Οι πρόωρες εκλογές <<θα ήταν καταστροφή για τη χώρα>> δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη συνέντευξη του στη Realnews. <<Ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή Προέδρου είναι επικίνδυνος και είναι ο λόγος που οι διεθνείς Κασσάνδρες μιλούν ξανά για Grexit>>, τονίζει. Το ΔΝΤ <<πρέπει να αναγνωρίσει ξεκάθαρα την επιτυχία της χώρας>>, επισημαίνει. Με τον νέο κώδικα δεοντολογίας, που τίθεται σε ισχύ απο 1η Ιανουαρίου, <<παρέχεται χρονικό περιθώριο 6 μηνών στους δανειολήπτες κατά το οποίο οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό>>. Για τη ρευστότητα λέει <<σας δίνω και μία είδηση: υπογράφτηκε προχθές η ίδρυση της νέας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας και ξεκινάει να δίνει δάνεια μέσα στον Δεκέμβριο>>.
-Τι θα σημαίνει για την οικονομία η μη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;
Οι πρόωρες εκλογές είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή, που η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Σε καμία περίπτωση η οικονομία δεν αντέχει το κόστος. Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε πάγωμα της αγοράς και αναστροφή του θετικού κλίματος που η κυβέρνηση και οι Έλληνες με τις θυσίες τους έχουν πετύχει.
-Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από κόμματα και χρώματα. Όταν λοιπόν ένα κόμμα και ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσής διαγγέλλει με εκρηκτικές δηλώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σε περίπτωση που έρθει ποτέ στην εξουσία, δεν πρόκειται να δεσμευτεί από καμία εθνική συμφωνία με τους εταίρους μας τότε καταλαβαίνετε τι εικόνα βγαίνει προς τα έξω και πόσο υποβαθμίζει αλλά και υποτιμά την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα. Αυτές τις μικροπολιτικές και λαϊκίστικες συμπεριφορές και νοοτροπίες πληρώνει τώρα σκληρά ο Ελληνικός λαός. Ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή Προέδρου είναι επικίνδυνος και είναι και ο λόγος που οι διεθνείς Κασσάνδρες μιλούν ξανά για Grexit.
-Ποιο είναι το διακύβευμα της προεδρικής εκλογής;
Διακυβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού με τον εκβιασμό και την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Μεγάλο είναι το ρίσκο και ο κίνδυνος που θα βρεθεί η χώρα αν τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνουν πραγματικότητα, την ώρα που η Ελλάδα αλλάζει πορεία έπειτα από 5 χρόνια ύφεσης.
-Πόσο κοντά στους 180 είναι η κυβέρνηση;
Οι βουλευτές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ευθύνη της στιγμής και θα πράξουν ανάλογα για να διασφαλίσουν το μέλλον των Ελλήνων.
-Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις εκλογές;
Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ξεκάθαρα σε αυτό το θέμα. Με τους θεσμούς δεν παίζουμε.
-Ο Αντώνης Σαμαράς να καλέσει τον Πάνο Καμμένο και να του ζητήσει να στηρίξει την προεδρική εκλογή;
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει καλέσει όλους τους βουλευτές, αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρα αυτά που ανέφερε με όλους τους τρόπους και τόνους στις δηλώσεις του. Πλέον είναι στο χέρι των Ελλήνων βουλευτών να αποφασίσουν που θέλουν να πάει η χώρα.
-Αν είχατε απέναντι σας, για παράδειγμα τον Βύρωνα Πολύδωρα, τι θα του λέγατε;
Επειδή για μένα ο Βύρων Πολύδωρας είναι ένας <<Νέστορας>> της πολιτικής και οι γνώσεις του και οι εμπειρίες τουξεπερνούν πολιτικές και κόμματα, θα του ζητούσα εκείνος να μου εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές τώρα.
-Τι θα γίνει με τα <<κόκκινα>> δάνεια, πέραν των επιχειρηματικών; Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ρύθμιση Χατζηδάκη για το πάγωμα των πλειστηριασμών. Απελευθερώνονται;
Εκείνο που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η πρώτη κατοικία, προστατεύεται και θα συνεχίσει να προστατεύεται για εκείνους που έχουν ανάγκη. Θα σας αποκαλύψω μάλιστα ότι με τον νέο κώδικα δεοντολογίας που τίθεται σε ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2015 και ο οποίος είναι δεσμευτικός για τις τράπεζες, παρέχεται χρονικό περιθώριο 6 μηνών στους δανειολήπτες κατά το οποίο οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό. Το διάστημα αυτό, σε κάθε περίπτωση, δίνει τη δυνατότητα στην πολιτεία να εξετάσει τις αδυναμίες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου και να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις. Και αυτό θα κάνουμε.
-Το ΔΝΤ γιατί κρατάει τόσο σκληρή θέση;
Το ΔΝΤ έχει τις ίδιες επιφυλάξεις για την ανεδαφική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από αυτό, όμως, θα πρέπει και το ίδιο το ΔΝΤ να καταλάβει ότι έχει παρέλθει η ώρα για δημοσιονομικές πιέσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα το 2015 θα έχει μηδενικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης πολύ χαμηλότερα από το όριο του 3% που ορίζεται για τις χώρες της ευρωζώνης. Πρέπει να αναγνωρίσει ξεκάθαρα την επιτυχία της χώρας και σε δημοσιονομικό και σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο.
-Η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις επιχειρήσεις. Τι θα κάνετε;
Η ρευστότητα στην Ελλάδα αποκαθίσταται και θα συνεχίσει να αποκαθίσταται με ταχύτερους ρυθμούς όταν επιτύχουμε την απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα και οι αγορές θα νιώσουν σίγουρες για τις προοπτικές της χώρας. Όταν το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα διαισθανθεί ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει σταθερή πορεία και δεν υπάρχουν παραφωνίες από κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε να είστε σίγουρη ότι η ρευστότητα θα αποκατασταθεί με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς. Σας δίνω και μια είδηση: υπογράφτηκε προχθές η ίδρυση της νέας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας και ξεκινάει να δίνει δάνεια μέσα στον Δεκέμβριο. Και δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα -και ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα των νέων- και χτίζουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα που θα είναι ελκυστική στους επενδυτές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΑΑΝ Κ.Σκρέκα ΣΤHN ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS
ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ