Συγκέντρωση στα Τρίκαλα για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής Reviewed by Momizat on . «Εμείς, οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, απευθύνομαστε για άλλη μια φορά σε εσάς, τους συμπολίτες μας, συναγωνιστές «Εμείς, οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική, απευθύνομαστε για άλλη μια φορά σε εσάς, τους συμπολίτες μας, συναγωνιστές Rating: 0

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα για τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

«Εμείς, οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική,
απευθύνομαστε για άλλη μια φορά σε εσάς, τους συμπολίτες μας, συναγωνιστές μας, συνανθρώπους μας.
Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται ένα έγκλημα. Με αφορμή την οικονομική κρίση, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, η ποιότητα ζωής γίνονται θυσία στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων, πολιτικών φιλοδοξιών κι ενός νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, που στην Ελλάδα δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του.
Στη Χαλκιδική, βιώνουμε εδώ και καιρό την πολιτική της ”σωτηρίας της χώρας με κάθε κόστος”. Με κόστος ανθρώπινες ζωές, ανθρώπινα δικαιώματα, φυσικό περιβάλλον.
Στον τόπο μας σχεδιάζεται μια, τεραστίου μεγέθους, εξορυκτική δραστηριότητα που απειλεί να καταστρέψει ένα απίστευτης ομορφιάς και οικολογικής αξίας δάσος. Απειλεί να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα, την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τη θάλασσα. Απειλεί τις οικονομικές μας δραστηριότητες. Καταδικάζει και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών.
Το κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας και αντίστασης σ΄αυτά τα καταστροφικά σχέδια, έχει υποστεί απίστευτη κρατική καταστολή, αστυνομική βία, διώξεις, φυλακίσεις, συκοφάντηση, φίμωση, ποινικοποίηση. Κι όμως αντέχουμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε δυναμικά το δικαίωμα στη ζωή και το όνειρο.
Δύναμή μας η αγάπη για τον τόπο μας, τον φυσικό και πολιτισμικό μας χώρο. Δύναμή μας η ενότητά μας σ΄έναν κοινό αγώνα ζωής. Δύναμή μας η αλληλεγγύη.
Στις 9 του Νοέμβρη θα συναντηθούμε στη Θεσσαλονίκη σ’ ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, διεκδίκησης και αλληλεγγύης.
Σας καλούμε, την ίδια μέρα, να σταθείτε δίπλα μας, και να συναντηθείτε κι εσείς στους δικούς σας τόπους σε μια κοινή δράση αλληλεγγύης.
Μόνο ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα αξιοπρεπές παρόν κι ένα καλύτερο μέλλον.

ΕΠΙΤΡΟΠEΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, παρά τις συλλήψεις, τις αθρόες και τυφλές προσαγωγές (ακόμα και ανήλικων παιδιών), την παράνομη και πολλές φορές βίαιη λήψη DNA, την ρίψη δακρυγόνων μέσα σε χωριά και σε σχολεία, την στοχευμένη παραπληροφόρηση από πολλά ΜΜΕ, τους οπλισμένους άντρες της Eldorado Gold, που τους ελέγχουν και τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο δάσος των Σκουριών, όταν πηγαίνουν να μαζέψουνε τα μελίσσια τους, δεν κάνουν βήμα πίσω, συνεχίζοντας δυναμικά στον δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Δεν διαμαρτύρονται απλώς για τα δικαιώματά τους αλλά για την ίδια τη ζωή  και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.
Όταν τον Αύγουστο ανακοινώθηκε επίσημα ότι στο χωριό Νεοχώρι της περιοχής το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση λόγω απαγορευτικής συγκέντρωσης αρσενικού, το κράτος δεν προχώρησε σε έρευνα για τυχόν σύνδεση αυτού του γεγονότος με την ύπαρξη γεωτρήσεων των εταιρειών εξόρυξης σε μικρή απόσταση από τις πηγές του χωριού. Την ίδια ώρα δεν διστάζει να χαρακτηρίσει το κίνημά τους τρομοκρατικό, να τους εξισώσει με την εγκληματική βία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, να στείλει στη φυλακή τέσσερις αγωνιζόμενους κατοίκους και να ξεκινήσει διώξεις σε δεκάδες άλλου, δίνοντας θεσμικό χαρακτήρα στην σε βάρος τους βία και αδικία.
Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων των κοινωνικών κινημάτων που υποστηρίζουν θεμελιώδη δικαιώματα είναι η μόνη αντίδραση ενός πανικοβλημένου συστήματος εξουσίας.
Το Σάββατο στις 9 Νοέμβρη καλούμε την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα σωματεία της πόλης να συμμετέχουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11:00 π.μ στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου Τρικάλων, για να σταματήσουν όλες οι διώξεις και φυλακίσεις σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων και για να πάψουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική.
Υποχρέωση μας να προστατεύουμε με την φωνή μας όλους αυτούς που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία της εξουσίας.
Αλληλέγγυοι-Αλληλέγγυες στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή