"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: Να ψηφίσουν οι 100.000 18χρονοι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σοβαρό πολιτικό ζήτημα δημιουργεί ο κίνδυνος αποκλεισμού από το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου περίπου 100.000 νέων ψηφοφόρων.  Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον Φεβρουάριο κάθε έτους και κατά συνέπεια φέτος που οι εκλογές πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο κινδυνεύει η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από όσους γεννήθηκαν το 1997.

Διάβημα προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών έκανε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κατρούγκαλο και τη βουλεύτρια Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.

Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική πρωτοβουλία πρέπει να αναληφθεί άμεσα, προκειμένου να μην καταστεί εν τοις πράγμασι ανεφάρμοστη και για να μην προκύψει δια παραλείψεως παραβίαση του Συντάγματος. Τόνισαν δε ότι, με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, η σχετική προσαρμογή είναι άμεσα υλοποιήσιμη και, συνεπώς, δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία παρέλκυσης ή χρονοτριβής. Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να συζητήσει το θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες και με τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ:

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να βρει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ψήφο των νέων εκλογέων, δηλαδή αυτών που έχουν γεννηθεί από 1/1/1997 μέχρι 31/12/1997 και που αφορά περίπου 100.000 νέους ψηφοφόρους, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν μείνει εκτός εκλογικών καταλόγων» αναφέρει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «λύσεις υπάρχουν, είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων είτε ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς». Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα ψήφου των νέων ανθρώπων πρέπει να εξασφαλιστεί».

Για κατάπτυστη κυβερνητική μεθόδευση κάνει λόγο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάπτυστη κυβερνητική μεθόδευση που με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να κρατήσει μακριά τις νέες και τους νέους από τις εκλογικές κάλπες. Οι γεννηθείσες/έντες το 1997, δικαιούνται κανονικά να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αβέβαιο.

Το πρόσχημα γι” αυτή την κυβερνητική μεθόδευση είναι η έλλειψη χρόνου προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές εγγραφές, κάτι που εξ ορισμού είναι εκτός συζήτησης, δεδομένου ότι οι εκλογικοί κατάλογοι μπορούν να ανανεώνονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά αρχεία του Εθνικού Δημοτολογίου.

Η κυβέρνηση και μαζί της το σύνολο του παλιού, χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, κάθε άλλο παρά επιθυμούν τη νεανική ψήφο κι αν ήταν στο χέρι τους θα την καταργούσαν εντελώς. Ο λόγος είναι ότι η νεολαία, εδώ και καιρό τους έχει γυρίσει την πλάτη, δε συγκινείται από τα παραληρήματα φόβου κι ούτε πείθεται από κανένα «success story».

Καλούμε την κυβέρνηση και το σύνολο των εμπλεκόμενων στο θέμα κρατικών μηχανισμών να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και να μη διανοηθούν καν να στερήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των 18χρονων να ψηφίσουν.

Αρκετά έχουν πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα των νέων ανθρώπων οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Την ύστατη ώρα της ύπαρξής τους δε χρειάζεται να προσθέσουν άλλη μια μαύρη σελίδα. Ούτως ή άλλως είναι παρελθόν σ” ένα μέλλον που έχει ήδη ξεκινήσει».

ekdohi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης