ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την στήριξη της τρικαλινής κτηνοτροφίας Reviewed by Momizat on .   Ερώτηση για τα προβλήματα της τρικαλινής κτηνοτροφίας κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσ   Ερώτηση για τα προβλήματα της τρικαλινής κτηνοτροφίας κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσ Rating: 0

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την στήριξη της τρικαλινής κτηνοτροφίας

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την στήριξη της τρικαλινής κτηνοτροφίας

 

Ερώτηση για τα προβλήματα της τρικαλινής κτηνοτροφίας κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Βαγγέλης Αποστόλου. Η ερώτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς καταγραφής των προβλημάτων του αγροτικού χώρου του Νομού Τρικάλων και στοχεύει στην συνεχή παρακολούθηση των αναγκών της κτηνοτροφίας, ενός από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της τρικαλινής οικονομίας. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν τα δομικά εμπόδια που ταλανίζουν τους τρικαλινούς κτηνοτρόφους, όπως αυτά καταγράφηκαν από τις συνεχείς συναντήσεις με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου της περιοχής, ενώ τονίζεται η ανάγκη στήριξης του τρικαλινού κτηνοτροφικού προϊόντος, το οποίο παρά τα προβλήματα εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστια εμπορική αναγνωρισιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την στήριξη της τρικαλινής κτηνοτροφίας.

 

Η κτηνοτροφία αποτελεί μια παραδοσιακή οικονομική δραστηριότητα του Νομού Τρικάλων, η οποία παρουσιάζει ταυτόχρονα και τεράστιες αναπτυξιακές και εξαγωγικές δυνατότητες. Εντούτοις, τα χρόνια θεσμικά προβλήματα και η επιθετική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο απειλούν να θέσουν εκατοντάδες τρικαλινές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Τα τελευταία χρόνια, οι τρικαλινοί κτηνοτρόφοι έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία, ενώ το κόστος παραγωγής και η φορολογία έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα. Η άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών, οι αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, τα δανειακά βάρη και η αύξηση της φορολόγησης οδήγησαν πολλές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην συσσώρευση χρεών, με ορατό κίνδυνο για πάρα πολλούς κτηνοτρόφους ακόμα και την εγκατάλειψη της δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή και η διαδικασία καταβολής των δικαιωμάτων ενίσχυσης των κτηνοτρόφων έχει διαταραχθεί σοβαρά την τελευταία διετία. Ο καθορισμός των βοσκήσιμων γαιών ταλανίζει εδώ και χρόνια τον Νομό Τρικάλων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έρχονται αντιμέτωποι με δαιδαλώδεις διαδικασίες, καθυστερήσεις και απώλεια ενισχύσεων , οι οποίες οφείλονται στα προβλήματα επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και στους περιορισμούς της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η απορρύθμιση του πλαισίου προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και οι πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες εμπορίας του γάλακτος, γίνεται κατανοητό ότι η τρικαλινή κτηνοτροφία απειλείται σοβαρά με αφανισμό.

 

Επειδή η τρικαλινή κτηνοτροφία παράγει διαχρονικά ποιοτικά προϊόντα, με εμπορική αναγνωρισιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επειδή η στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής συμβάλλει στην ενίσχυση διατροφικής ποιότητας και ασφάλειας των πολιτών.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Με ποιους τρόπους προτίθεται να στηρίξει τους τρικαλινούς κτηνοτρόφους και την ελληνική κτηνοτροφία γενικότερα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Αποστόλου Ευάγγελος

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή