Στο πολύχρωμο Τσορσού Μπαζάρ (Chorsu Bazaar) της Τασκένδης Reviewed by Momizat on . Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη Κάτω από φανταχτερούς τεράστιους θόλους που καλύπτονται από εφυαλωμένα πλακάκια, βρίσκονται τα περίπτερα όπου οι αγρότες και οι μ Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη Κάτω από φανταχτερούς τεράστιους θόλους που καλύπτονται από εφυαλωμένα πλακάκια, βρίσκονται τα περίπτερα όπου οι αγρότες και οι μ Rating: 0

Στο πολύχρωμο Τσορσού Μπαζάρ (Chorsu Bazaar) της Τασκένδης

Στο πολύχρωμο Τσορσού Μπαζάρ (Chorsu Bazaar) της Τασκένδης

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

Κάτω από φανταχτερούς τεράστιους θόλους που καλύπτονται από εφυαλωμένα πλακάκια, βρίσκονται τα περίπτερα όπου οι αγρότες και οι μικροπωλητές πωλούν τα πολυποίκιλα εμπορεύματα και προϊόντα τους. Το παζάρι ετούτο της Τασκένδης (Chorsu Bazaar ή Eski Juva), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Γεμάτο κόσμο, ποικιλία εθνικοτήτων, φυλών και ηλικιών, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη. Φορεσιές φανταχτερές, ρούχα που παραπέμπουν σε πολυεθνικότητα τοπίου που χάνεται στα βάθη των χρόνων. Πάνω στους πάγκους, σωροί από  κατακόκκινα ρόιδια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, μεγάλα κυδώνια, σύκα, και τσαμπιά από μαύρο, ροζ και πορτοκαλί χρώματος, σταφύλια. Σωροί από στρογγυλά λάχανα που θυμίζουν παλιότερους πίνακες ζωγραφικής με άλλο περιεχόμενο. Καρπούζια και πεπόνια σε λιγότερη αναλογία, λόγω εποχής.  Σε μερικά περίπτερα, σύννεφο από πικάντικα αρώματα. Σαφράν, κανέλα, κόκκινο και μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, κύμινο και ένας θεός ξέρει τι άλλο! Πιο πέρα η γωνιά των νωπών κρεάτων και πιο εκεί οι ξηροί καρποί. Σταφίδες και αποξηραμένα βερίκοκα, αμύγδαλα και φιστίκια, καρύδια και φιστίκια. Λαχανικά, πολύχρωμα βαμβακερά στρώματα και παπλώματα, αλλά και παιχνίδια, σχολικά είδη, μικροέπιπλα, ρούχα και είδη σπιτιού καθώς και συνήθη τουριστικά αναμνηστικά σε διάφορες γωνίες, μαζί βεβαίως με τεράστια ποικιλία χαρακτηριστικών μικροαντικειμένων τύπου κιτς.

Πωλητές φρούτων στο παζάρι της Τασκένδης γύρω στα 1870.

Πωλητές φρούτων στο παζάρι της Τασκένδης γύρω στα 1870.

 

Δεν λείπουν από την παραπάνω συλλογή μερικά μικρά υπαίθρια μαγέρικα με τραπεζάκια έξω στο δρόμο για γρήγορο και φθηνό φαγητό για τους βιαστικούς μικροεμπόρους και αγοραστές και φυσικά τα τόσο δημοφιλή  τσαϊχανέ-τεϊοποτεία με το  αρωματικό και δροσιστικό τους τσάι.

Το πρώην σοβιετικό και πασίγνωστο πολυκατάστημα Γκουμ της Τασκένδης. Από τότε φυσικά άλλαξαν αρκετά πράγματα!

Το πρώην σοβιετικό και πασίγνωστο πολυκατάστημα Γκουμ της Τασκένδης. Από τότε φυσικά άλλαξαν αρκετά πράγματα!

Το παζάρι ετούτο δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και το παλαιότερο στην περιοχή. Πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, αυτό το προάστιο της Τασκένδης, που ονομάζονταν  Chach, ήταν η περιοχή που κατοικούσαν οι πάσης φύσεως τεχνίτες.

Φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων  στις υπομονετικές καμήλες στην παλιά πόλη της Τασκένδης.

Φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων στις υπομονετικές καμήλες στην παλιά πόλη της Τασκένδης.

Εδώ, σ’ αυτό το χώρο της  συνάντησης και διασταύρωσης των νομάδων με τις άλλες φυλές, αναπτύχθηκε στην αρχαιότητα ένα είδος αγοράς, όπου οι τοπικοί αγρότες, οι περιφερόμενοι νομάδες και φυσικά οι αναγκαίοι έμποροι αντάλλασαν και διακινούσαν τα αγαθά τους. Από νωρίς στο Μεσαίωνα το παζάρι μετατράπηκε σε πραγματικό κέντρο της κοινωνικής ζωής της Τασκένδης. Μέσα από κάθε πύλη της πόλης, οι οδικές αρτηρίες που προέρχονταν από το Μεγάλο Δρόμο του Μεταξιού, διέσχιζαν την πόλη και συνέκλιναν σε αυτό ακριβώς το μέρος.

Πανδαισία χρωμάτων, ρούχων, φυλών και ηλικιών, έξω και μέσα απ’ το σκεπαστό παζάρι Τσορσού.

Πανδαισία χρωμάτων, ρούχων, φυλών και ηλικιών, έξω και μέσα απ’ το σκεπαστό παζάρι Τσορσού.

Το παζάρι δεν ήταν μόνο ένα πεδίο συναλλαγών, αλλά και ένα είδος λέσχης, όπου οι άνθρωποι μάθαιναν τα νέα, άκουγαν τα διατάγματα των κυβερνητών και παρακολουθούσαν κοκορομαχίες. Όπως τον παλιό καιρό, έτσι και σήμερα το Chorsu Bazaar είναι περιτριγυρισμένο από τα μαγαζιά τεχνιτών που φιλοτεχνούν και προσφέρουν προς πώληση παραδοσιακά κοσμήματα, χρυσοκέντητα καφτάνια, ταπισερί, μαχαίρια, ψάθινα καλάθια, μουσικά όργανα, δίσκους από μέταλλο σε διάφορα μεγέθη και σχήματα με διάφορα γεωμετρικά χαρακτικά. Σε άλλο τμήμα του παζαριού, παρελαύνουν στα μάτια μας χαλιά και ταπετσαρίες από τη Χίβα, τη Σαμαρκάνδη και τη Μπουχάρα. Το παζάρι στις τιμές φυσικά είναι ο απαραίτητος κανόνας, το απαρέγκλιτο έθιμο. Το γεγονός ότι χτίστηκε πολύ κοντά στο τζαμί της Παρασκευής και τον μεντρεσέ Κούκελ-Ντας, αποτελεί βεβαίως  και την ισχυρή απόδειξη του ρυθμιστικού του ρόλου ως κέντρου της κοινωνικής ζωής της πόλης της Τασκένδης.

tholos_taskendis

Ο εσωτερικός θόλος του Chorsu Bazaar

Φυσικά τα σημερινά παζάρια είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια πριν. Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, συνειδητοποιώντας ότι τα παζάρια παίζουν σημαντικότατο ρόλο στο όλο σύστημα του εμπορίου, ενέκρινε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης των ήδη υφισταμένων και την κατασκευή νέων στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και τις άλλες πόλεις, το οποίο και ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία. Στην Τασκένδη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αφιερώνουν ικανό χρόνο για σεργιάνι στις αγορές Eski Juva, Oloy Bozori, Mirobod Bozori, Yunusobod Bozori, Parkent Bozori και τόσες άλλες. Όλες σήμερα προστατεύονται από τον ανελέητο, μερικές φορές, ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με ικανούς τρούλους, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν αισθητά οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι των προϊόντων, οι κλιματικές συνθήκες στο εσωτερικό τους με κλιματιστικά μηχανήματα, πέρα από το γεγονός ότι σε πολλά απ’ αυτά διατίθεται και σταθμός παροχής πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων περιπτώσεων.

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή