"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.8 C
Trikala

Στρασβούργο: Μια πόλη-αξιοθέατο, όπου τα ποδήλατα έχουν νικήσει τα αυτοκίνητα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Αλσατίας και σταυροδρόμι πολιτισμών που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον της αλλά και το έντονο υδάτινο στοιχείο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ 13.4.2019

Το αεροδρόμιο Entzheim του Στρασβούργου βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Λίγο πριν από την προσγείωση σε αυτό, η απρόσκοπτη θέα προς τον μαγευτικό Μέλανα Δρυμό κόβει την ανάσα.

Από το σχετικά μικρών διαστάσεων αεροδρόμιο μπορείς να φτάσεις στο κέντρο με το Shuttle Τrain, κάνοντας μια διαδρομή που διαρκεί μόλις εννέα λεπτά.   Σε αυτό το χρονικό διάστημα, λεπτομέρειες όπως οι θυρίδες, οι πρίζες και οι λαμπτήρες στα καθίσματα των πεντακάθαρων βαγονιών σού δείχνουν ήδη ότι έχεις βρεθεί σε μια υποδειγματική πόλη με εξαιρετική ποιότητα ζωής. Ετυμολογικά, η λέξη «Strateburgum» σημαίνει «πόλη των σταυροδρομιών». Πράγματι, το Στρασβούργο αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών με αστείρευτη φυσική ομορφιά, που γοητεύει τον επισκέπτη για πολλούς λόγους.

  Επιβλητικά κτίρια, γραφικά δρομάκια, λιθόστρωτα στενά, πρότυπο δίκτυο συγκοινωνιών, ατελείωτα κανάλια, άψογοι ποδηλατόδρομοι σε μια πόλη που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της αλλά και για το έντονο υδάτινο στοιχείο.   Το Στρασβούργο είναι ένας υπέροχος τόπος με πλούσια ιστορία, υψηλή αισθητική και αύρα κοσμοπολιτισμού. Μια τοποθεσία ανυπέρβλητης γοητείας και καλλιτεχνικής έμπνευσης που διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της. Χτισμένη στη δυτική όχθη του Ρήνου, τη διασχίζει ο ποταμός Ιλ, παραπόταμος του Ρήνου, και τα πάμπολλα κανάλια του δημιουργούν ένα υπέροχο υδάτινο δίκτυο συγκοινωνίας.

  Το Στρασβούργο είναι μια ζωντανή πόλη όπου συνυπάρχει αρμονικά ένα πολυεθνικό μπουλούκι ανθρώπων λόγω της πανεπιστημιούπολης −το πανεπιστήμιό του ιδρύθηκε το 1566 και είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης− και της έδρας των θεσμών της Ευρώπης.   Να θυμίσουμε ότι από το 1949 η πόλη έχει επιλεγεί ως έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου το 1992 επικυρώθηκε ο καθορισμός της ως έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οφείλω να πω ότι αυτό που με εντυπωσίασε στην πόλη αυτή είναι το ότι τα ποδήλατα ήταν απείρως περισσότερα από τα αυτοκίνητα, τα οποία συνήθως έβλεπες παρκαρισμένα σε δρομάκια της ιστορικής πρωτεύουσας, ενώ τα μηχανάκια ήταν ελάχιστα.   Οι υπόλοιπες μετακινήσεις εντός της πόλης πραγματοποιούνταν μέσω του δικτύου των λεωφορείων αλλά και των γραμμών τραμ που κινείται δίπλα σου κατά μήκος του πεζοδρομημένου κέντρου της πόλης. Αναντίρρητα, η πρωτεύουσα της Αλσατίας είναι μια πόλη-αξιοθέατο. Κάθε γωνιά κεντρίζει το βλέμμα και υπάρχουν πολλά σημεία για να εξερευνήσεις, να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να περιπλανηθείς στο παρελθόν.  

Μια πολυπολιτισμική πόλη όπου συναντάς από μικροπωλητές που στρώνουν την πραμάτεια τους στις υπαίθριες αγορές μέχρι γιάπηδες πολυεθνικών κολοσσών. Εθιμοτυπικά, η πρώτη στάση για την εξερεύνηση της πόλης γίνεται στην κεντρική πλατεία Kleber, η οποία έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Γάλλου στρατηγού Jean-Baptiste Kleber, άγαλμα του οποίου υπάρχει στο κέντρο της. Περιμετρικά της πλατείας ξεχωρίζει το επιβλητικό παλάτι Aubette, το οποίο χτίστηκε 1778 και χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος, αλλά και πληθώρα εμπορικών καταστημάτων με τις δημοφιλέστερες μάρκες ρούχων.   H πρώτη στάση για την εξερεύνηση της πόλης γίνεται στην κεντρική πλατεία Kleber. Πολύ κοντά βρίσκεται το άγαλμα του Γουτεμβέργιου, που εκεί τύπωσε το πρώτο βιβλίο το 1450. Μόλις λίγα μέτρα πιο μακριά ξεπροβάλλει το σύμβολο της πόλης, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, γνωστός ως Cathédrale Notre Dame de Strasbourg. Σήμερα θεωρείται η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, ενώ κατείχε την πρώτη θέση το χρονικό διάστημα 1625-1847.

Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο ανήκει στα πιο αξιοθαύμαστα δείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, γι’ αυτό, όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα, η κατασκευή του διήρκεσε 263 χρόνια.   Οι λεπτομέρειες του ναού, εξωτερικά και εσωτερικά, συνθέτουν ένα μοναδικό αριστούργημα με πολυάριθμα γλυπτά, πολύχρωμα βιτρό του 12ου και 14ου αιώνα, υαλογραφίες και έξοχο διάκοσμο, με αποκορύφωμα, στο τέρμα του στενόμακρου διαδρόμου, το κομψοτέχνημα της Αναγέννησης, το αστρονομικό ρολόι, μια δημιουργία που προήλθε από τη συνεργασία μαθηματικών, Ελβετών ωρολογοποιών, γλυπτών και ζωγράφων του 1842. Στον συγκεκριμένο ναό αξίζει να βρεθείτε στις 12:30 το μεσημέρι προκειμένου να θαυμάσετε τις φιγούρες του ρολογιού, οι οποίες προσφέρουν μια άκρως εκπληκτική εικόνα: ένα παιδί, ένας έφηβος, ένας ενήλικας και ένας ηλικιωμένος περνούν μπροστά από τον θάνατο, ενώ ψηλότερα οι Απόστολοι παρελαύνουν με τη σειρά τους μπροστά από τον Χριστό. Όλη αυτή η οπτική πανδαισία συνοδεύεται από τον χτύπο των φτερών και τον ήχο ενός μεγάλου κόκορα. Τέλος, μπροστά από το ρολόι υπάρχει την τεράστια κολόνα των Αγγέλων οι οποίοι απεικονίζουν την Τελική Κρίση. Μάλιστα, έχεις την επιλογή να ανέβεις με τις σκάλες το ύψους 142 μέτρα κωδωνοστάσιο για να απολαύσεις την εκπληκτική θέα της πόλης.

Στη συνέχεια, κάνετε μια μικρή στάση στο καφέ Μονμάρτη, όπου μπορείτε να γευτείτε τοπικά γαλλικά εδέσματα αλλά και να απολαύσετε τον καφέ σας, και συνεχίστε τις όμορφες περιπλανήσεις περνώντας τη γέφυρα Raven (Pont du Corbeau), η οποία προσφέρει μια πανοραμική θέα στον καθεδρικό ναό και γειτνιάζει με το παλιό Σπίτι των Κρεοπωλών (L’ Ancienne Boucherie), καθώς και με το σπίτι του παλιού τελωνείου (L’ Ancienne Douane). Έξω από τον ναό υπάρχουν πολλά τουριστικά μαγαζιά και ζαχαροπλαστεία, στις βιτρίνες των οποίων κυριαρχούν τα γευστικότατα αλλά και πανάκριβα μακαρόν.

  Επίσης, στις περισσότερες οδικές αρτηρίες της πόλης οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, ενώ το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου έχει χαρακτηριστεί από το 1988 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Φυσικά, η ωραιότερη συνοικία της πόλης, σαν βγαλμένη από καρτ ποστάλ, είναι η Petite France ή Μικρή Γαλλία. Μια μοναδική γειτονιά στην οποία κύριο πόλο έλξης αποτελούν οι παραδοσιακές κατοικίες από ξυλόδεμα του 16ου και 17ου αιώνα με τις επικλινείς στέγες και τα ομοιόμορφα παράθυρα.   Επιπρόσθετα, εκεί θα βρεις πολλά εστιατόρια και μπαρ «εν πλω», τοποθετημένα πάνω σε γραφικές αποβάθρες, καθώς και σκεπαστές γέφυρες, πράσινες αυλές και υδατοφράκτες σε ένα μέρος που όσο το περπατούσες νόμιζες ότι πρωταγωνιστούσες σε μυθιστόρημα του Ουγκώ. Στο τέλος της συνοικίας της Petite France μπορείτε να επισκεφθείτε τις καλυμμένες γέφυρες, αλλιώς ponts couverts. Πρόκειται για τρεις διαδοχικές γέφυρες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι μεσαιωνικοί πύργοι. Αυτές οι γέφυρες ενώνουν τους τέσσερις παραπόταμους του Ιλ, ενώ οι τέσσερις πύργοι του 14ου αιώνα είναι τα απομεινάρια των οχυρωματικών έργων που εξασφάλισαν την ανεξαρτησία του Στρασβούργου. Πηγή: www.lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης