"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Συνολικά 58 γιατρούς ζητά άμεσα το υπουργείο Υγείας στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι θέσεις αφορούν άμεσες ανάγκες λειτουργίας κρίσιμων μονάδων στη νησιωτική Ελλάδα και 130 θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές (επί συνόλου περίπου 500) λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.
Τα κενά έχουν καταγραφεί από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα. Εντάσσονται στο σχέδιο επείγουσας παρέμβασης, που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Κουρουμπλή και Ξανθό.
Πρόκειται για μία «τολμηρή ουμανιστική μεταρρύθμιση», η οποία αποσκοπεί στο να δώσει ανάσα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία υφίστανται τις οδυνηρές επιπτώσεις της κρίσης και έχουν το ΕΣΥ ως μοναδικό καταφύγιο.
Κλειστές ΜΕΘ και χιλιάδες κενά γιατρών
Το «Εθνος» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά την πρόταση του υπουργείου Υγείας, με έμφαση στα κενά που παρατηρούνται σε όλη τη χώρα. Η ομάδα στελεχών έχει καταγράψει περίπου 4.000 κενές θέσεις γιατρών, οι οποίες έχουν προκαλέσει κλείσιμο ή υπολειτουργία τμημάτων. Επείγουσα ή υπερεπείγουσα χαρακτηρίζεται η ανάγκη κάλυψης άνω των 300 θέσεων.
Σχολιάζοντας τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, η ομάδα στελεχών κάνει λόγο για «εικόνα αθλιότητας». Δραματική είναι η κατάσταση ειδικά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στις δυσπρόσιτες περιοχές, στα νησιά και στην περιφέρεια της χώρας. Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό, φαρμακοποιούς, βιοχημικούς και λοιπό προσωπικό.
Οι περιοχές που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστικών επισκέψεων έχουν τεράστιο πρόβλημα επάρκειας δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Την ίδια ώρα, οι δομές του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα προβλήματα υγείας του μεγάλου όγκου μεταναστών και φυλακισμένων.
Σε ανεπάρκεια βρίσκεται και ο ογκολογικός τομέας, ο οποίος θεωρείται κρίσιμος λόγω της αυξημένης εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου, αλλά και του υψηλού κόστους νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν έχουν αναπτυχθεί τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, ενώ λείπουν από τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα γιατροί κρίσιμων ειδικοτήτων, καθώς είχαν σταματήσει να λειτουργούν τα συμβούλια κρίσης!
Το σύστημα έχει τεράστια κενά σε ειδικότητες αιχμής, όπως παιδιάτρους, αναισθησιολόγους, καρδιολόγους, ενδοκρινολόγους, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές, γαστρεντερολόγους, γυναικολόγους, οφθαλμιάτρους, ωτορινολαρυγγολόγους, ουρολόγους, νεφρολόγους, αγγειοχειρουργούς, νευροχειρουργούς, ρευματολόγους, γιατρούς φυσικής αποκατάστασης, δερματολόγους και οδοντιάτρους.
Δεν μπόρεσε να γίνει η οργάνωση αυτοτελών τμημάτων επειγόντων περιστατικών, τα οποία θα αναβάθμιζαν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέτοια τμήματα προβλέπονται στα νοσοκομεία Βόλου, Χαλκίδας, Καβάλας, Λαμίας, Σερρών και Τρικάλων. Δεν οργανώθηκαν, επίσης, οι προβλεπόμενες μονάδες εντατικής θεραπείας, αυξημένης φροντίδας και εντατικής νοσηλείας νεογνών.
Παρά τις τεράστιες ανάγκες του, το δημόσιο σύστημα δεν μπόρεσε να απορροφήσει μικρό έστω μέρος του πλεονάσματος γιατρών που έχει η Ελλάδα. Η ομάδα εργασίας εκτιμά ότι περισσότεροι από 7.000 νέοι γιατροί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Αυστραλία, το Ντουμπάι, ακόμη και στην Τουρκία.
Δημήτρης Καραγιώργος
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος ομάδας εργασίας
Σε βαθύ κώμα το ΕΣΥ
Η παρέμβαση που επιχειρείται από το υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο να παραμείνουν σε λειτουργία κλινικές, τμήματα, μονάδες που βρίσκονται σε κατάρρευση και να μπορέσουμε να αποδώσουμε σε λειτουργία περίπου 130 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα.
Ανταποκρίνεται και στη γενικότερη παρέμβαση της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση, η οποία έπληξε το σύστημα Υγείας. Απαντά στα όσα αναφέρει η ΝΔ, ότι άφησε τη χώρα όρθια. Το ΕΣΥ δεν το άφησε όρθιο, αλλά σε βαθύ κώμα και υπάρχει η άμεση ανάγκη παρεμβάσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης