Συνάντηση Ταμήλου – φαρμακοποιών, οι οποίοι επιμένουν Reviewed by Momizat on .   Συνάντηση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Ν.Δ κ. Μιχάλη Ταμήλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, μεταξύ του κ. Μιχάλη Ταμήλου και του Δ.Σ   Συνάντηση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Ν.Δ κ. Μιχάλη Ταμήλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, μεταξύ του κ. Μιχάλη Ταμήλου και του Δ.Σ Rating: 0

Συνάντηση Ταμήλου – φαρμακοποιών, οι οποίοι επιμένουν

Συνάντηση Ταμήλου – φαρμακοποιών, οι οποίοι επιμένουν

 

Συνάντηση στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Ν.Δ κ. Μιχάλη Ταμήλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014, μεταξύ του κ. Μιχάλη Ταμήλου και του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, με αντικείμενο την επιχειρούμενη άρση της αποκλειστικής διάθεσης από τα Φαρμακεία των Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) αλλά και άλλων ευαίσθητων για την υγεία προϊόντων (συμπληρώματα διατροφής, βρεφικά γάλατα).

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Νικόλαος Μάνος, τόνισε ότι το ΥΠΑΝ και ο κ. Χατζηδάκης έχουν υιοθετήσει την έκθεση του ΟΟΣΑ περί ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα, οποία μεταξύ των άλλων προτείνει την απελευθέρωση των τιμών και των σημείων πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Η εν λόγω έκθεση, πέρα από πρόχειρη, περιέχει και πολλές ανακρίβειες και λάθη, διότι εξομοιώνει τα μυσυφα με κάθε άλλο εμπορικό προϊόν, ενώ εξ ορισμού το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να υπόκειται στους κανόνες του ανταγωνισμού

Θεωρεί ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι απλά φάρμακα που μπορεί να τα αγοράζει ο καθένας μόνος του χωρίς συμβουλή φαρμακοποιού .Εντούτοις τα ΜΥΣΥΦΑ έχουν παρενέργειες, αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.

Προτείνει την απελευθέρωση των τιμών τους γιατί έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα υπάρξει συμπίεση τιμών προς όφελος του καταναλωτή. Οι εκτιμήσεις και η διεθνής εμπειρία όμως δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην Ελλάδα όπου τα μυσυφα είναι κρατικώς διατιμημένα ,η τιμή των είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ σε χώρες με ελεύθερη διατίμηση οι τιμές τους είναι πολλαπλάσια ακριβότερες.

Ο κ. Ταμήλος αναγνώρισε το δίκαιο των επιχειρημάτων και των αιτημάτων του Φαρμακευτικού Συλλόγου και δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους να πείσουν την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν πρέπει να απελευθερωθεί η αποκλειστική διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Φαρμακεία.

O βουλευτής της Ν.Δ.  απευθυνόμενος στα Μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου τόνισε «Δεν πρέπει να επιτραπεί η διακίνηση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) στα Σούπερ Μάρκετ ,αφ’ ενός μεν  διότι υπάρχει πλήθος φαρμακείων για την εξυπηρέτηση των πολιτών και αφ’ ετέρου διότι επειδή υπάρχει διατίμηση των ΜΥΣΥΦΑ και δεν προκύπτει κανένα οικονομικό όφελος για τον ασφαλισμένο».

(Από το πολιτικό γραφείο)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή