"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Συνδρομή της Περιφέρειας σε κτηνοτρόφους για νεκρά ζώα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Με το πρόγραμμα αυτό, ο κάθε κτηνοτρόφος θα μπορεί, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2108960100, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, να καλεί τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό, για την τελική διάθεση του νεκρού ζώου.

Το πρόγραμμα αυτό έχει χρονική διάρκεια ενός έτους και αφορά στην περισυλλογή και διαχείριση νεκρών βοοειδών και αιγοπροβάτων, όσον αφορά τα αιγοπρόβατα εκείνα που είναι άνω των 18 μηνών, ενώ όσον αφορά τα βοοειδή εκείνα που είναι άνω των 24 έως 48 μηνών. Κατόπιν κλήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 2108960100, θα μεταβαίνει ο φορέας διαχείρισης στον κάθε κτηνοτρόφο για την παραλαβή του νεκρού ζώου με φορτηγά που διαθέτουν ψυγεία. Στο τέλος της ημέρας, αφού έχουν περισυλλέγει τα νεκρά ζώα από όλες τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα πηγαίνουν στην μονάδα αποτέφρωσης της συνεργαζόμενης εταιρείας. Εκεί θα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού, το οποίο θα πηγαίνει σε πιστοποιημένο εργαστήριο του κράτους για ανάλυση, όπου και θα εξετάζεται αν το εκάστοτε ζώο είναι ύποπτο για διάφορες ασθένειες και στη συνεχεία θα αποτεφρώνεται.

Για το πρόγραμμα αυτό ο κτηνοτρόφος δεν επιβαρύνεται, δηλαδή το κόστος για αυτόν είναι μηδενικό. Με το πρόγραμμα αυτό λύνεται ένα πρόβλημα τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την ίδια την κτηνοτροφική εγκατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα, όπως ασθένειες, δυσοσμία κ.α. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ε.Ε και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανάλογα με την επιτυχία του μπορεί να επεκταθεί. Σύντομα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης