ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα δείγματα για τη δράση της νέας Νομαρχιακής Reviewed by Momizat on . Πάντα, μετά από εσωκομματικές διαδικασίες και την αναμενόμενη εσωστρέφεια, αρχίζει η ανάδυση: στόχων, δράσεων, άσκησης πολιτικής. Ετσι και στη ΝΕ Τρικάλων του Σ Πάντα, μετά από εσωκομματικές διαδικασίες και την αναμενόμενη εσωστρέφεια, αρχίζει η ανάδυση: στόχων, δράσεων, άσκησης πολιτικής. Ετσι και στη ΝΕ Τρικάλων του Σ Rating: 0

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα δείγματα για τη δράση της νέας Νομαρχιακής

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα δείγματα για τη δράση της νέας Νομαρχιακής

Πάντα, μετά από εσωκομματικές διαδικασίες και την αναμενόμενη εσωστρέφεια, αρχίζει η ανάδυση: στόχων, δράσεων, άσκησης πολιτικής. Ετσι και στη ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, που, μετά τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια των εσωτερικών διαδικασιών και την αναπόφευκτη γκρίνια, δείχνει να αρχίζει να θέτει επί τάπητος τα πολιτικά ζητήματα.

Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή συγκλήθηκε χθες, Τρίτη 14-1-14, και εξέλεξε πολιτική γραμματεία, συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή. Ολοκλήρωσε, με τον τρόπο αυτόν, τα οργανωτικά θέματα.

Συντονιστής (επαν)εκλέχτηκε ο Σταύρος Νταούλας και αναπληρωτής συντονιστής ο Γιάννης Μπέης.

Την επταμελή γραμματεία αποτελούν οι: Αγγέλα Κομπόλια, Γιάννης Μπέης, Σταύρος Νταούλας, Δημήτρης Σαριγγαλάς, Χρήστος Σιμορέλης, Γιάννης Σίμος και Απόστολος Συγκούνας.

Το έργο της πλέον είναι συγκεκριμένο: πρέπει να «εντείνει τις προσπάθειές της και θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό στη βάση του σχεδίου της πολιτικής απόφασης της νομαρχιακής συνδιάσκεψης»

Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν περιέχει εκπλήξεις, με την έννοια ότι κινείται γενικά στο πλαίσιο δηλώσεων και αποφάσεων  του κόμματος. Εντύπωση προκαλεί το ότι η φράση «ανθρωπιστική κρίση» εμφανίζεται τρεις φορές. Κάτι που για την αριστερά στο σύνολό της, ως φρασεολογία, δεν είναι «αποδεκτός» όρος, με δεδομένο ότι συνήθως παραπέμπει σε αποτελέσματα φυσικών καταστροφών, ενώ άλλοτε προσιδιάζει σε φιλανθρωπικού τύπου δράσεις. Φυσικά, χωρά μεγάλη συζήτηση για το τι ακριβώς σημαίνει «ανθρωπιστική κρίση» και αν αυτή ισχύει, με την έννοια που τη γνωρίσαμε μέχρι τώρα.
Πάντως, το κείμενο θέτει για πρώτη φορά στόχους για το «μετά» της κυβέρνησης της αριστεράς («με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, το κείμενο δεν αναφέρει πιο συγκεκριμένες αναλύσεις για τα αίτια της κρίσης και τις επιπτώσεις της στα Τρίκαλα, όπως τα όσα συμβαίνουν με τις διανομές τροφίμων, τον Αχελώο, τα ζητήματα υποδομών, αλλά και – κυρίως – για τα θέματα των εκλογών. Θα χρειαστεί να εξειδικευτούν οι στόχοι για τον νομό Τρικάλων και τον Δήμο Τρικκαίων ειδικότερα, αφού απομένουν τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές και ο πολιτικός χρόνος «τρέχει» πάντα με μεγάλη ταχύτητα. Ειδικά για τις εκλογές, πάντως, θα πρέπει άμεσα να φανούν οι στόχοι, αφού σε 10 ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στην παράταξη “Φυσάει Κόντρα”, ενώ χρειάζεται κινητοποίηση κα για τους άλλους Δήμους. Εξάλλου, τα καθήκοντα που τίθενται είναι πάρα πολλά, ως προς τις γενικές αρχές τους, και σαφώς τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να επιδείξουν – ως συνήθως – ικανότητες δρομέα.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Το κείμενο του σχεδίου απόφασης της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης είναι το ακόλουθο:

 

Το 2014 βρίσκει τη χώρα σε μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση. Η συνεχιζόμενη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης οδηγούν την οικονομία  σε στασιμότητα, την κοινωνία σε απόγνωση, το δημόσιο χρέος  σε διόγκωση, τη δημοκρατία σε συρρίκνωση και την καταστολή σε ένταση.

Οι άνεργοι του 2011 και του 2012 είναι οι εξαθλιωμένοι του σήμερα, οι μικρομεσαίοι που έκλεισαν τα μαγαζιά τους είναι οι ανασφάλιστοι του σήμερα, οι νέοι επιστήμονες είναι οι μετανάστες του σήμερα.

Εκατομμύρια ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, παρά την ανθρωπιστική κρίση, εξακολουθεί την ίδια πολιτική, όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες, αλλά δρομολογεί και νέα μέτρα.

Οι πλειστηριασμοί της εφορίας ακόμη και για ασήμαντα ποσά, οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας για χρέη στις τράπεζες και τα ταμεία, η υπερφορολόγηση των μισθωτών και των συνταξιούχων, η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο δημόσιο μέσα από καταργήσεις αργανισμών, είναι η νέα επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικα.

Η κυβέρνηση της αριστεράς που επιδιώκουμε μαζί με τη σωτηρία της κοινωνίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της οικονομίας, καλείται να θωρακίσει και τη δημοκρατική λειτουργία του συνόλου των θεσμών της πολιτείας με έμφαση στη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, στη διάκριση των εξουσιών, τον διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας και την προστασία των κάθε είδους μειονοτήτων. Είναι υπόθεση της αριστερής διακυβέρνησης η πλήρης αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, όπου όλοι οι φορείς και τα κόμματα θα λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και δημοκρατίας, χωρίς εξαρτήσεις διαπλοκής  και κρατικό εναγκαλισμό.

Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την υπεράσπιση των ανθρώπων. Τα μέλη του κόμματός μας, μαζί με την κοινωνία  να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και αλληλεγγύης, να μπούμε μπροστά σε όσους κόβουν το ρεύμα, σε όσους επιχειρήσουν να κλέψουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής μέσα από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

–  Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που να αποδεικνύουν ότι « δεν είναι κανένας μόνος στη κρίση», να συμμετέχουμε μαζικά στα πολύμορφα δίκτυα αλληλεγγύης

–  Να συμβάλουμε στα τοπικά κινήματα αλληλεγγύης,  στο δίκτυο «χωρίς μεσάζοντες», στο Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο

–  Να οργανώσουμε ένα ευρύτατο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα Ανατροπής  της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής, που θα κάνει πραγματικότητα την Κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταργήσει τις μνημονιακές συμβάσεις, θα σταματήσει την κοινωνική εξαθλίωση, την  ανθρωπιστική τραγωδία, τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, την καταστροφή της χώρας και θα ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της οικονομικής, κοινωνικής, παραγωγικής, διοικητικής, πολιτισμικής ανασυγκρότησης, της εγγύησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων που μπορούν να έχουν οι πολίτες μιας χώρας με τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

–  Να αναδείξουμε το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις εναλλακτικές λύσεις, τις μεγάλες ριζοσπαστικές τομές που προτείνουμε σε όλους τους τομείς με το ταξικό, αναπτυξιακό και οικολογικό περιεχόμενό τους και έχουν ορίζοντα τον Σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία

–  Να πείσουμε τη κοινωνία ότι δεν πρέπει να στηρίζεται σε λογικές ανάθεσης και παθητικής αναμονής, αλλά δυναμικής εγρήγορσης, αντίστασης, κινητοποίησης, συμμετοχής. Να πείσουμε ότι  δεν επιδιώκουμε μια εξουσία για τον εαυτό μας, για τα στελέχη μας, αλλά μια γνήσια λαϊκή εξουσία για την οποία δεν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειάζεται ένα πανίσχυρο, γεροδεμένο λαϊκό κίνημα υπεράσπισης, κατοχύρωσης, διεύρυνσης των ριζοσπαστικών αλλαγών. Χρειάζονται  συντονιστικά όργανα φορέων και πολιτών, ευρύτατες συσπειρώσεις – λαϊκές επιτροπές στους χώρους κατοικίας και εργασίας,

–  Να εξουδετερώσουμε την απειλή του φασισμού και του ρατσισμού, να  καταστήσουμε ανίσχυρο ιδεολογικά και κοινωνικά το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής

–  Οι ευρωεκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν κορυφαία πολιτική μάχη που πρέπει να δώσουμε και να την κερδίσουμε: να αναδείξουμε το ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας πρώτη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές, να κερδίσουμε τη μάχη των εκλογών στην περιφέρεια και στους δήμους του νομού μας.

–  Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή και οι Οργανώσεις Μελών του κόμματος να αναβαθμίσουν πολιτικά τη δράση τους, ώστε να αποκτήσουμε έναν μαζικό, αποτελεσματικό ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας.

 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή