ΣΥΡΙΖΑ: Αν υπάρχει πλεόνασμα στα θεσσαλικά νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα; Reviewed by Momizat on . Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της 5ης Υγειονομι Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της 5ης Υγειονομι Rating: 0

ΣΥΡΙΖΑ: Αν υπάρχει πλεόνασμα στα θεσσαλικά νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα;

ΣΥΡΙΖΑ: Αν υπάρχει πλεόνασμα στα θεσσαλικά νοσοκομεία, γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (στην οποία υπάγονται όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής) περί αδιάθετων ταμειακών υπολοίπων 10 εκατομμυρίων ευρώ την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για την αγορά φαρμάκων και βασικών αναλωσίμων. Συγκεκριμένα οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό αν επιβεβαιώνει την ύπαρξη τέτοιου ταμειακού υπολοίπου, ζητώντας του και όλα τα σχετικά έγγραφα και αν πράγματι υφίσταται τέτοιο υπόλοιπο γιατί δεν διατίθεται για την άμεση ανακούφιση των αναγκών των ασθενών.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα : Αδυναμία προμήθειας βασικών φαρμάκων για τις υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της για ταμειακά πλεονάσματα 10 εκ. ευρώ.

 

Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου ο Διοικητικής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας δήλωσε μέσω δημόσιας επιστολής του ότι «Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια έχει την πρώτιστη ευθύνη να ενισχύει με πιστώσεις τα Νοσοκομεία ευθύνης της και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων να τις διαχειρίζονται με την δέουσα ευαισθησία, αλλά και με τον πλέον επωφελή τρόπο για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Το γεγονός του κλεισίματος της περασμένης οικονομικής χρονιάς με περίσσευμα 10 περίπου εκατομμυρίων Ευρώ για τα Νοσοκομεία ευθύνης μας, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται ελλείψεις ή προβλήματα σε ορισμένα από αυτά δεν γίνεται ανεκτό». Ο Διοικητής αποφεύγει βεβαίως να αναφέρει ότι τα προηγούμενα έτη, από το ίδιο πόστο και έχοντας την ευθύνη διαχείρισης όλων των πιστώσεων των δημόσιων υγειονομικών δομών της Υγειονομικής Περιφέρειας ευθύνης του, δεν ενέκρινε αιτούμενες -από τις διοικήσεις των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων- πιστώσεις (ενδεικτικά βλπ. ΑΔΑ: ΒΛ0Ζ4690ΒΜ-9ΡΨ) και περιέκοπτε ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς τρέχουσας χρήσης τους.

Την ίδια στιγμή καταγγέλλεται ότι οι προϋπολογισμοί του 2014 των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ προβλέπουν τερατώδεις περικοπές στην φαρμακευτική δαπάνη, ενώ στις κλινικές και τα φαρμακεία αρκετών νοσοκομείων σε Θεσσαλία και Στ. Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την αγορά βασικών υλικών και φαρμάκων, σε σημείο να εγείρεται θέμα τόσο μη ασφαλούς λειτουργίας τους όσο και κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

 

Επειδή είναι απαράδεκτο να υπάρχουν αδιάθετα χρήματα την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών φαρμάκων.

Επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας να καλύπτει τις ανάγκες υλικοτεχνικών υποδομών των δημοσίων νοσοκομείων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί ότι το 2013 σημειώθηκε περίσσευμα πιστώσεων της τάξης των 10 εκ.€ για τα νοσοκομεία Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας;
  2. Αν ναι, θα διερευνηθεί η αιτία που προέκυψε αυτό το πλεόνασμα και τι προτίθεται να πράξει ώστε αυτά να απορροφηθούν προς όφελος της Δημόσιας Υγείας;

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Παρακαλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα :

  1. Τους απολογισμούς του 2013 όλων των Νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας
  2. Τους προϋπολογισμούς του 2014 για όλες τις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της 5ης ΥΠΕ

 

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διώτη Ηρώ

Γελαλής Δημήτρης

Μιχαλάκης Νίκος

Κυριακάκης Βασίλης

Σταθάς Γιάννης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αποστόλου Βαγγέλης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή