"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Συνεργασία Δήμου Τρικκαίων και ΤΕΕ

lafarm

Σχετικά άρθρα

 
Την ουσιαστική έναρξη ενός είδους συμβουλευτικής συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ και τον Δήμο Τρικκαίων, σηματοδότησε η σημερινή συνάντηση των μελών της, με τον Δήμαρχο.
Παρών στη συνάντηση και εθιμοτυπικά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Γιάννης Βαρνάς.

Η συνεργασία

Από την πλευρά της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ ο πρόεδρος κ. Γ. Μητσιούλης έκανε αναφορά σε πλήθος ζητημάτων της πόλης, όπως τα αντιλαμβάνονται οι μηχανικοί. Ουσιαστικά, έθεσε το θέμα του κεντρικού σχεδιασμού και της απάντησης στο ερώτημα «ποια πόλη θέλουμε», χρησιμοποιώντας παραδείγματα. Σε αυτά, συμπλήρωσε η κ. Νικ. Σιαλάχη ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο αξιοποίησης μελετών, το είδος των μελετών, αλλά και με προτάσεις για τη βελτίωσης παραγωγής «σκέψης», επίσης σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού. Παρόντες στη συνάντηση, θέτοντας ειδικότερα ζητήματα, τα μέλη της αντιπροσωπείας κ. Σταματία Τζιώλη, και οι κ. Ν. Λιάκος, Απ. Ντέρης, Ν. Λίχος.

Ο Δήμαρχος

Μηχανικός και ο ίδιος, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε αρχικώς τα πλήθος των έργων που εκτελούνται ή σχεδιάζονται ή ετοιμάζονται να αποσταλλούν προς έγκριση για υλοποίηση (κατασκευή διδακτηρίων, πράξεις εφαρμογής, ΒΠΙΕ – ΒΙΖΩ – ΒΠΙΑ, ΖΟΕ, ΓΠΣ, αθλητικές εγκαταστάσεις, παλιές φυλακές, έργα αγροτικού ενδιαφέροντος σε Αγρελιά και – προς υποβολή – στο Ρίζωμα κ.α.). Με όσα επιχειρείται, δε, να ενταχθούν σε πρόγραμμα, αποδεικνύεται ότι ο Δήμος συνολικότερα υλοποιεί και εκτελεί έργα ή εκπονεί μελέτες. Ζήτησε, όμως, ο κ. Παπαστεργίου, τη συνδρομή της Νομαρχιακής Επιτροπής, στον σχεδιασμό του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου. Όχι, βεβαίως, σε όλο του το φάσμα, αλλά μόνο στο τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσία ςκαι της Πολεοδομίας. Δηλαδή, ζήτησε την εξέταση του ενδεχόμενου, να υποβληθούν προτάσεις για τον τρόπο οργάνωσης των δύο αυτών υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα, τόσο οι πολίτες, όσο και οι μηχανικοί.
Επίσης, τέθηκε ένα ζήτημα για την επιμόρφωση των μηχανικών του Δήμου, αλλά και για την οργάνωση των μηχανικών που δραστηριοποιούνται στα Τρίκαλα, προ όφελος των πολιτών.
Μετά την παρέμβαση αυτή, η συμφωνία πήρε σάρκα και οστά. Σε πρώτη φάση, θα υ[άρξει συνάντηση με αντικείμενο την υποβολή πρότασης για τη διάρθρωση – λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας. Σε επόμενη φάση, θα γίνει νέα συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων, για τα όσα μπορούν να γίνουν στον Δήμο και στην πόλη εντός του 2015. Στο τρίτο στάδιο, η συνάντηση θα αφορά σε θέματα μελλοντικού προσανατολισμού της πόλης και πρότυπων χωριών του Δήμου.

 

 

Ζητήματα μηχανικών
Ο κ. Γ. Βαρνάς ανέφερε ως θετικό νέο, την υλοποίηση από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενός σεμιναρίου επιμόρφωσης των μηχανικών, επί πλήθους θεμάτων.
Αυτά ήταν και τα μόνα ευχάριστα νέα που είχε. Διότι, μιλώντας για τρία βασικά ζητήματα, η κατάσταση που περιγράφτηκε, φανερώνει το πλήθος των προβλημάτων που βιώνουν οι μηχανικοί.
1. Κάθε εβδομάδα σχεδόν ένας μηχανικός στη Θεσσαλία διαγράφεται από το ΤΕΕ (και το ΤΣΜΕΔΕ), επειδή αυδατεί να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε συνδυασμό με τη μη εγγραφή νέων μηχανικών στα μητρώα, ο αριθμός των ενεργών μηχανικών μειώνεται. Παρότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει ακόμη αποθεματικό, υπάρχει μεγάλη ανησυχία, μετά και το προηγούμενο «κούρεμα» των εσόδων του.
Τα αιτήματα, πλέον, είναι τρία:
α) Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας και όχι αυτόματη μετάβαση από τη μία στην άλλη,
β) αποσύνδεση ασφαλιστικού από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
γ) Αυτοδιοίκητο επαγγελματικό ταμείο.
Ο κ. Βρανάς ενημέρωσε ότι ρεαλιστικός στόχος προς το παρόν φαίνεται να είναι η υλοποίηση του πρώτου αιτήματος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις επαφές με τον υπουργό Εργασίας.

2. Ανησυχία υπάρχει και για την πορεία της «Τράπεζας Αττικής», λόγω των όσων συμβαίνουν συνολικώς με τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι μεγάο ποσοστό αυτής της τράπεζας ανήκει στο ΤΕΕ.

3. Επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών: ένα τεράστιο κεφάλαιο που έχει ανοίξει και αποτελεί αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης.
Η επίσκεψη του κ. Βρανά, παρά το εθιμοτυπικό του χαρακτήρα της, είχε και ουσία, αφού ο νέος πρόεδρος, εκτός από τα της επιμόρφωσης, έθεσε και ζήτημα πιθανής συνεργασίας Δήμου – ΤΕΕ σε επαγγελματική βάση, με πιθανότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κάτι που, βεβαίως, προϋποθέτει κονδύλια και θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο.

Από το γραφείο Τύπου

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης