Στο φως γυναικείο παπούτσι από την αρχαία Ρώμη Reviewed by Momizat on . Οι αρχαίοι Ρωμαίοι υπήρξαν σπουδαίοι μηχανικοί, κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας, αλλά Οι αρχαίοι Ρωμαίοι υπήρξαν σπουδαίοι μηχανικοί, κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας, αλλά Rating: 0

Στο φως γυναικείο παπούτσι από την αρχαία Ρώμη

Στο φως γυναικείο παπούτσι από την αρχαία Ρώμη

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι υπήρξαν σπουδαίοι μηχανικοί, κατασκεύαζαν δρόμους για να διευκολύνεται η πρόσβαση των λεγεώνων στις αχανείς εκτάσεις της Αυτοκρατορίας, αλλά παράλληλα ήταν και σπουδαίοι σχεδιαστές μόδας.

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το υπόδημα ήταν «status symbol» -σύμβολο κύρους. Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη, ίσως, αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί σχεδιαστές υποδημάτων έχουν στις αποσκευές τους μια πλούσια παράδοση σε αυτή την τέχνη.

Ένα γυναικείο υπόδημα εκτίθεται στο Ζάαλμπουργκ (σημερινή Γερμανία) και αποδεικνύει πόσο μοντέρνες ήταν οι Ρωμαίες. Το Ζάαλμπουργκ ήταν ρωμαϊκό οχυρό στην κορυφογραμμή του όρους Τάνους και αποτελούσε μέρος των ρωμαϊκών οχυρώσεων.

Ήταν τεράστιο, και από κοινού με το χωριό που το περιτριγύριζε ήταν το σπίτι περίπου 2.000 ανθρώπων στην ακμή του. Κατασκευάστηκε το 90 μ.Χ. και παρέμεινε εν λειτουργία ως το 260 μ.Χ.

Από το 2005, το Ζάαλμπουργκ είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ διαθέτει Μουσείο, στο οποίο εκτίθεται ένα γυναικείο υπόδημα ηλικίας 2.000 χρόνων, που ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα πηγάδι. Τα γυναικεία υποδήματα στην αρχαία Ρώμη ήταν διακοσμημένα με κέντημα, μοτίβα και, συχνά, δαντέλα, και επιδείκνυαν τον πλούτο και το κύρος στην κοινωνία, της Ρωμαίας που τα φορούσε.

Το ότι το συγκεκριμένο βρέθηκε στη Γερμανία, το ότι κάποτε φοριόταν στις άκρες της Αυτοκρατορίας, δείχνει πως η υψηλή τέχνη της υποδηματοποιείας ασκείτο παντού, αλλά και ότι οι σημερινές επιλογές των σχεδιαστών υποδημάτων δεν απέχουν, ως προς την επινόηση, και τόσο από αυτές των μακρινών προγόνων.

NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή