Συνενώσεις Κέντρων Υγείας προαναγγέλλει ο Αδωνις! Reviewed by Momizat on . Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι πλέον έκρυθμη. Οι γιατροί του τέως ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εργασία στο ΠΕΔΥ και δεν θα στελεχ Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι πλέον έκρυθμη. Οι γιατροί του τέως ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εργασία στο ΠΕΔΥ και δεν θα στελεχ Rating: 0

Συνενώσεις Κέντρων Υγείας προαναγγέλλει ο Αδωνις!

Συνενώσεις Κέντρων Υγείας προαναγγέλλει ο Αδωνις!

Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας είναι πλέον έκρυθμη. Οι γιατροί του τέως ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εργασία στο ΠΕΔΥ και δεν θα στελεχώσουν τις μονάδες Υγείας που πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι θα λύσει το πρόβλημα (που δημιούργησαν οι ίδιοι). Μέχρι χθες το βράδυ, μόλι; 1786 από τους 5.500 του τ. ΕΟΠΥΥ είχαν δηλώσει ότι θα μέινουν στο ΠΕΔΥ και δεν θα λειτουργούν τα ιατρεία τους. Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνονται οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και ουδείς ξέρει, εάν φτάσουν τις 2.500, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα. Ο κ. Γεωργιάδης σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό, δήλωσε επί λέξει, ότι «Οι ανάγκες του κόσμου θα αντιμετωπιστούν εκεί που θα προκύψουν πραγματικά κενά. Σε πρώτο χρόνο με συμβασιούχους και επικουρικούς για να γίνει γρήγορα και με λίγη υπομονή με τις κανονικές διαδικασίες». Αυτές οι διαδικασίες θα γίνουν, αφού υπάρξει συζήτηση αύριο το πρωί, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη: «Για να καταλάβετε, εμείς αύριο θα συναντήσουμε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να συμφωνήσουμε την ταχύτητα -έχουμε συμφωνήσει δηλαδή για την διαδικασία- της προσλήψεως του προσωπικού που θα προκύψει ως κενό για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά από την πρώτη ημέρα τα Πολυϊατρεία. Δεν θα ανοίξουμε για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο, αν αυτό εννοείτε. Απλώς δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα αυτή η συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη, γιατί δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό. Ο ακριβής αριθμός θα προκύψει το βράδυ, άρα αύριο θα γίνει η συνάντηση, όσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει».
Και ακολουθεί αμέσως μετά, η ερώτηση συναδέλφου για τα Κέντρα Υγείας:

 

Ερ. Δημοσιογράφου: Αν υπάρχουν κάποια Κέντρα Υγείας που εμφανίσουν πολύ μειωμένο αριθμό, δεν θα είναι εύλογο για εσάς να σκεφτείτε  να τα συνενώσουμε;
Υπουργός: Κέντρο Υγείας δε θα κλείσει κανένα. Η συνένωση, η οποία λέτε, προβλέπεται στο νόμο σε διάστημα έξι μηνών. Σίγουρα θα υπάρξουν συνενώσεις αλλά δεν είναι της παρούσης.

 

Επομένως, είναι σαφές. Σε έξι μήνες από τώρα, θα γίνουν συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας… Δηλαδή, μειωμένες υπηρεσίες υγείας, από τον οργανισμό που – υποτίθεται ότι – θα παρείχε πλήρεις υπηρεσίες, σε όλους. Αδικο έχουν, όσοι εδώ και καιρό έλεγαν ότι η διαδικασία για τον ΕΟΠΥΥ, αφορά και τη μη πρόσληψη γιατρών και το κλείσιμο Κέντρων Υγείας; Δεδομένων, δε, των κριτηρίων που θέτει ο σχετικός νόμος, η ανησυχία αρχίζει να κερδίζει έδαφος.Υπενθυμίζουμε τις διατάξεις του νόμου 4238 για το ΠΕΔΥ (άρθρο 3):

1. Για την ίδρυση και λειτουργία των νέων Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας των Δ.Υ.Πε. απαιτείται έγκριση σκοπιμότητας από τον Υπουργό Υγείας, έπειτα από εισήγηση της οικείας Δ.Υ.Πε. και απόφαση του ΚΕ.Σ.Υ.Πε.. Με απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας δύναται να χαρακτηρίζονται Κέντρα Υγείας ως Πολυδύναμα, ιδίως, με κριτήρια γεωγραφικά, πληθυσμιακά και αναγκών στελέχωσης σε ιατρικές ειδικότητες. (Απορία: γιατί απαιτείται έγκριση;)

2. Για την έγκριση σκοπιμότητας λαμβάνονται υπόψη ιδίως η αναγκαιότητα της ίδρυσης, τα πληθυσμιακά δεδομένα, η γειτνίαση με υφιστάμενες Μονάδες Υγείας, οι συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, η προσβασιμότητα των πολιτών και οι συγκοινωνιακές συνθήκες. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας. (Απορία: ποια είναι τα ακριβή κριτήρια; Η Φαρκαδόνα και ο Παλαμάς, θα έχουν πρόβλημα;)

4. Η περιοχή ευθύνης κάθε Κέντρου Υγείας σχεδιάζεται και αποφασίζεται από την Δ.Υ.Πε. και βασίζεται σε κριτήρια που συνδέονται ιδίως με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού αναφοράς, την ύπαρξη άλλων δομών παροχής υπηρεσιών υγείας, τη μορφολογία της κάθε περιοχής και τις υφιστάμενες συγκοινωνιακές συνθήκες. (Απορία: σχετίζεται δηλαδή με την ύπαρξη κοντινού Κέντρου Υγείας;)
Αναμένουμε τις εξελίξεις.
Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή