ανάκαμψη θα πνίγεται στη θάλασσα της υπερφορολόγησης. Και θα βυθίζεται βουβά. Αγκαλιά με τη μεσαία τάξη.

* H Σοφία Νικολάου είναι δικηγόρος (www.sofianikolaou.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης