Θεωρούν “εκτός μόδας” την ηρωίνη, χαρακτηρίζοντας «περιθώριο» τους χρήστες της, τους δελεάζει η κοκαΐνη, αλλά τη βρίσκουν ακριβή και στρέφονται στο “ακίνδυνο” και χωρίς εξάρτηση, όπως πιστεύουν, χασίς, νομίζοντας μάλιστα ότι η χρήση του έχει ελάχιστες έως μηδαμινές επιπτώσεις από το νόμο!
Όλα τα παραπάνω είναι ορισμένες μόνο από τις αντιλήψεις που έχουν παιδιά, από 14 ετών έως τη μετεφηβική ηλικία, στις οποίες αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο ημερίδας για τη χρήση ουσιών και την παραβατικότητα στους νέους.
Η Υπηρεσία λειτούργησε επί 6 μήνες, με παρεμβάσεις σε ανήλικους και νέους έως 24 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα εξαιτίας των παράνομων ουσιών.
“Είδαμε συνολικά 112 έφηβους και νεαρούς ενήλικες, εκ των οποίων οι 78 δήλωσαν ότι θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα συμβουλευτικής αλλά τελικά, μόνο οι 26 απ’ αυτούς προσήλθαν στον χώρο μας” εξήγησε η εποπτεύουσα της υπηρεσίας, ψυχίατρος Μαίρη Μάντση.
Γονείς που… πέφτουν από τα σύννεφα
Πάντως οι ανήλικοι και οι νεαροί χρήστες με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Υπηρεσία, προέρχονταν από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και ήταν Έλληνες στην πλειοψηφία.
Όσον αφορά τους γονείς, οι οποίοι ειδοποιούνται από την αστυνομία όταν οι παραβάτες είναι κάτω των 17 χρόνων, φαίνεται να… πέφτουν από τα σύννεφα, όταν μαθαίνουν ότι τα παιδιά τους είναι χρήστες ναρκωτικών.
“Μάλλον όμως εθελοτυφλούν, αισθάνονται ενοχές και δεν θέλουν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει στα παιδιά τους” λέει η κ. Μάντση.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση χασίς, που έδωσε ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κ. Δεληγιάννης, σημειώνοντας μάλιστα ότι φέτος κατασχέθηκε ένας τόνος και 200 κιλά χασίς, αριθμός που το 2013 ήταν μόλις 150 κιλά.
Μείωση, σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει στις κατασχεθείσες ποσότητες ηρωίνης, από 33 κιλά το 2013 στα 7 κιλά το 2014, ενώ από το σύνολο των περίπου 2000 συλλήψεων για περιπτώσεις ναρκωτικών, οι 300 ήταν ανήλικοι ή μετεφηβικής ηλικίας” ξεκαθάρισε.
Εκτίμησε δε, ότι τα παιδιά δοκιμάζουν χασίς κυρίως από περιέργεια ή για να ενταχθούν σε μια ομάδα και συνήθως η οικογένειά τους ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα.
Αύξηση των συνταγογραφημένων χαπιών
Για τεράστιες ανάγκες στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Καλαμπαλίκης.
“Διαπιστώνουμε αύξηση των νομίμων συνταγογραφημένων ουσιών, κυρίως σε μεσήλικες γυναίκες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Παράλληλα, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ διαγράφει το μέλλον ζοφερό” ανέφερε ο κ. Καλαμπαλίκης, περιγράφοντας την κατάσταση, και εξέφρασε φόβους για ενδεχόμενη υποβάθμιση της δημόσιας παρέμβασης σε θέματα εξαρτήσεων.
Ενδεικτικό της συρρίκνωσης των υπαρχουσών δομών είναι το γεγονός ότι στο ΚΕΘΕΑ έχει να γίνει πρόσληψη από το 2005, τη στιγμή που αποχώρησαν από τότε έως σήμερα 80 εργαζόμενοι!
Πηγή: ΑΜΠΕ, Νατάσα Καραθάνου