Συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό στο 1ο Λύκειο Τρικάλων Reviewed by Momizat on . "Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να το ταπεινώσει, να το εξευτελίσει και να του επιβληθεί με τ "Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να το ταπεινώσει, να το εξευτελίσει και να του επιβληθεί με τ Rating: 0

Συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό στο 1ο Λύκειο Τρικάλων

Συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό στο 1ο Λύκειο Τρικάλων

“Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να το ταπεινώσει, να το εξευτελίσει και να του επιβληθεί με τη βία», αξίωμα και δικαίωμα των παιδιών απαραβίαστο”.

Φαρμακερά σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση, τις ικανότητες του, την πατρίδα του, την οικογένεια του, τη θρησκεία του, άσεμνες χειρονομίες, διάδοση κακόβουλων φημών με σκοπό την διαπόμπευση, αλλά και απειλές μέσω facebook, συνθέτουν το λεγόμενο bullying, θύμα του οποίου έχει πέσει περίπου το 10-15% των Ελλήνων μαθητών, παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας. Μάλιστα, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, αναφέρει πως το 8,5% των εφήβων δηλώνει ότι υφίσταται εκφοβισμό τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον μήνα, ενώ σε ποσοστό 15,8% παραδέχονται ότι είναι θύτες bullying.
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (school bullying) αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, καθώς επίσης και τη διαδικασία της μάθησης. Πρόκειται για την εσκεμμένη, και επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά ενός μαθητή σε έναν άλλο, με σκοπό να του προκαλέσει σωματικό και ψυχικό πόνο. Ο μαθητής που εκφοβίζει είναι συνήθως μεγαλύτερος, ψηλότερος, δυνατότερος, καλύτερος στις σχολικές επιδόσεις, πιο δημοφιλής, κ.λπ., δηλαδή υπερτερεί σε « δύναμη» από τον εκφοβιζόμενο. Συχνά υπάρχουν και μαθητές – παρατηρητές που είτε παρακολουθούν απλά, από φόβο ή αδιαφορία, είτε τάσσονται με το μέρος του ενός ή του άλλου.
1o_gel_via1Για όλα αυτά τα θέματα κλήθηκε στο 1ο ΓΕΛ ο ψυχίατρος κ. Πέτρος Μελισσίδης, ο οποίος συζήτησε με τους μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης τα αίτια που οδηγούν στον σχολικό εκφοβισμό, και μέσα από βιωματική προσέγγιση τους ώθησε να σκεφτούν τις ολέθριες και διαρκείς συνέπειες του στην ψυχή του παιδιού.
Οι μαθητές βγήκαν από την συνάντηση με νέους προβληματισμούς που πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στο μέτρο του δυνατού στην άμβλυνση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου που παρατηρείται, δυστυχώς, οξύ στα σχολεία.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι κάτι που μας αφορά όλους. Έχει επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία από όλες τις πλευρές ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες αντιμετώπισής του.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή