"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Συμφωνία για επενδύσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ σε Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησο υπέγραψε ο Σκρέκας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συμφωνία για επενδύσεις ύψους 325 εκατ. ευρώ σε Δυτ. Μακεδονία και Πελοπόννησο υπέγραψε ο Σκρέκας

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ύψους 325 εκατ. ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, υπέγραψε την Πέμπτη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ.

Η συμφωνία θα ενεργοποιήσει επενδύσεις στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας των μεταφορών, των ακινήτων και της προστασίας του περιβάλλοντος στην Κοζάνη, τη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, Στις περιοχές αυτές βασική πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης είναι εδώ και πολλές δεκαετίες η εξόρυξη λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος είναι, μετά την παύση της παραγωγής λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε τους αναθεωρημένους στόχους της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σχέση με το 1990. Πριν από δύο χρόνια ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, την εμβληματική μεταρρύθμιση της απολιγνιτοποίησης με την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, η οποία αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο μείωσης εκπομπών C02 στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων για το 2030.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή αναπόφευκτα θα αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για τις τοπικές οικονομίες στη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, οι οποίες είναι τώρα σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τον λιγνίτη, αλλά και για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, εμπειρογνώμονες από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εργάζονται σκληρά προκειμένου να προωθήσουν στοχευμένες επενδύσεις στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.

Η νέα συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη μετάβαση σε μια νέα, βιώσιμη οικονομία, όχι μόνο για τις λιγνιτικές περιοχές αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και των ακινήτων. Θα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση των υποδομών και του περιβάλλοντος στις βιομηχανικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Θα εξασφαλίσει επίσης ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μόλις αυτή εγκριθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης